Annons

Ett år efter jätteaffären i Kinesiska muren: Två av tre lägenheter gick till bostadskön

Malmö Köpet har förvandlat den misskötta bostadsrättsföreningen i Kinesiska muren till hyreslägenheter. Ett år efter affären har kommunala MKB rensat upp. Facit: boende i 28 av totalt 79 lägenheter bor kvar. Men Bernt, Lena, Lars-Göran och familjen Ghubari tvingades ut.
Ahmad Ghubari och Bernt Nylund är två av de hyresgäster som tvingades flytta från Kinesiska muren i samband med MKB:s köp.
Foto: Anders Paulsson
Ahmad Ghubari och Bernt Nylund är två av de hyresgäster som tvingades flytta från Kinesiska muren i samband med MKB:s köp.

När den omskrivna skandalföreningen i Kinesiska muren stod inför konkurs och skulle säljas på exekutiv auktion grep det kommunala bostadsbolaget MKB in. De köpte föreningen. I en helt unik omvandling blev bostadsrätterna till hyreslägenheter. Affären, värd 80 miljoner kronor, skulle också ge den som hade köpt sin bostad en del av insatsen tillbaka.

Men vad köpte MKB egentligen? I en rad artiklar har Hem & Hyra kunnat visa att den del av Kinesiska muren som MKB tog över för snart ett år sedan till stora delar fungerat som hyreshus. Många av de boende har i själva verket haft olika typer av hyreskontrakt. I bakgrunden: ekonomiskt kaos, handel med kontrakt, misstänkt brottslighet, vanskötsel och svartuthyrningar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Och nu visar det sig mycket riktigt. Efter MKB:s rensning: Av fastighetens 79 lägenheter har MKB enbart skrivit förstahandskontrakt i 28 fall.

Huset Kinesiska muren på Rosengård i Malmö.
Den del av Kinesiska muren som MKB har köpt.

”Vi har förstått att folk har hamnat i kläm”

Resten av lägenheterna är lämnade till bostadskön Boplats Syd. Undantaget är tre som enligt MKB fortfarande väntar på att tömmas. Personerna som bor där är uppsagda. I ett av fallen handlar det om olovlig andrahandsuthyrning, i ett annat fall saknas ett giltigt signerat kontrakt.

– Det som tagit mycket av vår tid har varit att reda ut avtalsförhållandena. Röran kring vem som bodde där och vem som hade rätt att bo där var nog det som överraskade oss mest. Det var många som bodde på felaktiga premisser. Vi trodde inte att det var så komplicerat från början, säger Frida Lind, fastighetschef på MKB.

Läs ocksåKommunens bolag köpte hans hus - nu tvingas Bernt, 71, att flyttaSista flyttlasset går för Bernt Nylund efter att han slängts ut från Kinesiska muren av MKB.

I många fall slog MKB:s tuffa regler hårt. Familjer tvingades ut på gatan. De som inte fick bo kvar var bland annat de som bodde i andra hand utan tillstånd, varit ”inneboende” eller hade skrivit kontrakt med ”fel” företag.

– Vi har förstått att folk har hamnat i kläm men vi har velat värna dem som har haft giltiga kontrakt. Och vi verkar för en sund bostadsmarknad, säger Frida Lind.

Hårda regler tvingade folk att flytta

En av familjerna som inte klarade MKB:s krav var fyrabarnsfamiljen Ghubari, som Hem & Hyra tidigare har träffat. De hade ett inneboendekontrakt eftersom ägaren till bostaden samtidigt ville vara skriven där, trots att han bodde i en annan del av Malmö. Det slutade med att familjen fick lämna sitt hem, som de tillika betalat svart för att få bo i. 8 000 kronor gav de till en mellanhand som förmedlade lägenheten.

–  Jag vet att man inte får betala för hyreskontrakt. Men vi hade inget val, sa Ahmad Ghubari, strax innan de flyttade.

Annons
Ahmed Ghubari
Ahmed Ghubari

LÄS MER: Mångmiljonköpet förvandlar skandalförening till hyreshus – men familjen Ghubari blir hemlös

Familjen var långt ifrån ensam. Flera grannar som blev lurade att skriva kontrakt i bostadsföreningen strax innan MKB:s köp gick igenom tvingades också ut. Bernt Nylund hade varit hyresgäst i grannföreningen i 37 år, men MKB underkände hans hyreskontrakt. Detsamma gällde Lena Hansson: ”Vi slängs ut som sopor”, sa hon inför flytten.

Läs ocksåKaoset i Kinesiska muren fortsätter - ny förening hotas av tvångsförvaltningKinesiska muren i Malmö. Nu hotas en av föreningarna i huset av tvångsförvaltning.
Lena, Bernt och Lars-Göran blir hemlösa när MKB rensar upp i Kinesiska muren på Rosengård i Malmö.
Lena Hansson, Bernt Nylund och Lars-Göran Hansson blev hemlösa när MKB rensade upp i Kinesiska muren.

MKB godkände enbart den som ägde sin lägenhet eller den som hade ett av styrelsen godkänt andrahandskontrakt. Och man skulle vara folkbokförd i huset. Av de 28 som nu fått förstahandskontrakt hade tre godkända andrahandskontrakt. 25 hade betalat för sin bostadsrätt.

MKB har tidigare beklagat att folk kom i kläm:

– Vi vill ha en rättvis bostadsmarknad. Ingen ska kunna tjäna pengar på någon annan. Lägenheterna ska gå till dem som har behov och står i kö. Jag förstår att det är en klen tröst och jag kan beklaga att vissa personer kommer i kläm men jag ser inte vad alternativet skulle vara, sa Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB i samband med affären förra året.

Frida Lind, fastighetschef på MKB.
Frida Lind, fastighetschef på MKB.

Och Frida Lind bekräftar idag att det har lett till reaktioner från de som har varit tvungna att flytta.

– Det är klart att det har funnits frustration och irritation och vi har all respekt för deras situation. Men har varit där för en uppgift och vi har också gett längre uppsägningstider, till exempel. Vi har gjort vad vi har kunnat utan att ge avkall på att se genom fingrarna på olovlig andrahandsuthyrning, säger Frida Lind.

LÄS MER: Affären som kan sätta familjer på gatan – MKB: ”Vi beklagar att vissa kommer i kläm”

Annons

Kritik från Hyresgästföreningen

Hyresgästföreningen har varit starkt kritiska till MKB:s hårda tag och konsekvenserna det fått för hyresgästerna. Tre av deras medlemmar slussades från grannföreningen strax före affären och fick flytta. Hyresgästföreningen efterlyste då en mer förlåtande attityd gentemot de som bott på osäkra kontrakt i huset.

– Jag var upprörd över att man inte lät de bor kvar som hade flyttat dit i god tro. De hyresgäster vi företrädde var skötsamma, betalade sin hyra men hade skrivit på ett kontrakt som MKB bedömde vara ogiltigt. Som köpare måste de ha varit införstådda med att föreningen inte hade stenkoll på alla uppgifter. MKB hade inte behövt lämna just deras lägenheter till bostadskön. säger Sead Kurtovic, juristchef på Hyresgästföreningen i Malmö.

Sead Kurtovic, juristchef på Hyresgästföreningen i Malmö.
Sead Kurtovic, juristchef på Hyresgästföreningen i Malmö.

Men Frida Lind på MKB försvarar beslutet.

– Vi har gjort vad vi har kunnat utan att ge avkall på olovlig andrahandsuthyrning, säger Frida Lind.

Idag är alla lägenheter i MKB:s del av Kinesiska muren uthyrda och inflyttning pågår.

–  Förvaltningsnivån var inte alls förenat med MKB. Och det har ju inte blivit så dåligt över en natt utan det har hänt successivt. Det har varit utmanande på alla sätt. Men det har varit en resa som gjort allt bättre för de boende. Man har värme och snart fungerar ventilationen. Vi har släckt nästan alla förelägganden från miljöförvaltningen, säger Frida Lind.

Fakta: Detta har hänt i Kinesiska muren
Kinesiska muren i Malmö. Nu hotas en av föreningarna i huset av tvångsförvaltning.
Kinesiska muren i Malmö.
  • December 2021: MKB tar över Taxeringsrevisorn 2. Det var en av tre föreningar i huset. Och utgörs av mittdelen.
  • Hösten 2021: Handelsbanken kräver tillbaka sina lån via kronofogden. Fogden har visning men MKB lägger ett bud på Taxeringsrevisorn 2. Ett par dagar innan den exekutiva auktionen säger föreningens stämma ja till budet.
  • Januari 2021: Miljöförvaltningen lämnar in en grupporosanmälan till socialförvaltningen för de över hundra barn som är skrivna i föreningarna av oro för hur miljön påverkar dem.
  • Februari 2020: Flera personer med kopplingar till de två misskötta bostadsrättsföreningarna åtalas för ekobrott. Däribland Sapko Sinani.
  • Våren 2019: Sydsvenskan avslöjar i en serie artiklar enorma missförhållanden i två av husets tre bostadsrättsföreningar.
  • 2014 och framåt: Problemen eskalerar: hissar står stilla, fukt- och mögelskador, avstängt vatten, strömavbrott, ingen värme, ingen ventilation, råttor.
  • 2014: Miljöförvaltningen får in de första klagomålen.
  • 2008: Taxeringsrevisorn 2 registreras som bostadsrättsförening.
  • 1971: Huset byggs av MKB. Görs om till kontor på 1980-talet innan de återigen byggs om till bostäder.
Läs också Så blir Bernt och hans grannar hemlösa när MKB rensar upp i Kinesiska muren Ingen tvångsförvaltning i skandalhuset Kinesiska muren - men banken kräver 28 miljoner Kinesiska muren: Malmö stad säger nej - privat hyresvärd kan ta över skandalförening

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.