Ett 80-tal boende kom på möte om Öster i Landskrona
Mer grönska och attraktivare mötesplatser. Det var några förslag som presenterades under kvällen. Inbjudan hade gått ut till 1 600 hushåll. Och det kom ett åttiotiotal personer. ”Hur ska ni nå resten av de boende?”, undrade en hyresgäst. Mötet hölls av teknik- och serviceförvaltningen, Landskrona stadsutvecklingsbolag och Landskronahem som lovade att alla hushåll skulle bli informerade.
De boende fick vandra runt mellan olika bord med kartor som de skulle markera med bra och dåliga platser. De fick även en blankett med frågor och en chans att diskutera med varandra. Hyresgästen Emil Bogdanow uppskattar engagemanget som finns men efterlyser fler aktiva.
− De som är här är redan engagerade. Vi har en stor del som bor på Öster men som inte alls är med ikväll och då krävs det att man på något sätt når de här människorna så att vi kan få den gemenskap som projektet syftar på.
Vilka förändringar tycker du att området behöver?
− Trafikregleringar, bättre skötsel av grönområdena, en bättre mix av äldre och unga människor. Idag är det segregerat och så kan vi inte ha det. Vi måste ha en levande stad. Vi är alla landskroniter.
Vad betyder Öster för dig?
− Öster för mig betyder hem. Jag är själv invandrare och när jag kom hit fick jag ett fantastiskt bemötande av Landskrona. Människor har alltid ställt upp för mig.
Umran Gulec står vid ett av borden och diskuterar ekonomi med en kvinna. Han var inte med på första mötet men är positiv till att det händer något med området. Han beskriver Öster som Möllevången i Malmö och menar att det stora problemet är att det finns en stor grupp socialt utsatta människor som inte har något att göra på dagarna. Han är dock tveksam till om en uppfräschning av området kommer att lösa några problem.
− Det vi ser nu är symptom. Jag tror vi måste ta tag i orsaken till problemen. Att plantera träd och sätta ut nya lampor är bra men jag tror att det bara är ett sätt att lindra symptomen men det löser inga problem. Visst, det kan vara en början på en förändring men många har förutfattade meningar om Öster. De kör inte in på området för de känner sig otrygga. Jag tror det är viktigt att samarbeta med de boende och att inte se dem som ett problem. Alla skulle kunna början med något så enkelt som att säga hej till varandra. Säg hej och se vad som händer.
Är du nyfiken vad som händer på Öster kan du gå in på Landskrona stads hemsida och följa utvecklingen här.
FAKTA/
Landskrona stad och Landskrona stadsutvecklingsbolag har i uppdrag att rusta upp bostadsområdet Öster i Landskrona. Det kommer att ske i fyra etapper. Den 19 september hölls ett första möte med de boende för att få fram deras synpunkter. Igår hölls det andra mötet och ett tredje planeras våren 2014. Första etappen på upprustningen är av Bredgatan och Brockgatan. I vår påbörjas upprustningen och till hösten 2015 beräknas projektet vara klart.