Annons

Lundastudent tog inga poäng – kastas ut från sitt boende

Lund Han var inskriven på Lunds universitet men tog inga poäng. Hyresvärden AF bostäder menar att det bryter mot reglerna, och hyresnämnden håller med. Nu måste mannen lämna sitt studentrum till förmån för en aktiv student.
Foto: Pixabay
Personen på bilden är inte samma som i artikeln.

Den språkintresserade mannen har en mängd avklarade högskolekurser bakom sig. Men poängregistret för det senaste året gapade tomt när fastighetsägaren AF Bostäder gjorde en kontroll. Nu får det konsekvenser för hyresgästen.

För att få lov att bo i någon av AF Bostäders studentbostäder måste man var aktiv student. Det vill säga inskriven på någon kurs vid Lunds universitet och ta minst 15 poäng per termin. Värden rev mannens hyreskontrakt i våras motiverat med obetalda hyror och att studiekravet inte var uppfyllt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Studenten ville inte alls flytta och menade att han visst agerat rätt, eftersom han stått inskriven på en kurs. Han ansåg att han aldrig godkänt hyresvillkor som rör tagna universitetspoäng. Men det argumentet höll inte i hyresnämnden.

Nämnden anser att kraven på godkända studier är tydliga, redan när någon ställer sig i kö. Och menar att studenten måste ha insett detta. Att bara vara antagen utan att ta poäng räcker inte, slår beslutet fast. Senast vid årsskiftet måste mannen vara ute ur sitt korridorsrum med delat kök, så att AF Bostäder kan lämna över den till någon annan, aktiv, student som behöver tak över huvudet.

Annons

Läs ocksåI jakten på hyresgäster - ungdomsrabatt ska fylla tomma lägenheterBilden är ett montage av två bilder. Bilden visar Oliver Green, 19 år, och Platenhus.

Tingsrätten i Lund prövade tidigare i år en tvist mellan hyresvärden och studenten gällande en likadan uppsägning. Då fick studenten rätt, kravet på godkända studieresultat räckte inte för att få igenom ett förverkande som var det som hyresvärden ville ha igenom. Hyresvärden fick stå för rättegångskostnader på 200 kronor, mannens kopieringskostnader, och han kunde då bo kvar.

I hyresnämndens nyare beslut, som formellt rör förlängning av hyresavtal, står det att tingsrättens tidigare bedömning helt saknar betydelse.

Annons

Studentbostäder är en av flera former av hyresboende där kontraktet kan vara villkorat och kopplat till andra omständigheter. Att inte vem som helst har rätt få flytta in eller bo få kvar i längden. Det kan till exempel gälla allergihus, tjänstebostäder eller boenden för äldre.

Läs ocksåLennarts vägran att flytta kostade för mycket – nu tänker värden omEn tredelad bild: En äldre man med basker och pälsjacka, ett halvrivet hus, en ung kvinna med ljust hår och kavaj.
Läs också 35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm" Kvinna satte in kök till inneboende – förlorar hyresrätt: "Tycker att det var hårt" Chocken: Hyran "höjdes" med 62 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.