Annons

Få kvinnor är ordförande i bostadsbolagens styrelser

Västra Götaland ​Efter förra årets val har andelen kvinnor i de kommunala bostadsbolagens styrelser i Västsverige ökat. Men att vara styrelseordförande är fortfarande ett manligt uppdrag.

​Hem & Hyra har undersökt könsfördelningen i styrelserna för 14 av de kommunala bostadsbolagen i Västra Sverige.  Den visar att andelen kvinnor ökat från tidigare runt 40 till att nu närma sig 50 procent sedan styrelserna möblerats om efter förra höstens val.

Men däremot är det tunnsått med kvinnor på ordförandeposter-na. Bara två av bolagen, Familjebostäder i Göteborg och Varbergs Bostad, har kvinnliga ordförande.

Läs ocksåMinistern välkomnar Hem & Hyras granskning: "Kommuner behöver ta sitt ansvar"

Anna Hedman (S) är nyvald ordförande för Familjebostäder i Göteborg och tror att det faktum att männen oftast intar ordfö-randeposterna mest beror på tradition.

Annons

– Men det är faktiskt ingen fråga jag reflekterat särskilt över,
säger hon.  För mig är det ingen särskild kvalifikation att vara kvinna utan jag menar att det viktiga är att kunna tillföra olika erfarenhet och kompetens och för det behövs en mix av både kön och åldrar i styrelsen.

– Hade jag fått frågan ”vi behöver en kvinna – vill du?” hade det varit en princip jag inte ställer upp på eftersom jag anser att det är andra egenskaper som ska vara avgörande. Det jag tror att kvinnor kan tillföra är kanske lite andra perspektiv i frågor som till exempel planlösning i lägenheten, miljö och kollektivtrafik.

Annons
Läs ocksåRäddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör

 

Medan Familjebostäder har en styrelse som är så jämställd som en styrelse på sju personer kan bli ser det annorlunda ut på andra håll i regionen.
 
Stiftelsen Orustbostäder saknar helt kvinnor i styrelsen och i fle-ra andra bolag som Stenungsundshem, Mölndalsbostäder, Alebyggen och Tjörns Bostads AB finns fortfarande en tydlig mansdominans.
 
Kajsa-Stina Melin (S) var tidigare ordförande i Alebyggens
styrelse men fick lämna den posten i och med att det blev maktskifte i kommunen efter valet.
 
– Att det är så få kvinnor som blir ordförande kan bero på att de ens inte blir tillfrågade, säger hon.
 
– Själv tvekade jag aldrig när jag fick frågan, ska vi komma någonstans med jämställdheten så får vi kvinnor inte hela tiden säga nej. Dessutom tror jag vi kvinnor har mycket att tillföra framförallt när det gäller trygghetsfrågorna.
 

Fakta: Könsfördelning i bolagens styrelser

Alebyggen 5 män 2 kvinnor
Bostadsbolaget 3 män 4 kvinnor
Eksta 4 mön I kvinna
Familjebostäder 3 män 4 kvinnor
Förbo 4 män 3 kvinnor
Mölndalsbostäder 8 män 1 kvinna
Partillebo 3 män 4 kvinnor
Poseidon 4 män 3 kvinnor
Stenungsundshem 4 män i kvinna
Stiftelsen Kungälvsbostäder 2 män 3 kvinnor
Stiftelsen Orustbostäder 5 män
Tjörns Bostads AB 4 män 1 kvinna
Varbergs Bostad 3 män 2 kvinnor

Öckerö Bostads AB 5 män 2 kvinnorKälla: Bolagens och/eller kommunernas webbplatser

 

 

 

Läs också Fem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolag "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Kommunen som går mot strömmen - här startas en ny allmännytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.