Annons

Efterlyser utredning om boendet

Nyheter Klyftorna i samhället ökar. Det hävdar Hyresgästföreningen i en ny studie och efterlyser en statlig bostadssocial utredning. Hyresgästföreningen har i en förstudie undersökt hur svenska folket bor. Slutsatsen är att en stor majoritet av befolkningen har fått det bättre sedan krisåren i början på 1990-talet, men långt ifrån alla.​
Antalet hemlösa har blivit fler och socialbidragsberoendet har ökat, enligt studien som varnar för en ökad segregering och färre hyresrätter i ombildningarnas fotspår.
Sven Bergenstråhle är boendeforskare vid Hyresgästföreningen och ansvarig för studien.
– Vi vill se en statlig utredning som tar ett helhetsgrepp på boendet. En utredning som tar tag i de stora, breda frågorna. Vi bygger samhällen, inte bara bostäder, säger han.
Senast en liknande utredning genomfördes var på 1940-talet. Bostadsstandarden var då låg och städerna trånga, smutsiga och ohälsosamma.
 
Och Sverige står inför liknade utmaningar på bostadsområdet i dag, enligt förstudien.
Bostadsbristen är enorm samtidigt som nyproduktionen av bostäder, i synnerhet hyresrätter, är låg.
Dessutom breder den extrema trångboddheten ut sig och inkomstklyftorna ökar.
– Det är hög tid att samhället tar tag i det här. Vi hoppas att politikerna tycker att de här frågorna är lika viktiga som vi gör och gör något åt saken. Bostadsfrågorna utgör en stor del av välfärdspolitiken, säger Sven Bergenstråhle.
Studien, ”Sprickor i fasaden”, presenteras vid ett seminarium i Almedalen på torsdag, den 10 juli.

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Var du bor avgör om du idrottar: ”Krävs sex gånger så mycket i utsatta områden” Här jobbar lokalbefolkningen stenhårt för att undvika polisens lista: ”Idrott kan vända trenden”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.