Annons

Dubbelt så dyrt söka lägenhet i Kungsbacka som i Göteborg

Kungsbacka I snitt får du köa i sju år och betala 3 100 kronor i avgifter för att få en lägenhet. Kungsbackas bostadsförmedling är dyrast i Sverige ihop med Uppsala.
Foto: Josephine Freje
Anton Ekhage är 20 år och står i flera olika bostadsköer, bland annat Kungsbackas kommunala. ”Jag måste ju ha någonstans att bo. Det får kosta vad det kostar, för helst av allt vill jag bo här i Kungsbacka. Det sjuka är att det är billigare att stå i kön i Göteborg där de har väldigt många fler lägenheter. Det borde ju vara billigare i Kungsbacka som typ har noll lediga lägenheter att erbjuda.”

– Jag tycker det är märkligt att det är så dyrt här. Jag står i kö hos flera olika bostadsbolag och ingen av dem har ett sådant upplägg som Kungsbacka kommun. Det känns som om de vill suga ut dem som köar, säger Jessica Jensen.

Hon bor i lägenhet hos en privatvärd i Fjärås. De flesta andra hyresrätter på orten ägs av kommunala Eksta, och för att ha möjlighet att en dag kunna flytta står Jessica Jensen i kommunens bostadskö.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Theresia Johansson.

Theresia Johansson bor också i Fjärås, men har valt bort den kommunala bostadskön.

– Det är jättemycket pengar det handlar om för att vänta på väldigt få lägenheter. Det råder ju bostadsbrist här, men jag tycker inte det är värt att stå i en sådan dyr kö.

Varför inte?

Läs ocksåGratis kommunal bostadskö försvinner och ersätts av större som kostarEn tvådelad bild. Ett porträtt på en man med glasögon och grått hår. En kö av Duplo-figurer.

– Man står i en bostadskö för att få en säkerhet för framtiden. Det går aldrig att veta vad som händer, en dag kanske jag behöver en lägenhet och då vill jag ha en bra plats i en kö. Men det kan vara 6–10 år från nu. Med så höga avgifter – och flera köer man behöver stå i – så blir det orimligt bara betala för ett ”i fall att”, säger Theresia Johansson.

Inte många kommuner i Sverige har en egen bostadsförmedling. Förutom de tre storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö så är det numera bara fyra stycken: Uppsala, Sigtuna, Växjö och Kungsbacka. Luleå hade en kommunal bostadsförmedling tidigare, men lade ner den förra året.

Av dessa kommuner är Kungsbacka och Uppsala i särklass dyrast.

Läs ocksåGav bort elva år i bostadskön till sitt ex – sägs upp

En skillnad är dock att Uppsala har 39 olika bostadsbolag anslutna till sin förmedling. I Kungsbacka är det bara fyra bolag, och i praktiken kommer nästan alla lägenheter från kommunala Eksta.

Annons

Den stora privatvärden Aranäs har en egen kö, där det är gratis att vara med.

Flera olika avgifter

För att stå i Kungsbackas kommunala bostadskö får du första året betala 500 kronor i registreringsavgift. Från år två är avgiften 300 kronor om året för att stå kvar i kön. Slutligen kostar det 800 kronor i förmedlingsavgift ifall du väl får chans att skriva på ett kontrakt.

Det går att få en lägenhet redan efter ett par år, men den genomsnittliga personen som fick en lägenhet förmedlad under perioden 2015–2020 hade köat i sju år. Det betyder 3 100 kronor i avgifter.

Det är mer än dubbelt så hög kostnad som för samma kötid på Boplats Göteborg. En sajt som förmedlar lägenheter från hela Göteborgsregionen, även Kungsbacka.

Inga skattepengar

Kungsbackas kommunpolitiker har bestämt att inga skattepengar ska gå till bostadsförmedlingen. Istället ska förmedlingen vara självfinansierande.

I huvudsak är det de köande som betalar, även om anslutna bostadsbolag också får bidra.

Lisa Andersson (M).

Lisa Andersson (M) är kommunstyrelsens ordförande.

– Vi tog ett beslut 2013 om att ha kvar bostadsförmedlingen för att vi tycker det finns ett värde i att erbjuda den servicen. Då beslöt vi också att den ska vara självfinansierade. Avgifterna har inte ändrats sedan dess och den går cirka plus minus noll.

Kommunens stora privatvärd Aranäs lämnade förmedlingen redan 2016, och förra året kom 94 procent av de förmedlade lägenheterna från Eksta. Varför ska Kungsbacka ens ha en kommunal förmedling, kan inte Eksta sköta det själva?

Annons

– Intentionen när vi beslutade att ha kvar bostadsförmedlingen var att fler privatvärdar skulle vilja vara med. Det fortsätter vi att hoppas. Vi ser att många privata bolag väljer att ha egna köer, men det skulle underlätta för de sökande om det var en gemensam förmedling.

Bolag som ansluter sig till förmedlingen är tvungna att utgå strikt från kötid, och får inte välja själva vem de ska ge kontrakten. Det brukar inte vara populärt bland privata värdar. Kan inte detta vara en faktor som gör att de inte är med?

– Jag vet att vissa bolag väljer att bara ansluta några av sina lägenheter till kön, det kan förstås hänga ihop med den saken. Vi har dialog med fastighetsbolagen för att få en del lägenheter till bostadsförmedlingen vid nybyggnation.

Kungsbacka och Uppsala är dyrast i Sverige om man köar i sju år. Kungsbacka är också ensamma om att ha en särskild registreringsavgift för att ansluta sig till kön. Vad tänker du om det?

– Det är ingen enorm skillnad mellan de avgifter som vi tar ut och vad det kostar i Sigtuna och Uppsala. 500 kronor kan vara mycket pengar för vissa, men man får ju tyvärr stå ett antal år i kön och om man slår ut det på hela kötiden så skiljer det inte så mycket.

Att köa sju år på Boplats Göteborg kostar bara hälften så mycket för den bostadssökande. Vore det inte enklare att bara be Eksta ansluta sig dit?

– Vi har valt att ha en egen kommunal bostadskö istället för att ingå i Boplats.

Fakta: Så mycket kostar den kommunala bostadskön
Kommun/region Registrering Köavgift/år
Förmedling
Göteborg* 200
Kungsbacka 500 300 800
Malmö* 300
Sigtuna 250 625
Stockholm* 200
Uppsala 305 1 000
Växjö 100
*Regional förmedling, täcker flera kommuner.
Fakta: Kungsbackas bostadsförmedling

Drygt två heltidstjänster krävs för att sköta förmedlingen.

Nästan 6 500 personer står i kön.

2020 förmedlades 191 bostäder.

180 av dem kom från det kommunala bostadsbolaget Eksta.

Kungsbacka är en av de kranskommuner runt Göteborg där flest bor i villa. Bara 15 procent av befolkningen bor i hyresrätt.

Källa: Kungsbacka kommun

Läs också Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Efter pandemin – fortfarande få fysiska visningar Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.