Annons

En av tio har blivit lurad vid uthyrning

Nyheter Ockerhyror, sms-budgivningar och rena bedrägerier. Aldrig har andrahandsmarknaden för bostäder varit så brutal. Var tionde person har blivit blåst på förskottet eller depositionen.
Foto: Flickr/Comparitech.com
Huge Bostäder sade under 2019 upp 200 hyresgäster som misstänks ha hyrt ut lägenheter olovligt i andrahand.

På badstränderna blänker brunbrända kroppar i sommarhettan – samtidigt svettas tiotusentals personer som nyss fått sina antagningsbesked över hur de ska lösa boendesituationen när studierna startar i höst.

Terminsstart innebär jaktsäsong för bostadsbedragare. En enda annons för en lägenhet i attraktivt läge kan locka hundratals svar på en halvtimme, enligt uppgifter från nätsajten Blocket. Desperationen bland bostadssökarna bäddar för att folk blir utnyttjade, berättar Björn Seeth, inspektör på polisens bedrägericenter.

Läs ocksåPengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköpEn tvådelad bild som visar en byggnad med texten "Helsingborgs tingsrätt Sveriges domstolar", samt ut utdrag ur en lista med poster som "strumpbyxor, "kjol", "blus", "väst", "elspark", "hudvård" samt en siluett av en kvinna.

– Det är nu när trycket ökar som många tar sin chans. Vi har helt klart sett en ökning på senaste, säger han.

Enligt Boverkets rapport om andrahandsmarknaden har så många som var tionde hyresgäst blivit lurad på förskottshyra eller deposition. Var tredje person uppger att de mött oseriösa uthyrare och nästan var fjärde att de kommit i kontakt med en bedragare. Sex procent svarade även att de utsatts för hot, våld eller övergrepp i samband med uthyrningen.

Boverkets slutsats är att marknaden saknar tillräckliga kontrollfunktioner och att det saknas institutioner för att minska parternas risk vid andrahandsuthyrning. En tänkbar lösning för att minska bedrägerierna vore att låta staten förfoga över depositionskonton där pengarna sätts in, föreslår myndigheten.

Annons
Läs ocksåAllt svårare att få hyra bostadsrätter - Antonya fick inte hyra av sin mammaKvinna framför flerbostadshus.

Hos polisen finns ingen sammanställd statistik över hyresbluffarna, men klarlagt är i alla fall att bedrägerihärvorna tenderar att komma i vågor. När ett tiotal inbetalningar med liknande summor dyker upp på ett konto drar ofta bankerna i nödbromsen.

Själva polisarbetet är ganska simpelt, eftersom bedragarna i regel står registrerade på bankkontot. Problemet är att skadan då redan är skedd.

 – En person kan dra igång ganska många ärenden innan man får stopp på honom. Ofta är individen bakom en missbrukare eller kriminell som skiter i om han åker fast i slutändan, säger Per-Arne Ramström vid polisens bedrägerisamordning i Stockholm.

Läs ocksåKändispolisen Nadim Ghazale tröttnade på att "släcka bränder" – blev nattvandrarchefNadim Ghazale, före detta polis som nu blivit verksamhetschef för Nattvandring.nu.

En ny trend på andrahandsmarknaden bland studenter är att en sms-budgivning uppstår mellan de suktande hyresgästerna. Den som är villig att betala högst månadshyra vinner.

Roger Höög, jurist hos Hyresgästföreningen i västra Sverige, ser allvarligt på fenomenet. Rent juridiskt riskerar uthyraren normalt inget annat straff än att bli återbetalningsskyldig för det beloppet som betraktas som överhyra. Men det förutsätter också att hyresgästen vänder sig till hyresnämnden – och får rätt.

Annons

– Lagen säger att man bara får ta ut en skälig hyra. Men rättsprocessen är jobbig och du kan bara få tillbaka överhyran för ett år om det rör sig om en hyresrätt.

Den som hyr en ägd bostad i andra hand har ännu svårare att hävda sin rätt. Då kan man inte få tillbaka några hyrespengar retroaktivt utan bara få hyran reglerad till en skälig nivå, berättar Roger Höög. Vad som räknas som skäligt är också krångligare att avgöra, eftersom bostadsrätter omfattas av en annan lagstiftning som är mer tillåtande gentemot höga hyror.

– Risken blir också att du då förlorar boendet, eftersom du inte har någon besittningsrätt, säger han. 

Fakta: Så undviker du att bli lurad

Acceptera aldrig förskottshyra om du hyr i andra hand via en nätannons. På Blocket måste uthyraren klicka i en ruta att de inte begär handpenning eller förskott innan kontrakt är skrivet.
Tänk dig in i uthyrarens roll: skulle verkligen du hyra ut din bostad utan att träffa den som ska hyra? Knappast.
Ta med en anhörig eller en kompis när du ska granska lägenheten – de är inte lika desperat enögda som du.
Lita inte på att personen som hyr ut befinner sig i en utsatt situation och behöver betalning på annorlunda sätt.
Betala aldrig kontant, endast till ett vanligt, spårbart konto.
Anmäl annonser som ser skumma ut – då hjälper du både polis och andra i din situation. 

Källor: Polisen, Blocket

Läs också Popsångerska anklagas för skenkontrakt – blir av med sin lägenhet Massuppsägningen kom som en chock – hyresgästen Tobias: ”Visste inte ens att jag hyrde av mellanhand”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.