Annons

EU-krav om mätning av värme återuppstår

Nyheter Många applåderade när Boverket konstaterade att det inte är kostnadseffektivt att mäta förbrukningen av värme i varje enskild lägenhet. Men säg den glädje som varar för evigt. Nu kommer EU med nya krav.

Många trodde nog att striden var över när Boverket hösten 2014 bedömde att det inte var kostnadseffektivt med individuell mätning av värme och varmvatten i flerfamiljshus. Men nu när det är dags för en ny tioårsperiod för EU:s energieffektiviseringsplan dyker IMD-kravet upp ännu en gång.

– EU-kommissionen tycker att de gör ett förtydligande men vi uppfattar det mer som en skärpning av kravet, säger Jennie Wiederholm, energiexpert på Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Redan när IMD-kravet dök upp första gången, i EU:s energieffektiviseringsdirektiv 2012, protesterade Hyresgästföreningen tillsammans med andra svenska organisationer som Fastighetsägarna och Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag.

– Visst är det en god tanke att konsumenterna ska kunna påverka själva. Men för de stora grupperna handlar det inte om några stora pengar som kan sparas, säger Jennie Wiederholm.

Samtidigt finns en risk för att de allra mest ekonomiskt utsatta kan bli tvungna att avstå värme i sina bostäder.

Annons
Läs ocksåHelsingborgshem måste backa om omstritt värmesystem

– I dag är vi förskonade från energifattigdom i Sverige och vi vill inte ha det i framtiden heller.

Jennie Wiederholm påpekar också att det blir rejält dyrt att sätta in mätare i varje lägenhet, pengar som skulle kunna användas till andra, bättre energibesparande åtgärder.

– Med värmemätarna försvinner fastighetsägarnas incitament att renovera. Det finns heller inte obegränsat med pengar för investeringar. Är då det bästa att köpa mätare? Vi riskerar att det blir dåligt både för miljön och för de boende. Vi får sämre hus som kräver mer energi för att hålla inneklimatet drägligt.

Läs ocksåMassivt motstånd till personliga energinotor

Jennie Wiederholm deltog nyligen i ett lunchseminarium i EU-parlamentet som arrangerades av den internationella hyresgästorganisationen IUT, Housing Europe och EPF. Syftet var att lyfta konsekvenserna av värmemätningskravet. Förhoppningen är att EU-kommissionen ska backa.

Annons

– Det finns ljusglimtar. Den här gången är det flera länder och organisationer som är emot. Senast var det i princip bara vi och Finland som protesterade, säger hon.

 

Läs också De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.