Få unga hyresgäster på ledande post i Västsverige
När Sofia Dahlgren, 33, flyttade till Göteborg från Norrland för drygt tio år sedan chockades hon av hyresnivåerna. Utan eget nätverk var tillvaron också lite ensam till en början, så hon bestämde sig för att engagera sig i sin lokala hyresgästförening i Länsmansgården.
– Jag var väl 21 eller 22, väldigt mycket yngre än alla andra. En del var väldigt glada över att man ville engagera sig. Andra var misstänksamma: en liten flicksnärta, hon kan väl ingenting?
I dag sitter Sofia Dahlgren även med i föreningsstyrelsen för hela Hisingen. Det är en förhållandevis ung styrelse, tre av elva ledamöter är under 40 år. Egentligen spelar ålder ingen roll, menar Sofia. Men samtidigt kan det påverka vilka frågor som känns viktiga att driva.
– I den lokala föreningen vill jag göra mer saker som är för barn, förklarar hon. Många gånger får man strida för att det vi gör ska vara för alla, inte bara pensionärsresor för äldre.
Hyresgästföreningens region i västra Sverige har nära 70 000 medlemmar. Organisationen styrs av hyresgäster som valts till olika förtroendeuppdrag, totalt närmare 1 400 stycken.
Under regionstyrelsen finns 13 föreningar som leder arbetet. Men i dess styrelser lyser de unga medlemmarna med sin frånvaro, visar Hem & Hyras granskning.
Fyra av tio medlemmar är 40 år eller yngre. Men denna grupp har bara ett av tio mandat när föreningsstyrelserna möts. Ungefär lika många medlemmar har passerat de 50. De representeras på drygt sju av tio ledande poster.
Regionordförande Bengt Svensson menar att statistiken i sig inte behöver innebära ett demokratiskt problem.
– Men jag kan vara rädd för att den signalerar att unga människor inte kommer in i organisationen. Jag vill att vi öppnar när någon knackar på dörren. Det är a och o för vår överlevnad.
Därför är han just nu extra nyfiken på utfallet av regionens satsning på att ”ställa frågan”: fler hyresgäster ska personligen tillfrågas om de vill engagera sig lite mer. Framför allt vill Bengt Svensson att människor får chans att satsa på sina hjärtefrågor där de bor: en lekplats, eller kanske ett hyresgästgym.
– Det måste komma från dem själva. Då kanske intresset växer även för våra större frågor, som ombyggnationer eller hyressättning, säger han.
Lite rutin och livsvisdom skadar inte, poängterar Bengt Svensson, tvärt om. Det gäller bland annat vid hyresförhandlingar. Men det är viktigt att Hyresgästföreningen inte missar att ge röst åt idéer som är viktiga för stora medlemsgrupper, menar han.
– Ibland hör man: det där har vi gjort förut. Men människor förändrar sig, och samhället också. Just den idén kanske har mognat på tio år. Man måste vara öppen för unga människors idéer om att bygga sitt eget samhälle.
LÄS MER
Forskare: Förtroendevaldas bakgrund spelar roll
Så här ser representationen ut i övriga Västra Götaland