Annons

Tvärnit för förhandlingar om studenthyror i Göteborg

Göteborg Hyresförhandlingarna för 7 400 studenter i Göteborg har kört fast. Det är fjärde året i rad som Stiftelsen Göteborgs studentbostäder, SGS, väljer att lämna förhandlingsbordet. Hittills har 60 förhandlingar gått till Hyresmarknadskommittén – en rekordhög siffra.
SGS vill höja studenternas hyror med 8,7 procent. Det motsvarar 522 kronor mer i månaden för en studentlya som i dag kostar 6 000 kronor.
Foto: Pixabay/AnnaKarin Löwendahl
SGS vill höja studenternas hyror med 8,7 procent. Det motsvarar 522 kronor mer i månaden för en studentlya som i dag kostar 6 000 kronor.

Historiskt många hyresförhandlingar har kört fast i år. Antalet tvister som går till Hyresmarknadskommittén är det högsta sedan kommittén startade sitt arbete 1957.

Nu väljer även Göteborgs studentjätte SGS att stranda årets hyresförhandlingar. Stiftelsen Göteborgs studentbostäder är hyresvärd för drygt 8 000 studenter i staden, och förvaltar cirka 7 400 studentbostäder i egen regi.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För dessa bostäder har SGS i år krävt att få höja hyrorna med 8,7 procent. Det motsvarar 522 kronor mer i månaden för en studentlya som i dag kostar 6 000 kronor. Kravet gäller från årsskiftet, vilket betyder att studenterna nu riskerar att få betala hyreshöjningen i efterskott.

Pontus Blad, Hyresgästföreningen.
Pontus Blad, Hyresgästföreningen.

– Det är ett orimligt högt krav som vi inte kan acceptera. Studenterna är en ekonomiskt utsatt grupp som redan i dag har svårt att få sin budget att gå ihop. De har inte råd med stora hyresökningar, säger Hyresgästföreningens förhandlare Pontus Blad i ett pressmeddelande.

Annons

Strandar för fjärde året i rad

SGS pekar å sin sida på kostnadsutvecklingen. Vd Magnus Paulsson anser inte att stiftelsen bär ett större ansvar än andra fastighetsägare gentemot sina hyresgäster denna krisvinter.

– Vi har ett stort ansvar. Kostnaderna är tuffa för studenter. Men det är även tufft för en bostadsstiftelse, och vi har också ansvar för den. Så det är en sammanvägning av flera olika parametrar, säger han till Hem & Hyra.

HMK är tänkt som en nödlösning. Varför hamnar SGS så ofta där jämfört med andra värdar i Göteborg?

Annons

– Det vet inte jag, jag är inte med i de andra förhandlingarna. Men det har blivit några år nu, ja. Vi har inte kommit ända fram med Hyresgästföreningen lokalt. Så ser modellen ut. Jag ser ingen dramatik i det.

Läs ocksåRekordmånga förhandlingar har kört fast – nu tvingas 11 000 nya hushåll väntaAldrig tidigare har så många kommunala hyresförhandlingar kört fast som i år. Då återstår ännu månader på årets förhandlingsomgång.

LÄS MER:
• Så förhandlas din hyra
• Så kan du påverka hyresförhandlingarna

Fakta: Detta är Hyresmarknadskommittén
  • Hyresmarknadskommittén, HMK, är en partsgemensam nationell tvistelösningsfunktion som omfattar kommunala hyresvärdar i Sverige. Ledamöterna tillsätts av Hyresgästföreningen och branschorganisationen Sveriges allmännytta.
  • HMK prövar tvister i samband med de årliga hyresförhandlingarna. Besluten kan inte överklagas. HMK kan även medla, och kräva att lokala parter återvänder till förhandlingsbordet.
Fakta: Detta är SGS
  • Stiftelsen Göteborgs studentbostäder, SGS, är en av Göteborgs större hyresvärdar. Verksamheten riktar sig enbart till studenter.
  • SGS styrs av kommunpolitiker, Göteborgs universitet och Göteborgs förenade studentkårer.
  • SGS förvaltar totalt drygt 8 000 studentbostäder runt om i Göteborg. 6 300 bostäder ligger i stiftelsens egna fastigheter och 1 800 bostäder är inhyrda hos andra fastighetsägare. SGS förhandlar hyrorna för vissa av de inhyrda studentbostäderna, men inte alla.
Läs också Västsvenska värdarnas rekordhöga krav för 2023 – hela listan Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2023 – hela listan Varannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sig Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.