HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ett lyft för Sandvikens bomarknad

Sandviken På två dagar snabbyggs 14 nya lägenheter i Sandviken. 20 färdiga moduler med allt från toaletter till skåp, garderober och tapeter lyfts på plats och monteras ihop till en huslänga i två våningar.

Sandvikenhus har tidigare byggt ett modulhus med åtta smålägenheter i bostadsområdet Björksätra speciellt för ungdomar.

– Ett jättebra alternativ för mig som studerar, säger Alexandra Wessling, 22-årig lärarstudent som flyttade från mammas villa till en etta med radhuskänsla med egen ingång och uteplats.

Läs ocksåOuthyrda bostäder i Norrland kostar miljoner - varje månad

Hon betalar 4 500 kronor i hyra, vilket är långt under vad en traditionell nyproducerad lägenhet  kostar att bo i.

– Modul? Det märks ingen skillnad, säger Alexandra.

Nu går Sandvikenhus vidare genom att bygga ytterligare 14 lägenheter, mest ettor, på granntomten till ungdomsbostäderna.

Läs ocksåBarnfamiljen tvingades vänta åtta veckor på ny spis: "Vi fick laga mat hos grannen"

Lägenheterna har byggts i form av 20 moduler i värmländska Torsby. På måndagsmorgonen fanns byggstenarna på plats i Björksätra. Med en stor lyftkran lyftes de olika delarna på plats och monterades ihop till en huslänga. Redan på tisdagskvällen ska allt vara klart.

– Det är som att bygga lego, säger Robin Sjölin, platschef hos entreprenören Moelven.

Lägenhetsmodulerna levereras i färdigt skick tapetserade och klara för inflyttning så fort el, va och ventilation dragits in. Eftersom det kommer semestrar emellan väntas hyresgästerna få sina nycklar i september.

Läs ocksåPandemin stoppar visningar: måste tacka ja eller nej utan att ha sett

– Ett tidseffektivt sätt att bygga på. Från det att upphandlingen är gjord tar det bara ett par månader, säger Johanna Bergström, byggprojektledare hos Sandvikenhus.

Hyrorna kommer att ligga på 4 800 kronor för de nio ettorna, 6 500 för de fyra tvåorna och 8 200 för den enda trean (10 300 är hyran för en motsvarande trerummare i det traditionellt byggda huset som Sandvikenhus nyligen uppförde på Sveavägen).

Sandvikenhus vd Stefan Lundqvist tror att det kan bli aktuellt att bygga fler modulhus.

– Som allmännyttigt bostadsföretag ingår det i vårt uppdrag att kunna erbjuda lägenheter till alla. Och på det här sättet kan vi få fram nya bostäder till en rimligt hyresnivå. Dessutom ser vår styrelse gärna att vi för miljöns skull använder träkonstruktioner.

Är det fel att prata om baracker?

– Det ordet lever kvar från den tiden när den här typen av byggnader var rammel. I dag är det riktiga kvalitetsbyggnader. Som vilka hus som helst.

Fakta: Modullägenheter
  • 14 lägenheter varav nio ettor, fyra tvåor och en trea.
  •  Balkong eller uteplats i västerläge.
  • Hyran: 4 800 kronor för ettorna, 6 500 för tvåorna och 8 200 för trean.
  •  Adress: Smassens väg 43 i Björksätra.
  •  Totalbudget: 17,6 miljoner kronor.
  •  Inflyttning: 1 september.
Läs också De flyr missionshuset i Fritsla - "Lyhört, bullrigt och kallt" Julen räddad - Hem & Hyras frågor gjorde att elen slogs på

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.