Annons

Falska annonser drog in 120 600 kronor på tre veckor

Nyheter En 19-årig man lurade förra våren ett 20-tal människor med falska lägenhetsannonser på Blocket. Nu manar polisen till ökad försiktighet när man ska hyra i andra hand.

Varje år luras tusentals svenskar i jakten på en lägenhet att hyra i andra hand. I det flesta fall är offren unga vuxna som saknar fäste på bostadsmarknaden och är beredda att chansa.

På landets högskoleorter ökar antalet lägenhetsbedrägerier i samband med terminsstarter, då studenter flockas runt nätets bostadsannonser.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

I Stockholm, där man dagligen får ett nytt ärende på bordet, är antalet anmälningar i stället relativt jämnt fördelade över året.

Där kan en falsk bostadsannons få hundratals svar på bara några timmar.

– Det här har helt klart blivit ett mycket vanligt brott på grund av bostadsbristen, berättar Anders Olofsson, förundersökningsledare vid polisens bedrägerirotel.

Läs ocksåMan åtalas för bedrägeri – så lurade han flera personer på tiotusentals kronorMeddelandekonversationer över misstänkt annonsbedrägeri där den tilltalade uppmanar målsägande att swisha pengar för hyra.

En då 19-årig man från Stockholm hann under tre veckor förra våren lura 21 olika personer med falska annonser om lägenheter samt elektronik på marknadsplatsen Blocket. Totalt lyckades tonåringen roffa åt sig 120 650 kronor – varav merparten av pengarna överförts till hans konto som förskottshyror.

Annons

I en färskt dom från Södertörns tingsrätt fälls den unge mannen nu för penninghäleri och döms till villkorlig dom  samt dagsböter. Därtill tvingas han att betala ut ett skadestånd på över 100 000 kronor till människorna han lurat.

I sitt domslut skriver tingsrätten att straffet mildrats på grund av gärningsmannens ringa ålder och han slipper därför undan fängelse.

Läs ocksåBedragare blåste bostadssökande - lockade med falska annonserBostadsbedragaren tar emot och räknar pengar han fått av en hyresgäst.

Själv hävdar den nu 20 år gamla mannen att han lånat ut sin bankdosa med tillhörande kod till en landsman som befinner sig på okänd ort. Det är enligt hans version den andre mannen som tagit ut offrens pengar och signerat bankuttagen med en underskrift snarlik hans egen.

Någon lägenhet existerade heller aldrig. Den unge mannen var, och är fortfarande, själv utan egen bostad.

För att slippa sälla sig till den ständigt växande skaran personer som lurats på en hyresrätt i andra hand manar Anders Olofsson till lite sunt förnuft och klassiskt detektivarbete.

Annons

– Bor personen som uppger sig hyra ut själv i lägenheten? Kolla numret på Eniro eller Hitta. Om så inte är fallet bör en varningsklocka ringa.

Många avstår från att ringa och bekräfta med hyresvärden eller bostadsrättsföreningen inför en andrahandsuthyrning, av den enkla anledningen att man är rädd för att de ska sätta käppar i hjulet för affären.

I stället smyger man, vilket innebär stora risker.

– Vad man borde tänka på är att en person som hyr ut också borde ha ett intresse av att välja rätt hyresgäst. Har den andre inget behov av att träffas och kräver förskottshyra är det förmodligen en skurk, säger Anders Olofsson.

Fakta: Så skyddar du dig mot bedragare

■ Träffa uthyraren personligen – om det inte finns något intresse från motparten bör du avstå.

■ Googla annonsen, lägenhetens adress och uthyrarens namn – det kan finnas historier från andra som lurats.

■ Kontrollera med fastighetsägaren att uthyraren är lägenhets innehavare och har tillstånd för andrahandsuthyrning.

■ Kontrollera motpartens uppgivna namn och sök själv fram telefonnumret.

■ Kräv legitimation på uthyraren och ett hyreskontrakt.

■ Förskottsbetalning bryter mot Blockets policy och tyder på att en skurk är i farten.

■ Betala inte kontant när ni träffas. Använd en bank, så att man kan se vem som har kontot.

  Källa: Polisen/Blocket

Läs också Ann-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning” Utbudschock på bostadsrätter att hyra: "Det är hyresgästernas marknad" Lurad av kreditkollsbluff natten före julafton – av uthyrarens swishbedrägeri

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.