Annons

Efter Hem & Hyras granskning: Ministern lovar ändra lagen

Nyheter Andrahandshyrorna i landets storstäder är orimligt höga. Det anser justitieminister Morgan Johansson, som nu vill skärpa privatuthyrningslagen. ”Oseriösa aktörer passar på att utnyttja människor”, säger han. Men han är inte beredd att sänka taket för vad uthyrarna får ta ut i hyra.
Det ska bli lättare för den som betalar ockerhyra i en bostadsrätt eller villa att kräva tillbaka sina pengar. Det vill justitieminister Morgan Johansson. Han vill också stärka besittningsskyddet för dessa andrahandshyresgäster, så att det blir svårare att bli uppsagd.
Det ska bli lättare för den som betalar ockerhyra i en bostadsrätt eller villa att kräva tillbaka sina pengar. Det vill justitieminister Morgan Johansson. Han vill också stärka besittningsskyddet för dessa andrahandshyresgäster, så att det blir svårare att bli uppsagd.

I landets storstäder är det nu dubbelt så dyrt att bo i andra hand jämfört med att bo med eget förstahandskontrakt till förhandlad hyra. Det kan Hem & Hyra visa i en färsk granskning.

Avslöjandet väcker reaktioner ända upp i regeringen. Justitieminister Morgan Johansson (S) hör till dem som beklagar prisbilden.

Läs ocksåHan betalar tusentals kronor för rum i källare – så slår dold marknadshyra mot bostadsletareVad kostar en lägenhet för studenter?

– Jag har ju läst artikeln. Och det är väl i och för sig ingen överraskning att olika ockrare av olika karaktär passar på att helt enkelt utnyttja situationen i sådana här lägen, när det råder bostadsbrist. Det har vi ju sett att de gör, säger han.

– Sedan är det olika regler beroende på var man hyr. Man har en mycket starkare ställning om man hyr i andra hand i en vanlig hyreslägenhet än om man hyr av en privat uthyrare. Så det är helt enkelt en följd av att olika oseriösa aktörer passar på att utnyttja människor på det här sättet.

Läs ocksåJohannas ockervärd behöll egen nyckel: ”Åt vår mat och gick in i vårt sovrum”Bostadsbluffen har gjort Johanna Rehn mer vaksam. ”Nu har jag insett att man faktiskt måste vara lite försiktig. Man kan inte bara lita på att människor är goda. På den här bostadsmarknaden kommer folk att utnyttja en.”

Är det rimligt att det är så här?

– Nej, det är det ju inte. Vi måste ha en social bostadspolitik som gör att man har möjlighet att faktiskt skaffa sig ett boende till en rimlig kostnad. Därför är jag starkt kritisk till en del av de avregleringar som har skett, inte minst under alliansåren. Som bland annat leder till det här då.

Läs ocksåAndrahandsuthyrning en miljardindustri – svenskarna drog in 2,6 miljarder i fjolI storstan är det nu dubbelt så dyrt att bo i andra hand jämfört med förhandlad hyra, visar Hem & Hyras granskning. Studenterna Abdullah och Maria Heyman hör till dem som förlorar på det. För den som hyr ut är det desto mer lönsamt.

I praktiken råder marknadshyra på andrahandsmarknaden. Är det okej att det är så?

– Nej, det är det inte. Jag drar två slutsatser av det här. Det första är att vi måste återuppta byggandet av hyresrätter igen. Och det kan bara ske, menar jag, genom att investeringsstödet återinförs. Det avskaffades ju av högerpartierna när deras budget gick igenom. Det är helt avgörande för att man överhuvudtaget ska kunna komma till rätta med den här situationen, att vi har så stor bostadsbrist på sina håll. Så investeringsstödet måste återinföras. Det är den ena politiska slutsatsen.

– Den andra politiska slutsatsen är att vi måste se över privatuthyrningslagen, som tillkom 2013 av alliansregeringen. Den innebar ju en mycket stor avreglering, får man väl säga. Dels är det så att om du får betala ockerhyra, det vill säga långt, långt över de normala hyresnivåerna, och om du hyr en vanlig hyreslägenhet i andra hand, då har du möjlighet att gå till hyresnämnden, få det prövat och du kan dessutom få pengarna tillbaka. Men det kan du inte om du hyr av en privat. Och det tycker jag är ett stort problem. Det andra är att du inte har samma besittningsrätt om du hyr av en privat. Och det gör då att du inte vågar gå till hyresnämnden om du betalar de här ockerhyrorna. Därför att risken då blir att du blir uppsagd direkt.

”Beredd att ta upp frågan igen”

– Så det är två saker där som jag menar att vi måste titta på. Det ena är återbetalningsmöjligheterna. Och det andra är att du nu kan sägas upp utan att det finns något skäl.

Vilket ansvar har du?

Annons

– Vi ansvarar ju för den här lagstiftningen. Vi försökte stärka hyresgästernas ställning för några år sedan, bland annat den här frågan om att man nu kan sägas upp från en privatbostad utan skäl. Det ville vi ändra på. Men det röstades ju ner av högerpartierna i riksdagen. Vi gjorde en serie andra saker för att stärka hyresgästernas ställning. Men just den punkten röstades faktiskt ner. Men jag är beredd att ta upp den frågan igen. Och jag är som sagt också beredd att titta på frågan om det här med återbetalning. Jag tror nämligen att det skulle ha en starkt återhållande effekt på de här ockrarna. Att om man får klart för sig att man kan behöva betala tillbaka hyran om den är satt långt, långt över de normala hyrorna, ja då kommer det att avskräcka en del från att bete sig på det här sättet.

Som sökande måste man sälja sig själv på andrahandsmarknaden, berättar Stevan Blagoiev. ”Det är ett väldigt orättvist system. Bäst vore om det fanns bostad till alla.”

Ska kunna få pengar tillbaka

Du vill införa en möjlighet att retroaktivt få tillbaka överhyra även från bostadsrätter?

– Precis. På samma sätt som det är för hyresrätter i dag.

Bör man sänka taket för hur mycket man får ta ut i andra hand för en bostadsrätt?

– I dag räknar man ju ut det beroende på vilken kostnad som den som hyr ut har. Alltså kapitalkostnad plus avgift. Och det tycker jag väl ändå är en rimlig utgångspunkt att ha, faktiskt. Jag tycker kanske att det är bättre att gå på de här andra frågorna i stället.

Är det rimligt att folk som hyr ut sin bostad ska tjäna så mycket som de bevisligen gör?

– Nej, det är det ju inte. Och det är det jag säger, att om man då kan få den saken prövad i hyresnämnden och dessutom kan få tillbaka sina pengar om man får rätt i hyresnämnden, då kommer det vara avhållande för dem som försöker utnyttja folk.

Privatuthyrningslagen tillåter redan väsentligt högre hyror i andra hand. Finns det anledning att ändra i privatuthyrningslagen i det avseendet?

– Det beror ju på. Man utgår ifrån kostnaden som bostadsrättsinnehavaren eller villaägaren har. Alltså kapitalkostnad plus avgift. Och det tycker jag nog är en viktig utgångspunkt för det här. Annars kommer ingen att kunna hyra ut någonting. Om man nu har ett rum över i sin bostadsrätt.

Varför är det rimligt att staten blåser på prisutvecklingen med att låta folk tjäna 40 000 kronor skattefritt?

– Ja, det infördes ju också i samband med det här. Men det är inte min fråga, det är en skattefråga för finansdepartementet. Så den har jag inte några svar på. Jag tycker att om man ska komma åt det här, då är det de andra frågorna: återbetalningsmöjlighet och besittningsrätt.

Abdullah Alokla har nyss flyttat till Stockholm för att studera juridik.
Abdullah har nyss flyttat till Stockholm för att studera juridik. Allt han fick tag på var ett fuktigt, kallt rum i en källare.

Vi har träffat juriststudenten Abdullah. Han betalar 4400 kr för ett rum i en fuktig källare. Villaägaren hyr ut ett rum till i källaren, till en annan kille. ”Han tjänar bra på oss alltså. 9 000 spänn i månaden”, säger Abdullah. Han är frustrerad och besviken på att systemet ser ut så här. Vad säger du till honom?

– Jag säger att det här är en följd av hur privatuthyrningslagen ser ut. Det grundläggande problemet här är helt enkelt att det är väldigt svårt att få de här nivåerna prövade, därför att risken är att man blir uppsagd alldeles utan något skäl. Därför har vi ingen riktigt bra praxis på det heller. Men genom att stärka hyresgästens ställning i de här situationerna, och genom att införa en möjlighet till återbetalning, ja då tror jag att de villa- eller bostadsrättsinnehavare som utnyttjar situationen drar öronen åt sig.

”Ska byggas fler studentlägenheter”

Maria i Göteborg, också student, betalade 120 000 kronor för mycket i hyra i två år. ”Ingen vill bo så”, säger hon. Hon säger att andrahandslivet är otryggt men att bostadsbristen inte ger en något val. Vad vill du säga till henne?

Annons

– Hyrde hon i en bostadsrätt eller hyresrätt?

I en hyresrätt.

– Så hon fick det prövat? Och så fick hon pengarna tillbaka. Då fungerade ju det systemet ändå, eftersom hon fick sina pengar tillbaka. Och det är ju bra, det är precis det jag skulle vilja ha för privata uthyrare också. Om det finns en sådan risk att behöva betala tillbaka så tror jag det har en återhållande effekt.

– Men i grunden handlar det om att det är svårt att få lägenheter. Och lösningen på det är i grunden att det byggs mer. Därför är vårt viktigaste förslag att återinföra investeringsstödet. För att det ska byggas fler studentlägenheter och lägenheter generellt sett, till lägre hyra.

Dyrt hyra i andra hand. Maria Heyman i Göteborg betalade kraftig överhyra i två år. Sedan tog hon striden – och vann.
Maria Heyman i Göteborg betalade kraftig överhyra i två år. Sedan tog hon striden – och vann.

Många svenskar, många förstagångsväljare, berörs dagligen av den här frågan. Den påverkar deras liv och valmöjligheter. Hur viktig är den att göra något åt?

– Det är klart att bostadsbristen är en enormt viktig fråga. För ungdomar, men även föräldrar. Det är precis därför som vi gick in med så mycket pengar. Vi har anslagit sammanlagt över 20 miljarder de senaste åren, för att bygga billigare hyresrätter. Som sedan har fått till följd att vi har byggt nästan 60 000 lägenheter för de pengarna. Lägenheter som inte hade byggts om man bara hade förlitat sig på marknaden. Så här finns det en politisk vattendelare. Om högern vinner valet, då kommer de aldrig att återinföra något investeringsstöd. Tvärtom. Då kommer de förlita sig bara på marknaden. Och då vet vi att det är de som har de lägsta inkomsterna och som inte har stora pengar på banken eller rika föräldrar, det är de som kommer att sitta emellan. Om vi vinner valet kommer vi återinföra investeringsstödet och se till att vi fortsätter upprätthålla en hög byggtakt. Framför allt på hyresrätter, men också på studentlägenheter.

”Ett tudelat samhälle”

Verkligheten ser ut så här, andrahandsmarknaden är just nu dubbelt så dyr som motsvarande förstahandskontrakt. Vad ser du för samhälle framför dig om den här utvecklingen fortsätter?

– Det blir ett tudelat samhälle, förstås. Där allt fler hamnar i dyra och osäkra boenden i slutänden. Samtidigt så vet jag att det går att bygga bort den här bostadsbristen. Jag bor ju i Lund sedan 30 år tillbaka. Och jag satt en gång i byggnadsnämnden där i mitten på 90-talet. Då tältade studenterna nästan varenda höst för att det var så svårt att få studentlägenheter i Lund. I slutet av 90-talet satte vi igång och började bygga ordentligt. Och jag skulle nog säga att vi nu är i ett läge där – jag ska inte säga att vi har byggt bort bostadsbristen, men det är en mycket bättre situation än vad det har varit tidigare. Min poäng är att om det finns inte minst kommunpolitiker också som är aktiva i bostadsfrågorna, då kan man faktiskt klara av att tillsammans med statliga bidrag se till att lösa den här frågan. Men det krävs en vilja att göra det, förstås.

Nyblivna studenten Julia Westergren har inte hittat någon lägenhet hon har råd med i Stockholm. Tills vidare bor hon hos släkten.

Har ni politiker ens möjlighet att lösa detta? Eller ligger makten någon annanstans?

– Jag menar nog det. Med investeringsstödet så fick vi upp byggtakten, inte minst på hyresrätter. Så att vi under en följd av år byggde fler hyresrätter än vad man hade gjort på många år tidigare. Antalet lägenheter i flerbostadshus … man får gå tillbaka nästan till 70-talet för att hitta samma byggtakt. Och det berodde helt enkelt på att vi var beredda att sätta in statliga pengar. Som sagt, sammanlagt 20 miljarder kronor i investeringsstöd. Och det fick effekt i ökat bostadsbyggande. Däremot, nu stoppade högerpartierna detta och drog in pengarna. Det finns kvar pengar till de anmälningar som är igång, men det finns inga pengar för en förlängning. Så om det inte blir detta framöver – och det avgörs helt enkelt i valet nu – om det inte blir pengar framöver, då kommer de som har de minsta inkomsterna få det mycket svårare att få bostäder som man kan lösa.

Att bygga fler bostäder är en lösning på sikt, den tar tid. Här och nu – vad är ditt råd till Abdullah som letar vidare för att slippa den fuktiga källaren?

– Här och nu så tycker jag att han ska fundera över bostadspolitiken inför valet, faktiskt. Och välja ett parti som står upp för en social bostadspolitik. Så att vi kan få igång byggandet igen. För det är i slutändan det som faktiskt avgör hur samhället ska utvecklas.
– Och sedan har jag ju också i dag sagt att jag är beredd att titta på lagstiftningen här. Både när det gäller återbetalningsmöjligheterna och besittningsrätten. Och det är för att försöka få ordning och reda på den här marknaden.

Fakta: Så mycket får man ta ut i andrahandshyra

För bostadsrätter gäller privatuthyrningslagen, eller lagen om uthyrning av egen bostad. Äger du en bostadsrätt får du ta ut en andrahandshyra som motsvarar driftskostnaden (avgift, el, internet, möbelslitage) och en uppskattad kapitalkostnad. Kapitalkostnaden är en schablon och avgörs inte av vad du egentligen betalar för bolånet, utan beräknas som en ”skälig” årlig avkastningsränta på bostadens marknadsvärde.

Om du hyr ut en hyresrätt i andra hand gäller hyreslagen. Då får du ta ut den hyra du själv betalar, plus ett påslag för eventuella möbler (max 15 procent). Andrahandshyresgästen kan betala för el, internet och liknande – men tar du ut mer än så räknas det som överhyra. Om du tar ut överhyra, eller hyr ut utan hyresvärdens godkännande, så kan du bli uppsagd utan varning. Den som gör båda delarna riskerar att dömas till böter eller fängelse i upp till två år. Här kan du läsa mer om vad som gäller.

Läs också Allt svårare att få hyra bostadsrätter - Antonya fick inte hyra av sin mamma Få kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.