Annons

Falska profiler vid lägenhetsfusket – 60 köplatser frysta hos Boplats syd

Skåne En anställd misstänks ha flyttat fram bostadssökande i Boplats syds lägenhetskö. 28 personer lyckades skriva kontrakt men totalt manipulerades mer än dubbelt så många profiler i systemet. Vd:n Krister Hjelm utgår från att fuskare har betalat för extra kötid men hyresgästerna nekar.
Foto: Anders Paulsson

Boplats syd gick själva ut med uppgifterna i samband med att de kontaktade polisen i början av juli i år. 28 personer i Malmö hade med hjälp av en anställd fuskat sig fram i bostadskön, gått före andra och skrivit lägenhetskontrakt med Stena och MKB.

Men fusket var betydligt mer omfattande än så. Totalt 60 användarprofiler i lägenhetskön har låsts av Boplats Syd eftersom de manipulerats. Teorin är att även dessa skulle ha lurat till sig kontrakt med hjälp av ”insidern” om fusket inte hade upptäckts i tid.

Läs ocksåSilvia blev överfallen i tvättstugan – därför kan förövarens ex-fru bli hemlösEn tvådelad bild med en svartvit illustration som visar hur en man bakifrån närmar sig en kvinna som hänger tvätt på en lina samt utdrag ur en dom med text som "sexuellt ofredande", "villkorlig dom", "skadestånd".

Enligt Boplats syds Vd Krister Hjelm krävde fusket tekniskt kunnande men hade i princip kunnat utföras av alla anställda som hade tillgång till systemet.

–  Det har inte bara varit att trycka på en knapp. Här har man fått jobba lite, säger han.

Loggarna i datasystemet visar hur det gick till:

Läs ocksåNytt fall av köfusk – använde vännens ködagar för att gå före i bostadskönMed hjälp av vännens kötid fuskade sig mannen före i bostadskön hos Boplats Väst.
  • 60 avregistrerade profiler med lång kötid väcktes till liv. De var tidigare kopplade till personer som numera slutat betala för att stå i kö eller andra som redan hade fått lägenhet och sedan avregistrerats.
  • Nya personer skrevs in på de återupplivade profilerna. På det sättet kunde personer som redan stod i kö plötsligt få betydligt längre kötid. Andra gick rakt in i kön utan tidigare kötid.
  • 28 personer med falska profiler kallades på visningar av lediga lägenheter och lyckades lägga händerna på eftertraktade förstahandskontrakt.

Enligt Boplats syd avslöjades säkerhetshålet vid en rutinkontroll.

– Profilerna såg inte ut som de borde göra. Allt loggas i systemet och vi har i efterhand kunnat se exakt vad som har hänt. Den här metoden var helt ny, säger Krister Hjelm.

Annons

Åklagaren Lars Morand är förundersökningsledare i polisutredningen. Han berättar att det återstår arbete för att få klarhet i omständigheterna runt den misstänkta bluffen. Det handlar bland annat om att ta reda på hur länge fifflet har pågått.

Läs ocksåKronofogden öppnar familjens hem – efter fyra månader: "Mina gamla leksaker är som födelsedagspresenter"En ung flicka med långt brunrött hår i förgrunden, på väg att kliva över tröskeln till ett hus tillsammans med andra.

Vi kommer behöva ta fram en bild av vad som har hänt och den kommer fram bättre genom förhör med företrädare för Boplats syd, säger Lars Morand.

Det finns bara en misstänkt, en man i 30-årsåldern. Boplats syd har gett honom sparken men polisen har ännu inte hållit några förhör, varken med honom eller någon annan.

Misstankarna rör trolöshet mot huvudman, vilket innebär att någon missbrukar en ekonomisk förtroendeställning. Brottet har fängelse på straffskalan men rubriceringen kan komma att ändras. Polisen försöker nu ta reda på om det som hänt skulle kunna vara någon form av mutbrott, att personer fick extra kötid i utbyte mot pengar.

Om man pratar allmänt så skulle man kunna tänka sig givande och tagande av muta. Det skulle kunna vara så i en sådan här situation, säger Lars Morand.

Krister Hjelm vill inte kommentera om det finns några kopplingar mellan den misstänkte och de 60 personerna med falska kö-profiler. Men han är övertygad om att det handlar om pengar och handel med kötid.

–  Vi har inga bevis för det men jag kan inte föreställa mig att det inte är det, säger han.

Annons

Boplats Syds interna policy från april i år innebär en nolltolerans mot mutor. Enligt praxis kan anställda ta emot gåvor som har ett värde under 100 kronor. Allt över 1000 kronor är förbjudet och det där mellan en bedömningsfråga, enligt dokumentet. De anställda uppmanas att gå direkt till chefen om de misstänker att kollegorna tar mutor och stoppar pengar i fickan.

De bostadssökande som snuvades på lägenhetskontrakt som en följd av det manipulerade systemet har fått löfte om andra bostäder. Enligt Krister Hjelm har hälften av dem redan fått det.

Boplats syd tänker försöka riva kontrakten för hyresgästerna som ska ha gått före i bostadskön. Med hjälp av fullmakt från hyresvärdarna.

– Det är inte enkelt att agera. Vi har kontaktat de 28 men de vidgår att de inte har brutit mot reglerna. Vi kommer ingenstans i den kontakten, säger Krister Hjelm.

Hyresgästföreningens förbundsjurist har tidigare uttryckt skepsis för att det är möjligt att kasta ut hyresgästerna om det inte är bevisat att de mutat sig fram till kontrakten.

Fakta: Gemensam bostadskö i Skåne

Boplats syd är en kommunal bostadsförmedling. Bolaget ägs av Malmö stad men förmedlar lediga hyresrätter i en gemensam kö på uppdrag av flera skånska kommuner och en rad privata fastighetsägare.

Systemet är enkelt och grundar sig främst på en faktor, den som har längst kötid ligger bäst till för att kallas på visning och få ett kontrakt. Detta vid sidan av fastighetsägarnas individuella krav på de sökandes ålder, ekonomi och antalet boende.

Läs också Se upp för fallgroparna – så lyckas du i bostadskön Fusket i bostadskön – här är de vanligaste bluffarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.