Annons

Få ombud med utomnordisk bakgrund

Nyheter När Hyresgästföreningens har förbundsstämma i Visby nästa helg ska 150 ombud representera en halv miljon medlemmar. Målet är att de ska spegla medlemskåren. Det går allt sämre.
Foto: Lena Mattsson
"Jag saknar en medveten diskussion om hur viktigt det är att se till att välja personer med olika typer av erfarenhet", säger Mursal Isa, som avgår ur Hyresgästföreningens förbundsstyrelse för att satsa på politiken.

Hem & Hyra har kartlagt ålder, kön och etnicitet bland Hyresgästföreningens ombud inför varje förbundsstämma sedan 2010. Så här har sammansättningen utvecklats:

  •  Medelåldern har höjts, från 54 till 57 år.
  • Andelen kvinnor har minskat något, från 50 till 48 procent.
  • Andelen ombud med utomnordiskt ursprung har sjunkit, från sex till fyra procent.

Trots att den höga medelåldern och låga andelen med utomnordisk bakgrund har uppmärksammats förut har det alltså blivit sämre.

Borlängebon Mursal Isa, avgående ledamot i förbundsstyrelsen, tycker det är synd.

– Jag saknar en medveten diskussion om hur viktigt det är att se till att välja personer med olika typer av erfarenhet. Jag har till exempel kunnat bidra i frågor om trångboddhet och information på olika språk.

Eftersom de allra flesta svenskar med invandrarbakgrund bor i hyresrätt borde det vara en självklarhet att försöka få denna stora grupp representerad, tycker han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det finns ingen brist på engagerade människor, men man måste fånga upp och uppmuntra folk, bekräfta att de behövs.

Annons

Av Hyresgästföreningens nio regioner har Region Mitt lyckats ovanligt bra med att få in både unga och invandrare bland stämmoombuden (se tabell nedan). Avgående regionordförande Lars-Åke Larsson säger att föreningen riskerar att stagnera om man inte ser till att ta in nya förtroendevalda.

– Om vi säger att vi ska spegla medlemskåren så måste vi mena allvar och gå från ord till handling. Det löser sig inte av sig självt, men det är fullständigt möjligt. Det beror på vilken inställning man har.

Läs också

Peter Nordin, sammankallande i valberedningen i Region Mitt, berättar att de fick jobba hårt för att få en bra blandning på ombuden. Och det var inte populärt överallt.

– Vi fick en del skäll från folk som har varit med tidigare och som vi tog bort. Många äldre tror att det är ett livstidsuppdrag att åka på varje förbundsstämma, men några måste lämna plats om nya ska kunna åka.

Förbundschef Jan Jonsson påpekar att det är viktigt att stämmoombuden, som ska ta ställning till stora och svåra frågor, har kunskap och erfarenhet. Därför är det inte så konstigt om de är lite äldre än medlemmarna i gemen.

Annons
Läs också

Är du besviken på att inte andelen ombud med utomnordisk bakgrund ökar?

– Jag är medveten om att det är ett långsiktigt arbete, men det är klart, jag kan önska att det skulle gå fortare, säger Jan Jonsson.

Så här ser det ut i Hyresgästföreningens olika regioner:

Region Andel kvinnor Medelålder Utomnordiskt ursprung*
Mitt 56% 50 17%
Västra Sverige 47% 54 11%
Bäsk 33% 55 0%
Norrland 55% 55 0%
Sydost 63% 57 0%
Aros-Gävle 54% 58 0%
Södra Skåne 33% 60 0%
Stockholm 48% 61 3%
Norra Skåne 38% 62 0%
Totalt 48% 57 4%

*Personer som är födda utanför Norden, eller vars båda föräldrar är födda utanför Norden. En person är adopterad. Dessutom har fem ombud, 3 %, ursprung från Finland, Norge och Danmark.

Läs också Inget gehör för Sonias motion Svagt gehör för Mitts motioner Hallå där...Jan Andersson

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.