Annons

Efter låsningen – nu höjs hyrorna hos Stenungsundshem

Stenungsund I våras körde förhandlingarna fast. Nu kommer beskedet om höjd hyra för drygt 2 000 hyresgäster hos Stenungsundshem. Höjningen blir mer än tre gånger så hög som de senaste åren.
Foto: Gustaf Görfelt

Hem & Hyra kunde redan i januari berätta att förhandlingar om årets hyror inletts mellan Stenungsundshem och Hyresgästföreningen. Då låg den kommunala värdens bud på 3,4 procent.

Men parterna kunde inte komma överens. Efter sex förhandlingstillfällen valde Stenungsundshem i april att lämna frågan till medling hos den partsgemensamma Hyresmarknadskommittén i Stockholm (se faktaruta nedan).

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Då hade Stenungsundshem nått en smärtgräns på 2,3 procent. Hyresgästföreningen å sin sida ville inte gå över 1,8 procent.

Parterna fick tillbaka ett medlingsbud på 2,05 procent – en nivå som Hyresgästföreningen inte accepterade. Därmed blev det upp till Hyresmarknadskommittén att fälla avgörandet.

Nu står det klart att hyrorna höjs med just 2,05 procent. Det motsvarar ytterligare 123 kronor extra per månad för den som i dag har en månadshyra på 6 000 kronor.

Läs ocksåUppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Höjningen gäller från och med januari i år. Det betyder att hyresgästerna får betala första halvårets hyresökning i efterskott på avierna för juli, augusti och september.

Annons

Stenungsundshem beklagar att beskedet om de nya hyrorna har dragit ut på tiden. Men enligt marknadschef Linda Alexandersson blev det oundvikligt.

– Det vi yrkar är det vi behöver. När resultatet blir lägre betyder det att vi måste skära i något. Vi får skjuta på underhållet, till exempel göra färre hissar. Det blir en utmaning för oss. Men vi försöker göra det så skonsamt som möjligt, säger hon.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Hyresgästföreningens förhandlingsledare Anders Rollings konstaterar att klivet från 1,8 procent upp till 2,05 inte var önskvärt ur ett hyresgästperspektiv. Samtidigt ligger årets resultat på ungefär samma nivå som hos grannarna Kungälvsbostäder (2 procent) och Orustbostäder (1,95 procent).

Att parterna i år för första gången inte lyckades enas lokalt ser han som en engångsföreteelse.

– Det är sådant som händer i förhandlingar. Vi är där för att företräda hyresgästerna. Om det innebär att vi står så långt ifrån varandra att ena parten väljer att frånträda förhandlingen så kan det bli så här. Vår målsättning är alltid att komma överens. Men vi kan inte göra det till vilket pris som helst, säger Anders Rollings.

Annons

De senaste två åren har Stenungsundshem haft ett avtal med Hyresgästföreningen om hyreshöjningar på 0,65 procent årligen.

Inför den förhandlingen hade bostadsbolaget yrkat på att få höja med drygt det dubbla, 1,4 procent.

LÄS MER:
Här är värdarna som vill höja hyran i Västra Götaland 2019
Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2019 – hela listan

Fakta: Detta är Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén är ett partsgemensamt organ för att lösa tvister i hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och landets kommunala hyresvärdar.

Kommittén består av företrädare för de kommunala värdarnas branschorganisation Sveriges Allmännytta och Hyresgästföreningen.

Kommittén kan både medla och, om det inte fungerar, komma med egna beslut som de lokala parterna får rätta sig efter.

Hyresmarknadskommitténs beslut motiveras inte, och kan inte överklagas.

Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg Överenskommelse med Västerstaden: Nu slipper hyresgästerna Vilda Västern-hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.