Annons

Han betalar tusentals kronor för rum i källare – så slår dold marknadshyra mot bostadsletare

Nyheter Marknadshyrorna är redan här. I alla fall för den som saknar eget kontrakt. I storstan är det nu dubbelt så dyrt att bo i andra hand jämfört med förhandlad hyra, visar Hem & Hyras granskning. Samtidigt sponsrar staten ockerhyrorna genom att locka uthyrare med ett generöst avdrag.

Abdullah från Mora har just tagit ut 2 200 kronor i kontanter och gett till en man som han nyligen hittade på Facebook. Nu står han i eftermiddagsträngseln på torget i Huddinge centrum, en bit utanför Stockholm, och försöker orientera sig.

Pengarna ska säkra hans första bostad i storstan: ett kallt, fuktigt rum i källaren till en villa.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Abdullah tar fram telefonen och visar en bild av sitt framtida hem. En smal säng, ett litet bord i furu, två stolar, en gammal soffa och heltäckningsmatta.

– Det är kanske inte en så bra ­studiemiljö. Men han som hyr ut lovar att det kommer kännas mindre fuktigt på vintern när värmen är på. Han ­verkar vara okej.

Vi lovar att inte använda bilden i tidningen – Abdullah vill inte ha några problem med hyresvärden.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras granskning: Ministern lovar ändra lagenDet ska bli lättare för den som betalar ockerhyra i en bostadsrätt eller villa att kräva tillbaka sina pengar. Det vill justitieminister Morgan Johansson. Han vill också stärka besittningsskyddet för dessa andrahandshyresgäster, så att det blir svårare att bli uppsagd.
Dyrt att hyra i andra hand
Inget hopp. Abdullah har gett upp tanken på att ha råd med en egen lägenhet. ”Det får vänta tills jag är färdigutbildad och tjänar minst 30 000 kronor”.

Källarrummet kostar 4 400 kronor i månaden. Ett vrakpris i Stockholms andrahandsdjungel, där ocker har blivit standard. Och där den som sitter säkert kan göra stora pengar.

– Ägaren hyr ut ett annat rum i källaren också, till en annan kille. Han tjänar bra på oss alltså. 9 000 spänn i månaden.

Förra sommaren var så kallade marknadshyror landets hetaste politiska fråga. Centerpartiet ville införa fri hyra för nybyggda hyresrätter och Vänsterpartiet gick till motangrepp. Låsningen ledde till en regeringskris och tvingade dåvarande statsminister Stefan Löfven att avgå.

Läs ocksåBostadsbedragare på nätet – så avslöjar du dem och undviker att bli lurad

Enrummare kostar över 11 000 kronor

I årets val lyser debatten med sin frånvaro. Och frågar man landets unga vuxna som flyttar till storstaden för studier eller jobb har det politiska spelet ändå föga betydelse. På bostadsmarknadens skuggsida är marknadshyrorna redan bister verklighet.

Hem & Hyra har kartlagt hur dyrt det blivit att hyra i andra hand. Granskningen bygger på data från 10 000-tals annonser hos tre av landets största bostadsportaler under årets sommarmånader. Slutsats: en andrahandslägenhet i ­landets tre största städer är i dag ­dubbelt så dyr som på den ordinarie bostadsmarknaden.

Dyrt att hyra i andra hand
Julia Westergren kämpar med att hitta ett boende som hon har råd med när studierna drar igång i Stockholm. Tills dess bor hon hos släktingar utanför stan.

I Stockholm kostar en etta över 11 000 kronor i månaden. Motsvarande hyra för den som sitter på ett förstahandskontrakt är cirka 5 000 kronor, enligt SCB:s siffror för i fjol. Alltså bara ­några hundra­lappar mer än vad Abdullah ska betala för sitt fuktiga källarrum ­i ­Huddinge.

I Göteborg kostar en etta 8 800 ­kronor i andra hand och i Malmö är priset 7 500 kronor. På den ordinarie bostadsmarknaden är motsvarande hyra 4 300 ­respektive 4 800 kronor.

Se komplett statistik nederst i artikeln.

Hur många som bor i andra hand i Sverige är svårt att uppskatta. Bara i Storstockholm handlar det om åtminstone 166 000 personer, enligt länsstyrelsens bedömning.

”Man kollar på bilden … namnet”

Abdullah är väl bekant med de gränslösa priserna, efter tre månaders intensiv jakt. Från början hade han hoppats få tag på en egen lägenhet. Nu i efterhand kan han skratta åt sin blåögdhet.

– Det är omöjligt. Jag trodde att ­universitetet kunde hjälpa till att hitta boende, men så funkar det inte. I Mora hade jag egen bostad, bil och jobbade extra – nu ska jag bo i en källare. Det är lite deprimerande.

Att hyra i andra hand i storstan kostar dubbelt så mycket som att ha ett vanligt förstahandskontrakt. Se komplett statistik nederst i artikeln.

Att heta Abdullah är heller ingen hjälp i sökandet, konstaterar han. Mönstret blir tydligt när han jämför sina egna bostadsannonser med personer som har klassiskt svenska namn.

– Om jag skriver på Facebook är det inte så många som kommenterar. Om någon hyr ut ett fint rum och andra hör av sig har jag inte en chans. Jag förstår. Man kollar på bilden … namnet och känner att man kanske inte vill ta risken.

Inte eftertraktad. Att ha ett namn som inte är typiskt svenskt har blivit en börda i bostadsjakten. ”Man kanske inte vill ta risken”, säger Abdullah Alokla.

Besviken på att systemet ser ut så här

Hans främsta oro är att bostadssituationen ska gå ut över juridikstudierna. För att ta sig från villan i Huddinge till universitetet behöver han byta tre gånger. Två timmars transporttid varje dag, utan chans till studiero.

Vill han ha något närmare skolan måste han ta ett extrajobb – och förlorar samtidigt tid att plugga.

– Jag är frustrerad och besviken på att systemet ser ut så här. Jag som är student borde prioriteras när det gäller bostad.

Annons

Staten sponsrar ockerhyror

Om man saknar köpoäng eller kontantinsats till en bostadsrätt är det dessa spelregler som gäller. Och faktum är att det är så politikerna vill ha det. De dolda marknadshyrorna subventioneras högst medvetet av staten, genom våra skattepengar.

För att få fler att hyra ut lockar ­staten med ett skattefritt schablonavdrag på 40 000 kronor per bostad. Den som hyr ut sin hyresrätt får först dra av sin egen hyra. Därefter är det fritt fram att ­årligen tjäna ytterligare 40 000 kronor utan att behöva skatta för det. Tre tusenlappar extra i månaden rätt ner i fickan, om man så vill.

Många privatuthyrare väljer att göra så. En hel del tjänar dessutom mer på sin bostadsuthyrning än vad de generösa avdragen täcker. I våras deklarerade drygt 75 000 privatpersoner ett gemensamt överskott på 2,6 miljarder kronor, som de alltså ska skatta för.

Stort mörkertal

De har alla haft rätt till fullt schablon­avdrag: sammanlagt över 3 miljarder kronor. Det motsvarar en skattelättnad från staten på drygt 900 miljoner kronor.

I verkligheten är den här ”sponsringen” från staten sannolikt betydligt större. Statistiken visar inte uthyrare som drar av mindre än 40 000 kronor om året, vilket bedöms vara det stora flertalet. Svartuthyrare som helt struntar i skattereglerna syns förstås inte heller.

Avdraget har varit detsamma i snart tio år, då den borgerliga alliansregeringen nästan fördubblade det. Och socialdemokratiskt ledda regeringar har alltså valt att be­hålla det.

Den skattefria moroten har fått effekt: andrahandsmarknaden växer kraftigt. Eller, åtminstone gör vinsterna det, och allt fler uthyrare når taket för fullt ­skatteavdrag (se grafik ovan). Bara i fjol ökade ­privatuthyrarnas rätt att göra avdrag med närmare 47 miljoner kronor.

Dyrt hyra i andra hand.
Goda affärer. Bara ett rum i Stockholm kan kosta så mycket som 8 000 kronor. Vissa tjänar stort på att hyra ut flera rum i lägenheten samtidigt. En person har valt att hyra ut sin inglasade balkong.

Riskfritt att skattefuska

Samtidigt är det i stort sett riskfritt att skattefuska. För att en brottsutredning ska starta krävs misstankar om undanhållen skatt på omkring 50 000 kronor, vilket även notoriska ockervärdar ­oftast klarar sig under tack vare avdragen. Anette Engelbrektsson, sektionschef på skattebrottsenheten i Göteborg, känner inte till några sådana fall.

– Det kommer nog inte upp i de ­beloppen så att det blir aktuellt, säger hon.

Men många bäckar små blir ändå en flod. Skatteverket har specialgranskat uthyrning via förmedlingssajten Airbnb i syfte att försöka bedöma mörkertalet på marknaden i stort. Slutsatsen: andrahandsfusket är ”ett utbrett problem”.

Myndigheten utredde 250 fall där ­privatpersoner hyrt ut bostäder via ­sajten. 60 procent ledde till beslut om ändrad skatt. Totalt avslöjade granskningen dolda skatteintäkter på 2,4 ­miljoner kronor, på ett enda år. Bara två av tio som gjort större vinst än vad avdragen täcker tog upp överskottet i sin deklaration. Oftast handlade det om låga belopp – de små bäckarna – men ibland över 300 000 kronor.

– Vissa verkar ha chansat på att inte redovisa i tron att Skatteverket inte ska upptäcka felet, konstaterar myndig­heten krasst i sin rapport.

Dyrt hyra i andra hand
Maria Heyman i Göteborg betalade kraftig överhyra i två år. Sedan tog hon striden – och vann.

Fullt av bedragare

Den dolda marknadshyran är inte det enda bekymret i storstädernas andrahandsdjungel. I myllret av bostadsannonser samsas seriösa aktörer med lycksökare och rena bedragare.

Hem & Hyra har granskat tusentals annonser från bostadsgrupper på Facebook samt den inbyggda köp- och säljfunktionen Marketplace, och rensat bort uppenbart falska inlägg.

För den som styr rätt går det att spara ungefär en tusenlapp på att hitta sin enrummare i grupper på Facebook jämfört med de traditionella bostadsportalerna. Samtidigt sker ruljangsen helt oreglerat. Vem som helst kan skapa en annons utan att verifiera sin identitet.

Det som bjuds ut i grupperna på sociala medier har ofta sämre läge och större osäkerhet. En uthyrare vi hittar tjänar storkovan på att stycka upp sin fyra i Rinkeby och bjuda ut rummen för 6 000 kronor styck. Många är intresserade. En annan hyr ut sin omöblerade inglasade balkong som bostad för 5 000 kronor i månaden. En tredje, ensamstående 40-årig man, vill likt många andra bara ha kvinnliga sökande.

Dyrt hyra i andra hand på Marketplace
Marketplace är ett populärt tillhåll för bedragare. Tre av sex bostadsannonser ovan är misstänkta bluffar.

Ligger på helt annan adress

På Facebooks inbyggda handelstorg, Marketplace, är läget ännu värre. Den stora majoriteten annonser vi går igenom förefaller vara rena bluffar, utlagda av nyskapade konton som saknar vänner och som ofta bjuder ut en rad olika lägenheter. Till och med vissa annonser som Facebook själva rekommenderar är fejk, med bilder tagna från objekt som ­ligger på en helt annan adress.

Facebooks nordiska kommunikationschef Regitze Reeh hälsar Hem & Hyra att de lägger stora resurser på att hantera problemet men att ”inget system för att bekämpa falska annonser är perfekt”.

Det är alltså till denna ­verklighet man är hänvisad som ung, ­blivande ­hyresgäst i storstan. Och i den ­mördande ­konkurrensen gäller det att sticka ut. Grupperna för bostadssökare på ­Facebook är en studie i marknadsföring. Självutlämnande, trevliga, förtroende­ingivande bilder. Unga kvinnor i gym­kläder, män i kostym. Så gott som samtliga sökande poängterar att de är djur- och rökfria utan ­betalningsanmärkningar.

Dyrt hyra i andra hand
Att sälja in sig själv i annonsen har blivit viktigt, berättar Julia Westergren. ”Jag valde en bild som skulle visa att jag är trevlig och självständig.”

”Måste vara försiktig som kvinna”

Julia Westergren, 21, från Borlänge har bara dagar kvar till ­studierna i mänskliga rättigheter på högskola i Stockholm. Hon var sent ute med att söka lägenhet, men har valt bild med omsorg.

Annons

– Det är viktigt att se trevlig ut, att göra ett bra intryck. Första gången ­gjorde jag ut en annons med bara text och fick inga reaktioner alls. När jag lade till en bild blev det like, like, like och en massa kommentarer.

Hon håller med om att det kan ­finnas fördelar med att vara kvinna på ­andrahandsmarknaden. Många är ­mindre bekväma med att hyra ut till män, och kvinnliga bostadssökare får fler ­gilla-markeringar på sina Facebook­annonser.

Dyrt hyra i andra hand
Bara ett rum kan ofta kosta lika mycket i andra hand som en hel lägenhet på den ordinarie marknaden.

Men samtidigt: en ”like” ger inget tak över huvudet. Och som tjej leder annonsen inte sällan till oönskade förslag eller till och med potentiell risk.

– Det är ganska många män som ­skriver saker som ”du kan komma och bo hos mig, sova på min soffa” för 2 000 kronor i månaden. Man måste vara extra försiktig som kvinna.

Än så länge har anbuden legat ­skyhögt över vad hon har råd med: mellan 11 000 och 15 000 kronor. Tills hon hittar en ­lägenhet som studiemedlen räcker till planerar Julia att bo hos släktingar i stan.

Att hyra ett rum hos en främling lockar inte.

– När man flyttar hemifrån och ska vara självständig vill man ju inte börja om och trippa på tå i någon annans kök. Jag får väl hyra husvagn och ta in på camping om det inte löser sig.

Maria fick tillbaka överhyran

– Det kändes väldigt obehagligt i början. Men vi har faktiskt rätt i det här. Hon har stulit pengar från oss.

Studenten Maria Heyman, 28, ger ett lågmält och vänligt intryck. Men när hon berättar om ockerhyran som hon och sambon Markus Rötz uppdagade i ­Göteborg förra året blir kinderna skära och rösten skarp.

Dyrt att hyra i andra hand
Maria betalade kraftig överhyra i två år. ”Hon har stulit pengar från oss”.

Egentligen skulle paret vara 120 000 kronor fattigare nu. Det är vad de ­betalade för mycket för den slitna ­andrahandstrean i förorten Kortedala som de hittade på Blocket. Under två år swishade Maria Heyman hyran varje månad, 11 000 kronor. Fem tusenlappar för mycket, skulle det visa sig när hon till slut kollade med grannarna. Insikten kom som en chock.

– Det känns som att man har blivit ­lurad, och bestulen. Det känns väldigt konstigt, och orättvist. Man kan inte ­riktigt fatta att någon kan ta så ­mycket mer.

”Jättevanligt att man tar överhyra”

Maria Heyman hör trots allt till de lurade som har tur. Systemet ger ­henne nämligen chans till upprättelse. När ­paret flyttat ut vände de sig till hyresnämnden och krävde pengar tillbaka i efterhand.

Det är möjligt eftersom de hyrt en hyresrätt. Nu har de nått en förlikning där förstahandshyresgästen ska betala tillbaka 98 000 kronor. De första delbetalningarna har redan börjat rulla in.

Maria Heyman vet numera att deras pengar omedelbart cirkulerade vidare i det svarta bostadssystemet: den avslöjade förstahandshyresgästen använde dem för att själv betala ockerhyra för en andrahandslägenhet i Stockholm. Det är så det funkar, konstaterar Maria.

– Alltså, de flesta av mina kompisar har bott i andra hand. Det är jättevanligt att man tar överhyra. Kanske inte alltid det dubbla som i vårt fall, men man slänger på ett par tusenlappar. Men ­ingen har anmält eller gjort någonting åt det.

Dyrt att hyra i andra hand
Bostadsannonsen gick inte hem. Men Abdullah fortsätter sökandet.

Fuktig källare går inte att reklamera

Alla har dock inte samma möjlighet. Chansen att få pengar tillbaka om du hyrt ett ägt boende är i princip ­obefintlig, eftersom lagstiftningen skiljer sig.

En kall, fuktig källare går knappast att reklamera i efterhand. Det vet ­blivande juristen Abdullah Alokla, som har läst in sig på reglerna för andrahandsut­hyrning. Kontraktet gäller i fyra ­månader – under tiden pågår jakten ­efter en bättre bostad.

– Det är tråkigt att så många ut­nyttjar lagen. Men jag hoppas att jag hittar ­något där det är lättare att ­plugga, så att jag en dag har råd med en egen ­lägenhet.

Läs mer om hur du genomskådar bostadsbedragarna på nätet.

Fakta: Så mycket kostar det

*SCB:s statistik 2021. I år höjdes hyrorna i snitt 1,7 procent, vilket motsvarar ytterligare drygt 100 kronor för en tvårummare.

**Andrahandshyran bygger på statistik från Blocket, Qasa och Samtrygg.

Fakta: Så fungerar avdraget som gynnar uthyrarna

  • Du som hyr ut en privatbostad får göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor per år, oavsett boendeform. Du får alltså tjäna 40 000 kronor skattefritt.
  • Hyr du ut din hyresrätt får du först dra av hyran du betalar in till din hyresvärd.
  • För bostadsrätter och småhus gäller andra avdrag, utöver schablonavdraget.
  • Du behöver bara skatta för de hyresintäkter som återstår efter dessa avdrag.
Fakta: Så gjorde vi
  • Hem & Hyra har sammanställt median­hyrorna för enrummare, ­tvårummare och trerummare i landets tre största städer från bostadsportalerna ­Blocket, Qasa och Samtrygg. Den ­undersökta perioden är maj, juni och juli. ­Annonser med kortare hyres­period än en månad har sorterats bort. Dessa andrahandshyror jämförs med 2021 års median­hyror från SCB ­gällande förstahandskontrakt. Observera att hyrorna i år höjdes i snitt 1,7 procent. Detta motsvarar drygt 100 kronor för en tvårummare, vilket inte är inräknat i statistiken.
  • Andrahandshyrorna från Facebook redovisas separat, då de bygger på Hem & Hyras egen sammanställning från de största bostadsgrupperna på respektive ort samt den integrerade köp- och säljplattformen Marketplace för sommarmånaderna.
  • Siffror över belopp och antal personer som deklarerat överskott vid uthyrning av privatbostad är hämtade från Skatteverket. För att räkna ut skattebortfallet till följd av schablonavdraget har vi använt den skattesats som gäller för överskottsvinsten, 30 procent.
Läs också Svårt för Skatteverket att kolla fusket: "Överhyrorna ser vi inte" Johannas ockervärd behöll egen nyckel: ”Åt vår mat och gick in i vårt sovrum” Så måste du göra för att få en bostad i andra hand: "Gäller att sälja in sig själv"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.