Annons

Larry: ”Tack vare Faktum fick jag kontakt med mina barn”

Helsingborg I år firar Faktum 20 år. För Larry Andersson innebär jobbet som tidningsförsäljare extra påläggspengar och kontakt med sina barn. Men han känner sig fortfarande utanför samhället.
Porträttbild av Faktumförsäljaren Larry Andersson.
Foto: Gry Ellebjerg

Larry Andersson, 53, har levt många liv. I ett hade han fru, barn, studier och lägenhet. I ett annat var han hemlös, kriminell och missbrukare. Idag är han förtidspensionerad, säljer Faktum och lever i en tvåa i Helsingborg.

Faktum erbjuder sysselsättning, i form av tidningsförsäljning, för hemlösa och människor som lever i ett socialt utanförskap.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– För mig är det kult att stå och sälja Faktum. Jag brukar säga till kunderna att läsa tidningen är som att gå på ett seminarium. Den är så faktabaserad, intressant och har en mix som passar alla.

Vad betyder Faktum för dig?
– Den betyder sysselsättning. Den betyder pengar. Ofta går det till lite bättre pålägg, stövlar eller ett klädesplagg. Den ger mig rutiner. Det är viktigt för mig. Jag är en gammal missbrukare. Det är jag än idag. Om jag ska sälja tidningar på eftermiddagen kan jag inte dricka en öl på förmiddagen.

Annons

– Den ger mig social träning. Jag tycker det är skönt att träffa andra människor. Vissa är fasta kunder som stannar till och pratar lite. Andra är nya. I början av veckan sålde jag tidningen till en kvinna som flirtade med mig. Bara en sån sak!

Läs ocksåAnsedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”

Faktumförsäljare sitter i en trappuppgång.

Vad vill dina tidningskunder veta?
– Om jag är hemlös eller inte. Om jag har en lägenhet. De vill veta om jag har pengar så att jag klarar mig.

Kommer du ihåg första natten du sov i ditt eget hem?
– Ja, jag hade fått en träningsbostad. En tvåa på 60 kvadrat. Jag flippade, gick ut på stan och köpte öl. Sen sov jag i ett garage. Jag var van vid att sova ute och i trånga utrymmen eller på härbärgen. Det blev för mycket. Jag kände inte igen situationen. Då spelade det ingen roll att jag en gång hade haft en egen bostad. Det tog tid innan jag vande mig.

Annons
Läs ocksåMarianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde”

På vilket sätt har Faktum bidragit till att du förändrat ditt liv?
– Jag har två söner i Norrland som jag lämnade när de var två och fyra år. I början hade vi kontakt men den ebbade ut. Sen blev jag hemlös. Bodde på härbärgen. Vägen tillbaka var lång men jag fick stöd av socialen och av kyrkan. Min pension räckte bara till mat och hyra. Det var pengarna från tidningsförsäljningen som gjorde att jag kunde åka upp och träffa mina barn igen. Det räddade vår relation.

– Idag hjälper Faktum mig att leva på rätt sida om lagen. De dagliga rutinerna och de sociala kontakterna är viktiga faktorer. Fast jag känner fortfarande att jag är utanför samhället. AB Larry Andersson står inte högt i kurs i Sverige.

Fakta: Larry Andersson

Ålder: 53 år.
Bor: Tvåa på 53 kvadrat med en månadshyra på 5 945 kronor i Helsingborg.
Aktuell med: Faktum firar 20 år.
Gör: Sålt Faktum sedan den 22 januari 2013.
Motto: Var reko mot andra.
Udda talang: Skådespelare, ej utbildad men har hållit på med teater från och till i tio år.
Senaste bok: Blå av Maja Lunde.

Läs också Så svårt är det för funktionsnedsatta att byta lägenhet: "Ett boende på nåder" Ann-Louise, 47, är fast i lägenheten efter hjärnblödningen - nekades förtur: "Måste härifrån" Centralt boende mitt i smeten – om pippin själv får välja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.