HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Största privatvärden lämnar Kungsbackas bostadskö

Kungsbacka Var tredje lägenhet som förmedlas via den kommunala bostadskön kommer från Aranäs. Nu lämnar bolaget kön och sätter hela systemet i gungning.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Beslutet att säga upp avtalet kommer inte som en blixt från klar himmel. Aranäs flaggade redan i vintras för att man överväger att lämna kösystemet. Huvudanledningen är att företaget anser att personer som egentligen inte har råd med hyran ändå tilldelas lägenheter.

– När de sen är inne försöker de omedelbart byta till en billigare, och vi får dyra omkostnader med ny besiktning och nya kontrakt. Vi vill styra till rätt lägenhet direkt, säger Aranäs vd Jonas Håkansson i en intervju med Norra Halland.

Läs ocksåSå länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 årJeannette René de Vreede köade i tio år för sin drömlägenhet intill Trollhätte Kanal.

Aranäs har redan tidigare förmedlat hälften av sina lägenheter själva, men nu väljer man alltså att säga upp avtalet med kommunen helt och hållet vid nyår.

– Det har blivit en konflikt när vi haft lägenheter både hos kommunen och i vår egen kö. Folk har undrat varför andra går före, säger Jonas Håkansson till Norra Halland.

Bostadsfömedlingen sorterar under kommunens serviceförvaltning. Förvaltningschef Lars Nyström säger till Hem & Hyra att man ännu inte vet riktigt vad följden av Aranäs avhopp kommer att bli.

Annons
Läs ocksåLisa ville inte bo granne med vägglöss – blev av med tio års köpoängVägglus och en kvinna som gömmer ansiktet i händerna.

– Vi fick beskedet om det här igår och har knappt hunnit prata om det än. Men det är helt klart ett avbräck för oss, säger Nyström.

Sedan Kungsbackas bostadsförmedling gjordes om 2014 så har totalt 456 lägenheter fördelats. Av dessa har en dryg tredjedel kommit från Aranäs.

– Det är inte kul när en så stor aktör ställer sig utanför. Men samtidigt kom två tredjedelar inte från Aranäs, så vi har fortfarande lägenheter kvar att förmedla, säger Lars Nyström.

Läs ocksåPolitisk färg påverkar varken hyresköerna eller byggandetMartin Grander och partisymboler

Han ställer sig frågande till Jonas Håkanssons klagomål om att det är svårt för Aranäs att välja ”rätt” hyresgäster till sina lägenheter.

Annons

– Det är fastighetsägaren själv som bestämmer vem de vill hyra ut till. Vi skickar bara en lista med de fem-sex-sju personer som har flest köpoäng, sedan är det upp dem att avgöra. Ska jag vara ärlig har jag ingen aning om varför Aranäs känner så här, säger Lars Nyström.

Jonas Håkansson har i tidigare intervjuer med Hem & Hyra sagt att Aranäs inte planerar att skärpa sin uthyrningspolicy och höja inkomstkraven. Men i dagens intervju i Norra Halland medger han samtidigt att köavhoppet kommer att innebära färre lägenheter för låginkomsttagare att söka i Kungsbacka.

– Ja, så blir det. Men vi är ju ett privat bostadsbolag, och vi vill jobba helt ut med våra kunder. Hela grunden till problematiken är att det finns alldeles för få lägenheter.

Fakta: Bostadskön i Kungsbacka

Kungsbacka har valt att ha kvar en bostadsförmedling helt i kommunal regi. Det är numera ovanligt i Sverige.
Hem & Hyra har tidigare berättat om förändringar i kön som gjort det betydligt dyrare för den som letar lägenhet.
Att registrera sig kostar 500 kronor. Därefter kostar det 300 kronor om året att stå kvar i kön. När du väl får en lägenhet måste du betala 800 kronor i så kallad förmedlingsavgift.
Kommunägda Eksta förmedlar lägenheter till bostadsförmedlingen, liksom privatägda Trollängen bostads. Största privatvärden Aranäs ställde sig till hälften utanför redan 2014, och meddelade i september 2016 att bolaget kommer att lämna kön helt vid nyåret.
Från starten 2014 fram till den 15 september 2016 hade 456 lägenheter förmedlats. Samtidigt stod 5 388 personer i kö.
Den genomsnittliga väntetiden på en lägenhet är flera år.
Läs mer om kön här.

Läs också Nyseparerade Piotr nekades lägenhet – så svarar Einar Mattssons vd Nyseparerade Piotr nekas bostad av värden Einar Mattsson – för att han har barn

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.