HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Efterlyser utredning om boendet

Nyheter Klyftorna i samhället ökar. Det hävdar Hyresgästföreningen i en ny studie och efterlyser en statlig bostadssocial utredning. Hyresgästföreningen har i en förstudie undersökt hur svenska folket bor. Slutsatsen är att en stor majoritet av befolkningen har fått det bättre sedan krisåren i början på 1990-talet, men långt ifrån alla.​
Antalet hemlösa har blivit fler och socialbidragsberoendet har ökat, enligt studien som varnar för en ökad segregering och färre hyresrätter i ombildningarnas fotspår.
Sven Bergenstråhle är boendeforskare vid Hyresgästföreningen och ansvarig för studien.
– Vi vill se en statlig utredning som tar ett helhetsgrepp på boendet. En utredning som tar tag i de stora, breda frågorna. Vi bygger samhällen, inte bara bostäder, säger han.
Senast en liknande utredning genomfördes var på 1940-talet. Bostadsstandarden var då låg och städerna trånga, smutsiga och ohälsosamma.
 
Och Sverige står inför liknade utmaningar på bostadsområdet i dag, enligt förstudien.
Bostadsbristen är enorm samtidigt som nyproduktionen av bostäder, i synnerhet hyresrätter, är låg.
Dessutom breder den extrema trångboddheten ut sig och inkomstklyftorna ökar.
– Det är hög tid att samhället tar tag i det här. Vi hoppas att politikerna tycker att de här frågorna är lika viktiga som vi gör och gör något åt saken. Bostadsfrågorna utgör en stor del av välfärdspolitiken, säger Sven Bergenstråhle.
Studien, ”Sprickor i fasaden”, presenteras vid ett seminarium i Almedalen på torsdag, den 10 juli.

Läs också Tanums Bostäders försäljningsplaner läggs på is Hannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva” Gravida Maria om sitt korttidskontrakt: ”Glad bara jag inte behöver flytta under förlossningen” Allt fler osäkra kontrakt i Göteborg – privatvärdarna har flest Moa, 25 år med Aspergers - "Svårt att ta in att jag fått ett eget hem"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.