HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Envis kamp mot fukten

Ystad Heimstaden lovade att åtgärda bristerna i Sofies badrum, men hjälpen uteblev. Vore det inte för Sofies envishet och tålamod skulle bristerna troligen inte ha åtgärdats än idag.
Sofie Albinsson Wallin har efter flera år lyckas få igenom en renovering av sitt fuktskadade badrum.
Foto: Fredrik Rubin
Sofie Albinsson Wallin har efter flera år lyckas få igenom en renovering av sitt fuktskadade badrum.

Stora delar av badrummets kakelväggar gungar vid beröring. Ett troligt resultat av att fukt trängt in mellan väggen och kakelplattorna. Redan när Sofie Albinsson Wallin flyttade in i sin centralt belägna lägenhet i Ystad, påtalade hon bristerna. Sprickor i badrummets kakel riskerade att leda till fuktskador.
– Bristerna noterades vid besiktningen, sedan hände ingenting, säger Sofie Albinsson Wallin som bor i lägenheten tillsammans med sina två barn.

Åren gick och livet fortsatte gå sina gilla gång. Men när en av kakelplattorna trillade ner räckte inte Sofies tålamod längre.
– Det var 2013 som en kakelplatta trillade ner och gick sönder första gången. Jag tänkte att nu får det räcka, risken finns att barnen trampar på skärvorna, säger Sofie Albinsson Wallin.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

Efter att ha tagit kontakt med Heimstaden dröjde det flera månader innan någon kom och tittade på bristerna. Efter besöket blev det åter tyst.
– Heimstaden sa att plattorna skulle bytas ut, men inget hände. Det kan vara som så att mitt tålamod är för stort, att jag borde ha legat på mer, säger Sofie Albinsson Wallin som vid här tiden påbörjat sina juridik studier.

Annons

I september 2015 var måttet rågat, Sofie kontaktade Heimstaden och förklarade att hon tänkte vända sig till hyresnämnden.
– Då skickades plötsligt en hantverkare hit som dömde ut hela badrummet. Allt skulle rivas, fukten hade under årens lopp även trängt ut i hallens golv förklarade han, säger Sofie Albinsson Wallin.
Men liksom tidigare rann det hela ut i sanden.
– Områdeschefen skulle återkomma, men ingenting hände på 1,5 år. I februari i år skickade jag in en ansökan om åtgärdsföreläggande till hyresnämnden i Malmö, säger Sofie Albinsson Wallin.

Att driva en juridisk process skulle visa sig vara effektivt. Hemistaden svarade tämligen omedelbart till hyresnämnden med en försäkran om att badrummets brister nu ska åtgärdas. Det hela var ett missförstånd mellan bostadsbolaget och en entreprenör. En förklaring som Sofie inte ger mycket för.
– De säger att de beställt åtgärder i augusti 2016 och trott att det åtgärdats. Som om det skulle vara en ursäkt, år efter att bristerna blivit kända. Jag har fått frågan om jag vill dra tillbaka min ansökan i hyresnämnden, men jag vägrar. Jag vill först se att badrummet faktiskt renoverats, säger Sofie Albinsson Wallin.

Annons
Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

På frågan hur det kommer sig att åtgärderna dröjt, svarar Heimstaden att det hela är ett resultat av en rad olyckliga omständigheter.
– Vi kommenterar inte enskilda fall ingående. Det jag kan säga i detta fallet är att det på grund av en rad olyckliga omständigheter absolut tagit för lång tid. Men åtgärder är nu vidtagna. Givetvis är detta inte den normala tiden det tar för att få ett fel åtgärdat hos Heimstaden, säger Sofia Ekelin områdeschef för Heimstaden.

Läs också Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart" Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.