Annons

Enighet om rotavdrag för hyresrätter

Nyheter I framtiden kommer kanske även hyresrätter att omfattas av rotavdraget. Oppositionen lovordar regeringens utredning.

I förra veckan meddelade regeringen att en kommitté ska tillsättas för att undersöka om hyresrätten missgynnas skattemässigt jämfört med andra boendeformer.

På samma gång ska kommittén utreda om det är rimligt att utvidga rotavdraget till att även omfatta hyresrätter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den borgerliga regeringens initiativ tas väl emot även hos oppositionen.

På torsdagens debattsida i Dagens Industri applåderar Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Riksbyggens vd Sten-Åke Karlsson tilltaget.

”Vi vill att rotavdraget ska vara boendeneutralt – lika för alla – samt att det ska stimulera klimatsmarta investeringar”, skriver de i ett gemensamt inlägg.

Läs ocksåStriden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg

I ett räkneexempel beskriver debattörerna hur boende i flerbostadshus får betala nästan dubbelt så mycket per hushåll vid en större renovering, jämfört med en villaägare som har möjlighet till rotavdrag och skattereduktion.

Med rådande regler kan varken hyresgäster eller värdar göra liknande avdrag.

Veronika Palm, bostadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, välkomnar också hon en utredning om ett utökat rotavdrag.

Annons
Läs ocksåGranskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år"

– Vi tycker att det är jättebra att diskussionen väcks om ojämlikhet mellan eget ägande och hyresrättsfastigheter, säger hon till Hem & Hyra.

I första hand skulle partiet vilja se ett statligt garantiprogram för upprustningslån, för att hjälpa byggherrar som har svårt att få krediter till renoveringsprojekt. Rotavdraget är dock ett bra komplement, tillägger hon.

– Det är en mer komplicerad lösning som är svårare att komma igång med. Men vilken väg man väljer är mindre viktigt. Det avgörande är att man tar ett gemensamt ansvar för energieffektiva bostäder utan chockhöjd hyra.

Riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V), håller med om att ett rotavdrag som är lika för alla är viktigt för en rättvis bostadsmarknad.

Däremot är det slöseri med resurser att tillsätta en kommitté för sakens skull, säger hon till Hem & Hyra.

– Det är redan allmänt känt att något måste göras åt rotavdraget. Men vi har inte tid att slösa ett och ett halvt år på en utredning när folk redan i dag inte har råd att bo kvar eftersom hyran höjs så mycket vid en renovering.

En beräkning som Hyresgästföreningen gjort tillsammans med Fastighetsägarna och Sabo visar att en nybyggd hyresrätt i snitt kostar 2 000 kronor mer att bo i per månad jämfört med en likvärdig bostadsrätt.

Annons

Barbro Engman, förbundsordförande i Hyresgästföreningen, gläds över att regeringen uppmärksammar den ekonomiska obalansen på bostadsmarknaden.

– Vi har i flera år drivit frågan om att även hyresrätter ska omfattas av rotavdraget, därför känns det särskilt bra att detta mu kommer att analyseras.

Som hyresgäst kommer man i ett första skede troligen enbart att få ta del av den eventuella skattelättnaden om man har ett så kallat valfritt lägenhetsunderhåll, VLU.

Inte heller frågan om hyresmoms kommer i nuläget att tas med i utredningen.

– Direktiven är visserligen begränsade i denna fråga men där hoppas vi att regeringen under utredningens gång ger kommittén ett vidare mandat, säger Barbro Engman.

Kommittén ska redovisa sitt arbete senast den 15 oktober 2013.

Läs också Allmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna Kärleken förde Sven Wollter till en hyresrätt i Luleå M erbjuder 20 000 hyresgäster att köpa sin hyresrätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.