Få tror att avdrag ökar andrahandsuthyrning
När bristen på bostäder för unga debatteras brukar bostadsminister Stefan Attefall (KD) ange att de bostäder som finns behöver utnyttjas bättre. Därför ska schablonavdraget för uthyrning av del av privatbostad höjas från 18 000 kronor till 21 000 kronor vid årsskiftet. Regeringen har tidigare höjt avdraget stegvis från 4 000 kronor.
Flera remissinstanser är emellertid tveksamma till om schablonavdragen får någon betydelse för tillgången på bostäder. Boverket är en av de instanser som är skeptiska.
– Det kan rimligen bara handla om en marginell effekt. Vi skulle gärna se om Skatteverket tagit fram någon statistik över tidigare höjningar av schablonavdraget, säger Assar Lindén, jurist på Boverket.
Skatteverkets remissvar till höjningen är kort och konsist: Inga erinringar. Myndigheten har gjort en informell körning när schablonavdraget höjdes från 4 000 kronor till 12 000 kronor, men Olof Wallin, rättslig expert på Skatteverket, vill inte dra några säkra slutsatser.
– Kanske är det några fler som hyr ut ett rum. Men det kan skilja från år till år utan att regelverket ändras. Och så kan det ju vara så enkelt att tidigare har man inte tagit upp uthyrningen i deklarationen, säger Olof Wallin.
Villaägarnas riksförbund tror inte heller att effekterna blir särskilt påtagliga, även om man gillar skattelättnader. Frågan handläggs av chefsekonomen Daniel Liljeberg, som tidigare var politisk sakkunnig hos både bostadsmi-nister Stefan Attefall och hans företrädare Mats Odell.
Även regeringen tycks tveksam till att deras egen promemoria kommer att få någon större påverkan på bostadsmarknaden. ”Effekterna är svårbedömda eftersom fler parametrar än skattelättnader spelar in när man ska hyra ut hela eller delar av sin bostad”, skriver regeringen i promemorian.