Annons

Hallå där…Jan Andersson

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg från region BohusÄlvsborg-Skaraborg, som på stämman i Visby valdes in som ledamot i Hyresgästföreningens förbundsstyrelse.
Foto: Fredrik Rubin
Jan Jönsson som arbetar på Hemlösas hus berättar att föreningens ekonomi är ansträngd samtidigt som behovet av densamma ökar.

Varför fick du det här uppdraget?

– Jag blev nominerad från flera håll så jag tror att de tycker att jag gör ett bra arbete. Jag är väldigt engagerad och lägger ner mycket tid på föreningen. Jag tycker att det är den viktigaste organisationen i Sverige att vara med i just nu.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vilka är de viktigaste frågorna för dig att driva?

– Att det ska vara lika villkor för olika boendeformer. Som det ser ut i dag så missgynnas hyresrätten på flera sätt. Jag kommer också kämpa för vår förhandlingsrätt och mot marknadshyror. Självklart är det även viktigt att det byggs mer, särskilt för ungdomar.

Du har även andra uppdrag inom föreningen, bland annat som vice ordförande i regionsstyrelsen. Kommer du hinna med?

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen säljer kollot Solgården: "Fantastiskt om nån drev det vidare i samma anda"Hyresgästföreningen säljer Solgården som använts för kollo för barn i utsatta områden. "Det vore fantastiskt om någon drev det vidare i samma anda", säger regionchef Peter Laang.

– Ja, det ska jag förhoppningsvis hinna. Jag är nybliven pensionär nu så jag kan ju engagera mig på heltid. Annars hade det inte gått. När jag arbetade var det svårt. Det gick inte att ta ledigt för de här uppdragen utan jag var tvungen att ta semester.

Du har klättrat stadigt uppåt sedan du engagerade dig, är målet att bli förbundsordförande en dag?

– Ha, ha! Nej, verkligen inte. Det är en väldigt utsatt position som kräver att man har ett stort kontaktnät inom regering, riksdag och inom andra samhällsnyttiga positioner som jag inte har. Jag är väldigt nöjd med det uppdrag jag fått.

Läs ocksåLägger ner kollo för utsatta barn: "Inte ekonomiskt försvarbart att driva Solgården"Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg avvecklar sin verksamhet på Solgården. "Inte ekonomiskt försvarbart", säger regionordförande Agnetha Andersson.

Hur kommer region BohusÄlvsborg-Skaraborg märka av att de har dig i förbundsstyrelsen?

Annons

– Jag företräder inte regionen utan medlemmarna. Men visst, det blir en rak kommunikationslinje mellan regionen och styrelsen. Det är inte att förakta.

Läs också Barbro vill inte sitta på två stolar - nu tar hon ett kliv uppåt Kritiserad hyresgästbas föreslås till ny hög post – trots larm från visselblåsare Agnetha Andersson ny regionordförande efter votering – "Tack för förtroendet"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.