Annons

Dyster rapport inför terminsstarten

Nyheter Tiden när det fanns ett överskott på studentbostäder på mindre orter är över, visar en ny undersökning.

Läget är som alltid mörkast för dem som ska börja studera i storstäderna och på klassiska studentorter. Allra värst är det i Uppsala, visar rapporten Studboguiden från branschorganisationen Studentbostadsföretagen.

Sedan 2009 har medlemsföretagen, som förvaltar 65 000 studentbostäder, fått svara på hur läget ser ut inför terminsstarten. När den första Studboguiden kom rapporterades ett överskott på studentbostäder i fyra städer. Sedan dess har läget i det stora hela försämrats och att kötiden i Uppsala har gått ner från förra årets 142 veckor till 102 är en klen tröst.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Medlemsföretag i 12 städer uppger att det finns en lokal brist på studentboenden.

Annons

– Det stora antalet bristorter visar på en nationell studentbostadsmarknad i obalans och det krävs en rad olika åtgärder för att bygga bort den, både på nationell och lokal nivå, säger Martin Johansson, generalsekreterare för Studentbostadsföretagen.

Enligt en annan rapport som branschorganisationen släppte tidigare i sommar behövs 19 000 nya studentbostäder, men allt talar för att den siffran ligger i underkant. Samtidigt är antalet studentbostäder som ”ska byggas” fram till 2018 med största sannolikhet i överkant, detta då även planerade byggen ingår bland de 14 000 lägenheterna och rummen och byggplaner går som bekant lätt i stöpet.

Annons
Läs ocksåIngen brist på studentbostäder i de flesta högskolekommunerna: ”Vi har 130 tomma lägenheter”Adam Efara, Sätra, Gävle, student, Gavlegårdarna

– Många av planerna är fortfarande i ett tidigt skede och en oro finns för att de inte kommer bli av. Samtidigt ser vi också att många nyproduktioner av studentbostäder har en hög hyra som det är osäkert om studenterna klarar av, säger Ingrid Gyllfors, vd för Stockholms Studentbostäder.

Fakta: Kostnaden för olika studentboenden

Snittkostnad per år exklusive hushållsel, enligt Studboguiden 2015.

Korridorrum 28 057 krStudentetta 40 171 krLägenhet 63 793 kr

Fakta: Över 100 veckors kötid i Uppsala
Kötid, veckor
Borlänge 8
Gävle 16
Göteborg 60
Linköping 37
Luleå 78
Lund 52
Malmö 90
Stockholm 52
Umeå 52
Uppsala 102
Växjö 52
Örebro 40

Tabellen avser studentboende, vilket oftast innebär ett studentrum. Kötiden för studentlägenheter är i regel betydligt längre. Kötiden varierar under året och siffrorna avspelar läget just nu. Den som till exempel påbörjar sina studier i Lund under vårterminen uppges få bostad direkt. 

Källa: Studboguiden 2015
Läs också Studenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden” Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Tvärnit för förhandlingar om studenthyror i Göteborg Lundastudent tog inga poäng – kastas ut från sitt boende

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.