Annons

Gratis att köa i Luleå igen men Mikaelas kötid är förlorad: ”Känns surt”

Luleå Vid årsskiftet lägger den kommunala bostadsförmedlingen Bostad Luleå ner – bara fyra år efter starten. Hyresgäster reagerar nu på att de har fått betala 250 kronor per år till något som aldrig fungerade som det var tänkt.
Foto: Privat
Bostadskön hos Lulebo blir gratis igen, men Mikaela Larsson får inte tillbaka sina år i kön.

Flera läsare har hört av sig till Hem & Hyra efter att det blev känt att den gemensamma bostadskön Bostad Luleå lägger ner. Mikaela Larsson, 28 år, från Luleå, som hoppade av kön hos Lulebo eftersom det kostade 250 kronor om året när den övergick till Bostad Luleå tycker att det känns surt.

– 250 kronor tyckte jag var för dyrt att betala för en köplats, särskilt med tanke på att det bara kostade 100 kronor i Göteborg där jag också har bott.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Tidigare hade kön hos Lulebo varit gratis och nu blir den gratis igen. Men de år som Mikaela Larsson stod i Lulebos kö innan den gemensamma kön infördes får hon aldrig tillbaka.

– Det känns inte superkul. Det känns som att de inte vet vad de håller på med när de ändrar sig kors och tvärs.

Idag bor hon med sin sambo i en Heimstadenlägenhet. Hos Heimstaden var det gratis att köa. Just nu har hon inga planer på att ställa sig i kö hos Lulebo igen.

Läs ocksåGemensamma kön läggs ner – gratis igen att köa hos Lulebo

– Som det känns nu sitter vi nog stilla i båten och ser vad som händer. Men jag är i alla fall glad att jag har tak över huvudet och sedan är planen långsiktigt att köpa hus och inte hålla på att krångla med någon kö.

Det var i början av december som det gick ut ett brev till alla de som köar i Bostad Luleå med budskapet att kön lägger ner vid årsskiftet 2020/2021 efter ett beslut i kommunfullmäktige.

Stadsbyggnadsnämnden har bestämt att den befintliga kön i sin helhet ska överföras till de anslutna hyresvärdarna Aulis, Lulebo och Rikshem.

Läs ocksåGratis kommunal bostadskö försvinner och ersätts av större som kostarEn tvådelad bild. Ett porträtt på en man med glasögon och grått hår. En kö av Duplo-figurer.

Men den kritiserade avgiften tas ut ända in i det sista. Den som vill följa med till köerna hos de anslutna hyresvärdarna och behålla sin kötid måste ha betalat årsavgiften för år 2020 till Bostad Luleå senast 31 december. Däremot ska den del av avgiften som löper på 2021 återbetalas så snart en praktisk och teknisk lösning för det är på plats, uppger Bostad Luleå på sin hemsida.

Bostad Luleå startades år 2016 i samband med att Lulebo skulle sälja ut en del av fastighetsbeståndet. Det var stadsbyggnadsförvaltningen som fick uppdraget av kommunfullmäktige att starta den gemensamma bostadskön och den har ägts av Luleå kommun. Avgiften på 250 kronor per år infördes för att täcka kommunens administrationskostnader.

Annons

Orsaken till att kommunpolitikerna då valde att ta initiativ till en gemensam kö var att de som hade stått länge i bostadskö hos Lulebo inte skulle bli missgynnade utan få behålla sin kötid även gentemot de nya fastighetsägarna efter utförsäljningen av en del av allmännyttan.

Men intresset bland övriga fastighetsägare var svalt. Rikshem gick sent omsider med, men endast när det gällde studentlägenheter. Orsaken som Rikshem angav var att systemet inte var anpassat efter deras. Att lägga in alla sina ordinarie lägenheter skulle bli för tidskrävande eftersom allt arbete måste ske manuellt. Det hade i så fall behövts ett gemensamt datasystem.

Även Aulis som förmedlar studentlägenheter anslöt sig till sist.

Efter att Lulebo, den enda stora avtalsparten drog sig ur, föreslog Helén Wiklund Wårell, stadsbyggnadschef i Luleå, till politikerna att den gemensamma bostadskön helt skulle läggas ner.

Att hyresgäster är upprörda över att ha behövt betala en avgift för en kö som inte höll vad den lovade vid starten och som nu har lagts ner tycker inte Mathias Uvemo vid Lulebo är något som det allmännyttiga bostadsbolaget kan ta på sig ansvaret för.

– Lulebo har aldrig fått några pengar från Bostad Luleå, utan de har gått till kommunen och vi har inte någonting med det att göra. Det är Luleå kommun som har tagit ut en avgift, säger han.

Men inte heller Helén Wiklund Wårell vid Luleå kommun vill kommentera den avgift som har tagits ut under de aktuella åren.

– Det var ett beslut som togs av de som var med i kommunfullmäktige på den tiden. Jag kan inte gå in och kommentera politiken, säger hon.

Bostad Luleå har skött lägenhetskö, lägenhetsförmedling och beslut om akut medicinsk förtur för Lulebos räkning. Nu flyttas alla dessa funktioner tillbaka till Lulebo.
Vd Erik Öhrling ser flera fördelar med att Lulebo hanterar sin egen kö och slipper mellanhänder, berättade han efter att Lulebo hade tagit beslutet att dra sig ur Bostad Luleå.

Annons

– Problemet nu är att vi har garage som vi har förvaltat och hyrt ut och lägenheter som Bostad Luleå har hyrt ut. Det har lett till onödigt mycket administration, vilket inte har varit oss till gagn, sa han till Hem & Hyra tidigare i år.

Det blir också smidigare och snabbare att hantera vakanser och att kunna renovera när lägenheter byter hyresgäster, förklarade han. De har möjlighet att hyra ut på rivningskontrakt i väntan på större renoveringar och ha tomma lägenheter i beredskap när någonting ska renoveras.

Han anser ändå inte att Bostad Luleå har varit ett fiasko.

– Det var ett klokt beslut när den infördes, men sedan utvecklas inte alltid världen som man har tänkt och då är det klokast att ta ett nytt beslut efter nya förutsättningar.

De som vill ta med sig sin kötid till Rikshems kö ska registrera sig hos Rikshem senast 25 januari. Bostadskön hos Rikshem är gratis och öppen för alla.

Den som vill flytta över sin kötid till Lulebos kö kan registrera sig från 4 januari 2021 och senast 31 december 2021. Kön blir gratis och från och med 11 januari går det att göra intresseanmälan för lägenheter.

Aulis som hyr ut studentbostäder i Luleå uppmanar de som vill fortsätta köa att ta kontakt med bostadsbolaget direkt för mer information.

Läs också Gav bort elva år i bostadskön till sitt ex – sägs upp Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år Lisa ville inte bo granne med vägglöss – blev av med tio års köpoäng

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.