En av tre studentstäder får underkänt
Värst är situationen i landets större studentorter och storstäderna. Det visar den årliga sammanställningen från Sveriges förenade studentkårer, som bygger upp en uppskattning av studentkårerna runt om i landet. Allra sämst är situationen vid de traditionella lärosätena Uppsala, Lund, Stockholm och Göteborg. Den som priorterar att hitta en bostad lätt bör söka sig till Örnsköldsvik där det i värsta fall tar upp till en vecka.
Caroline Sundberg, ordförande för Sveriges förenade studentkårer (SFS), är oroad över resultatet.
– Ett tryggt boende behövs för att vi studenter ska kunna fokusera fullt ut på våra studier och inte lägga energi på att bevaka krångliga köer, leva med korta andrahandskontrakt och gå runt med en gnagande oro över framtiden, säger hon.
Så här ser det ut på din ort
Röda städer (kan inte erbjuda ett boende under höstterminen):
Göteborg: Försämring sedan i fjor. I snitt 1,5 års kötid för att få ett enkelrum på korridor. För egen lägenhet kan det ta upp till 4-5 år. Läs mer: Bostad ett måste för att kunna plugga
Lund: Sju av tio nya studenter kan sakna fast bostad i Lund till hösten. Trots att byggandet tagit fart saknas det bostäder. 1 900 studenter har anmält sig till AF Bostäders novischförtur. 700 av dem kan räkna med att få en bostad.
Stockholm: Här finns 85 000 studenter men bara 13 900 studentbostäder. Genomsnittslig kötid för korridorsrum är 62 veckor hos Stockholms studentbostäder. Kötiden är 5,5 år för de studentbostäder som förmedlas genom STockholms stads bostadsförmedling.
Uppsala: Här krävs ofta 48 månaders kötid för att få en studentlägenhet. Ett korridorsrum tar 12 till 36 månader. Internationella studenter är särskilt drabbade då det krävs svenskt personnummer för att att ställa sig i vissa bostadsköer i Uppsala.
Karlskrona: Stor brist på bostäder som blivit ännu värre. Här saknas kösystem vilket gör det svårt att uppskatta kötiden.
Luleå: Bostadsbristen för studenter har minskat något men det dröjer ofta upp till ett år innan alla studenter hittat en bostad.
Malmö: Mycket stor brist. Utländska manliga studenter har särskilt svårt att hitta bostad. Det tar ofta upp till ett år att hitta bostad.
Skövde: Upp till ett år att få bostad. Kåren anordnar sovsalar i början av terminen. För att ge nya studenter chans att hitta lägenhet nollställdes kön i april i år.
Umeå: Visst tillskott av studentbostäder men de täcker inte behovet. Kötiden för en studentbostad hos det kommunala bostadsbolaget är ungefär ett år.
Växjö: Påtaglig bostadsbrist trots ett visst tillskott av studentbostäder det senaste året. Kåren ordnar akutboenden i början av terminen.
Örebro: Ökad byggtakt har minskat de värsta problemen. I bästa fall kan alla nya studenter hitta en egen bostad till slutet av höstterminen.
Gula städer (erbjuder ett boende någon gång under höstterminen):
Borlänge: Tufft att hitta bostad i början av terminen men i slutet av terminen brukar de flesta studenter ha löst sin bostadssituation.
Borås: Brist vid terminsstart.
Eskilstuna: Studenter som senast tre veckor före terminsstart anmält att de ska flytta hit är garanterade en studentbostad.
Falun: De flesta hittar bostad i samband med terminsstart men det är svårare för de som är sent ute.
Gävle: Avsevärt förbättrad situation tack vare fler studentbostäder.
Halmstad: De flesta hittar bostad vid terminssart men för vissa dröjer det till årsskiftet.
Helsingborg: Bra utbud och bättre situation än tidigare år. Färre studenter och nybyggnation har underlättat.
Jönköping: Allt svårare. Kåren ordnar sovsalar och hjälper till att hitta soffplatser.
Kalmar: Förra året kunde heltidsstudenter räkna med att bli erbjudna en studentbostad under första halvan av terminen.
Karlstad: En försiktig prognos är att alla kommer att ha blivit erbjudna ett boende i mitten av höstterminen.
Kristianstad: Svårt i början av terminen.
Linköping: På väg att förbättras. Nya studenter lär hitta bostad innan terminen är slut.
Norrköping: De flesta kan flytta in i egen bostad senast den 1 oktober.
Visby: Kötiderna går ner först i slutet av terminen.
Västerås: Den som anmäler sig senast tre veckor före terminstart får bostad. De som är senare ute blir hänvisade till kö.
Östersund: Tidigare garanterade kommunen att alla studenter skulle bli erbjudna en bostad, men den garantin gäller inte längre de som anmäler sig sent.
Gröna städer (erbjuder ett tryggt boende inom en månad):
Karlshamn: Relativt lätt att hitta bostad och rimliga hyror.
Piteå: Varierat och förhållandevis stort utbud.
Skellefteå: Mindre än en månads väntetid. Finns nödboende under väntetiden.
Sundsvall: Alla blir erbjudna inom en månad.
Trollhättan: Alla nya studenter kommer att erbjudas lägenhet med rimlig hyra innan terminsstarten.
Örnsköldsvik: Alla väntas få en egen bostad inför terminsstarten. I värsta fall tar det en vecka.