Annons

Kaoset i Kinesiska muren fortsätter – ny förening hotas av tvångsförvaltning

Malmö Kyla, fukt och mögel. Nu kan nästa skandalförening i Kinesiska muren på Rosengård i Malmö falla. Hyresgästföreningen försöker via domstol få ägarna avstängda. "Det är jättebra att bo här. Fantastiskt bra", säger Sapko Sinani, representant för styrelsen.
Kinesiska muren i Malmö. Nu hotas en av föreningarna i huset av tvångsförvaltning.
Foto: Anders Paulsson
Kinesiska muren i Malmö. Nu hotas en av föreningarna i huset av tvångsförvaltning, längst till höger i bilden.

Lagens allra strängaste vapen mot slumvärdar hotar en del av Kinesiska muren i Malmö. Det handlar om tvångsförvaltning och föreningen 5:an. Bristerna i boendet är enligt Hyresgästföreningen allvarliga.

– Det missköts enormt, det finns flera allvarliga brister och man följer inte beslut från olika myndigheter som hyresnämnden, Räddningstjänsten och miljöförvaltningen. Det är allvarligt, säger Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen i Malmö som driver fallet på uppdrag av hyresgäster i huset.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Turerna kring den rikskända skandalfastigheten Kinesiska muren på Rosengård fortsätter. Förra året stod en av de misskötta bostadsrättsföreningarna i det omskriva huset inför konkurs. Då grep det kommunala bostadsbolaget MKB in och köpte föreningen. Den som ägde sin lägenhet fick tillbaka en del av insatsen när föreningen omvandlades till hyresrätter. Samtidigt tvingades många att flytta.

Men kaoset i huset är alltså inte över.

I grannföreningen 5:an, som har styrts med samma upplägg och av ungefär samma personer, har misskötseln fortsatt. Miljöförvaltningen har beslutat om viten kopplade till skadedjur, mögel och bristfällig värme. Totalt handlar det om hundratusentals kronor som tickar på var fjärde vecka. Dessutom har bostadsrättsföreningen fått ytterligare ett vite på en halv miljon kronor kopplat till krav från Räddningstjänsten. Varken myndigheter eller Hyresgästföreningen säger sig kunna nå företrädare för föreningen och boende känner sig övergivna.

Läs ocksåMångmiljonaffären klar: MKB har tagit över skandalföreningen i MalmöKinesiska muren på Rosengård i Malmö. Nu köper MKB en del av huset.

I sin ansökan till hyresnämnden kräver Hyresgästföreningen att styrelsen omedelbart blir avstängd från föreningen, med 67 lägenheter, och att en utomstående förvaltare tar över under tre år.

– Jag tycker det är allvarligt att de inte följer myndighetsbeslut. Kan man inte följa beslut kopplade till allvarliga brister så fungerar inte förvaltningen. Men besluten biter inte på hyresvärden och det är jätteallvarligt. Jag har inte sett en värd tidigare som ignorerat så många myndighetsbeslut. Det har pågått länge och de medverkar inte och dyker inte upp i hyresnämnden. En god fastighetsägare ska följa myndighetsbeslut och kolla sin brevlåda, säger Josephine Stensson.

Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen iMalmö
Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen.

Hur påverkar situationen de boende?

– Det påverkar de boende mycket. Det handlar bland annat om mögel och bristfällig ventilation och det finns barn som bor här. Hyresgäster berättar att de har fått allergier men inget händer. De kan inte heller lita på att hiss eller tvättstuga fungerar. Hyresvärden återkommer inte ens på felanmälningar.

Kinesiska muren blev rikskänt efter att det visat sig att boende i två bostadsrättsföreningar fullständigt förlorat kontrollen och att den verkliga makten i stället låg hos personer och företag baserade i Stockholm. Det märkliga ägarupplägget hade lett till omfattande misskötsel och boende var rädda. Ekonomin var körd i botten och varken el, ventilation eller hissar fungerade som det skulle. Det rådde totalt ekonomiskt och administrativt kaos. Det är en av dessa föreningar, Taxeringsrevisorn 2, som har sålts till MKB, medan den andra, 5:an , nu hotas av tvångsförvaltning.

Annons

Sapko Sinani har varit en nyckelperson i de båda omskrivna bostadsrättsföreningarna i Kinesiska muren. Han sitter i styrelsen för 5:an och har agerat som förvaltare i föreningen. Han håller inte med om kritiken. Tvärtom.

Läs ocksåSå blir Bernt och hans grannar hemlösa när MKB rensar upp i Kinesiska murenLena Hansson, Bernt Nylund och Lars-Göran Hansson har inga giltiga hyreskontrakt, menar MKB. Nu åker de ut från Kinesiska muren.

– Jag har inte läst ansökan men jag delar inte Hyresgästföreningens uppfattning. Det som påståtts från deras sida, det känns inte som de faktiska förhållandena kommit fram.

Vad är det som inte kommit fram?

– Jag kan inte uttala mig själv utan att få hela styrelsens tillåtelse. Jag kan bara säga att vi inte delar samma uppfattning som Hyresgästföreningen.

Har du inget ansvar alls för misskötseln?

– Jag förstår inte vad du menar med misskötsel. Jag ser den inte som misskött. Den har varit misskött ekonomiskt tidigare men det är inget jag har haft makt över.

Känner du att du har något ansvar för att föreningen har hamnat där den är idag?

– Nej, jag har ansvar för att föreningen har överlevt hittills. Det yttersta ansvaret för problemen i föreningen är kopplade till en tidigare projektledare.

Hur skulle du då beskriva hur det är att vara hyresgäst i 5:an idag?

Annons

– Det är jättebra att bo här. Fantastiskt bra. Hyresgästerna vill inte flytta härifrån. Det är lugnt och skönt och fina lägenheter.

Många hyresrätter i föreningen

Exakt hur många av den så kallade bostadsrättsföreningens 67 lägenheter som faktiskt fungerar som bostadsrätter är oklart. Inte heller Sapko Sinani kan svara på rak arm men enligt en tidigare rapport från Anticimex fungerade då minst 25 lägenheter som hyresrätter.

– Det är en bostadsrättsförening. Det finns hyresgäster som bor där men vi vet inte hur många de är. Det en ombildad förening från början och det finns hyresgäster som har bott där i tjugo år, säger Hyresgästföreningens Josephine Stensson.

Hem & Hyra kunde avslöja ett liknande upplägg i grannföreningen Taxeringsrevisorn 2 som nu ägs av MKB. Att en stor del av fastigheten i själva verket fungerade som ett hyreshus. Stockholmsföretag kontrollerade ett trettiotal lägenheter medan andra hyrdes ut av privatpersoner. Och i samband med att MKB tog över tvingades många av de som bodde på osäkra kontrakt att flytta.

Huset Kinesiska muren på Rosengård i Malmö.
Kinesiska muren i Malmö.

Och även om MKB då grep in och köpte Taxeringsrevisorn 2 är de inte intresserade av att hjälpa till nu. Läs mer om det här.

Svårt få igenom tvångsförvaltning

Det är extremt svårt att få igenom en tvångsförvaltning. Och ovanligt. De senaste tre åren har det bara skett åtta gånger i Skåne och senaste det hände var 2016 i ett mindre hus på Seved i Malmö. Det visar Hem & Hyras omfattande kartläggning av tvångsförvaltningar det senaste decenniet från tidigare i år.

Samtliga fall i Skåne rör hyreshus och en bostadsrättsförening har aldrig i närtid råkat ut för ingreppet från myndigheterna. I regel är det två punkter som leder till att tvånget går igenom – obetalda räkningar för till exempel elektricitet eller vatten och fastighetsägare som gör sig onåbara och inte svarar på brev eller i telefon. En beslutad tvångsförvaltning leder dessutom nästan alltid till att ett hyreshus säljs till en ny ägare. Och då upphör tvångsförvaltningen. Så ser historiken i Skåne ut rent de senaste tio åren.

Fakta: Två delar av Rosengård
  • Stadsdelen delas i en sydlig och nordlig del av Amiralsgatan som skär rakt genom kvarteren och dyker ner under Rosengård centrum.
  • Den södra delen består av hyresrätter, mestadels ägda av kommunala MKB men även Victoria Park, Contentus och Rosengård fastigheter finns här. Rosengård ”söder om Amiralsgatan” klassas av polisen som ett särskilt utsatt område, vilket inte gäller stadsdelen som helhet.
  • Den norra delen hyser bostadsrättsföreningar och studentlägenheter. Här ligger bland annat Kinesiska muren som är indelade i tre delar: mittendelen som ägs av MKB, och två delar som är bostadsrättsföreningar. Den ena är den nu aktuella 5:an som Hyresgästföreningen vill ska sätts under tvångsförvaltning. Längre bort i området ligger BRF Ida, ytterligare en förening hamnat i problem kopplat till brist på pengar. I det senare fallet efter en plundring.
Fakta: Tvångsförvaltning

Det hårdaste greppet som är tänkt att användas i de allvarligaste fallen när förvaltningen är riktigt dålig. Innebär att den egentliga fastighetsägaren plockas bort helt och ersätts av en annan aktör som tar över ansvar, ekonomi och förvaltning för en misskött fastighet under en period.

Två, tre eller fem år är möjligt men den sista varianten är extremt ovanlig. Förvaltaren utses av den som har krävt tvångsförvaltning, vilket måste vara en kommun eller hyresgästförening.

Läs också Ingen tvångsförvaltning i skandalhuset Kinesiska muren - men banken kräver 28 miljoner Kinesiska muren: Malmö stad säger nej - privat hyresvärd kan ta över skandalförening Ett år efter jätteaffären i Kinesiska muren: Två av tre lägenheter gick till bostadskön

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.