Annons

Kungälvsbostäder höjer hyrorna

Kungälv Kungälvsbostäder höjer hyrorna med i snitt 2,0 procent. Det är resultatet av årets förhandlingar med Hyresgästföreningen. Höjningen är mer än dubbelt så stor som de senaste åren.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

LÄS MER: Så mycket höjer västsvenska värdar hyrorna 2019 – hela listan

Beroende på i vilket hus man bor blir höjningen mellan 0 och 2,75 procent, men genomsnittshöjningen är 2,0 procent.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

För en lägenhet med en hyra på 6 000 kronor innebär det 120 kronor mer i månaden.

De nya hyrorna gäller från och med 1 januari. Eftersom uppgörelsen dröjt så länge kommer dock ökningen för årets fyra första månader att tas ut retroaktivt i juli, augusti och september.

Kommunala stiftelsen Kungälvsbostäder hade yrkat på att få höja med 3,5 procent. Efter inte mindre än nio förhandlingsmöten har den siffran prutats ner ordentligt.

Läs ocksåRekordmånga förhandlingar har kört fast – nu tvingas 11 000 nya hushåll väntaAldrig tidigare har så många kommunala hyresförhandlingar kört fast som i år. Då återstår ännu månader på årets förhandlingsomgång.

Samtidigt är årets höjning betydligt större än de senaste åren. 2016–2018 höjdes Kungälvsbostäders hyror med 0,8 procent om året.

Anders Rollings.

Anders Rollings är förhandlingsansvarig på Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Annons

– Mycket är kopplat till den allmänna kostnadsutvecklingen. När man kommer från historiskt låga nivåer, som det ändå har varit den senaste perioden, är det svårt att inte höja hyrorna när kostnaderna drift och underhåll ökar, säger han.

Läs ocksåBeslut från Stockholm om höjda hyror i Kungälv

Det är en utveckling som följer trenden både regionalt och nationellt.

Anders Rollings säger också att Kungälvsbostäders ökade underhållsarbete och upprustning av utomhusmiljöer är skäl som motiverar högre hyror.

– Vi har riktat en del kritik mot dem tidigare för detta, men nu har de ökat tempot kraftigt och det tycker vi givetvis är bra, säger Anders Rollings.

Bettina Öster Tunberg är vd för Kungälvsbostäder. Hon säger att hon accepterat uppgörelsen, men inte är nöjd med den.

– Det kan jag omöjligt vara med de här nivåerna. Vårt yrkande var 3,5 procent och inte ens det hade vi egentligen klarat oss på. Vi får inte täckning för de allmänna kostnadsökningarna, säger Bettina Öster Tunberg.

Bettina Öster Tunberg

Kungälvsbostäder har en mycket stor andel äldre lägenheter i sitt bestånd. Över 60 procent av husen är byggda på 1960- och 1970-talet och står inför stambyte och renovering.

Annons

– Vi har väldigt stora utmaningar. Varje år som det blir så här så tär det mer och mer på vårt egna kapital. Vi är en stiftelse och vår ekonomi står på egna ben. Vi kan inte räkna med hjälp utifrån, säger Bettina Öster Tunberg.

Hon förutspår att förhandlingarna framöver kommer att bli alltmer kärva för varje år som går.

Samtidigt betonar både Bettina Öster Tunberg och Anders Rollings att förhandlingsklimatet i Kungälv är mycket gott.

– Vi har en god, respektfull relation. Visst, det tog nio tvåtimmarsmöten innan vi kunde enas, men då stod vi också mycket långt från varandra när förhandlingarna började. Vi har alltid försökt lösa det lokalt och har aldrig gått till HMK (Hyresmarknadskommittén), säger Bettina Öster Tunberg.

LÄS MER:

Läs också Tvist om höjda hyror i Kungälv De förhandlar grannarnas hyror Chocksiffrorna: 40 procent högre hyra på tio år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.