Annons

Falska hyresgäster kan behålla kontrakt

Skåne Med hjälp av falska profiler har en anställd på bostadsförmedlingen i Malmö lyckats kringgå kön och förmedlat 28 lägenheter till sina egna kontakter. Det stora dilemmat: hyreskontrakten är redan påskrivna och går kanske inte att häva. Även Stockholm har tidigare drabbats av en liknande incident.

Under en rutinkontroll förra veckan upptäckte den kommunala bostadsförmedlingen Bostad Syd att ett stort antal felaktiga profiler för bostadssökande fanns i systemet. Det visade sig snart att ett sextiotal felaktiga profiler matats in i databasen de senaste månaderna, med betydligt längre kötid än personerna varit berättigade till.

Bluffen hade då redan lett till att 28 lägenheter i Malmö delats ut till personer med påhittad kötid.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt utredningen som Bostad Syd genomfört är det en av bostadsförmedlingens egna medarbetare som manipulerat systemet. Denne har nu polisanmälts och stängts av från sitt arbete, berättar vd Krister Hjelm.

– Det här är ett hugg i hjärtat. Det som inte får hända har hänt, och det har sårat oss djupt. Men den största skadan ligger hos de 28 sökande, som blivit förbigångna i kön.

Samtliga felaktiga sökprofiler har nu spärrats. Men ett stort problem återstår. Eftersom nya hyreskontrakt redan är påskrivna för de 28 lägenheterna går det inte att utan vidare kasta ut personerna som trängt sig före i kön.

Läs ocksåNyfödd bebis räddade kontraktet trots sju sena hyrorEn tvådelad bild med en lila napp och en hand som håller en domarklubba över en bok med titeln "Hyreslagen".

– Här är rättsläget lite oklart. Vår inställning är att kontrakten skrivits på falska grunder och därför bör hävas. Vi har satt både våra och andras jurister på att se över detta, säger Krister Hjelm.

Varför kan en anställd på egen hand ändra kötiden för sökande?

Annons

– Det här är inget som ingår i de normala arbetsuppgifterna och heller inget som låter sig göras med en enkel knapptryckning. Vi har gått vidare till polisen för att se vad som har hänt. Vi har även skärpt kraven för behörighet rakt av. Det innebär en del praktiska problem men just nu får vi ta obehaget att saker tar lite längre tid.

Läs ocksåKvinna hyrde ut lägenhet till sju olika personer – döms för bedrägeri500-lappar i kontanter och ett hyresavtal för andrahandsuthyrning.

Hur ska ni kompensera personerna som blivit frånsprungna i kön?

– Vi gör allt vi kan för att återställa detta. Vi har skickat mejl till alla bostadssökande om vad som har hänt. De 28 som stod längst fram kommer vi att kontakta och särskilt lyssna på hur de ser på detta. Vi började med arbetet att kontakta hyresgäster i förmiddags.

Varför har er medarbetare gjort detta?

– Personen har inte velat medverka i vår utredning och på grund av pågående polisutredningen kan jag inte kommentera mer än så.

Vilka är personerna som fått lägenheter?

Annons

– Som du förstår är det också en del av utredningen och jag vill därför inte kommentera detta.

Enligt Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg hänger mycket på om personerna som trängt sig före betalat för att få en snabbfil. Är inte någon kompensation inblandad blir det svårare att häva kontraktet, även om personerna anat att allt inte gått rätt till.

– Det här är en svår fråga att svara på innan man vet mer. Är det så att man betalat för att få förtur, då kan man bli av med hyresavtalet.

Även bostadsförmedlingen i Stockholm medgav för två veckor sedan att man drabbats av ”felaktiga inloggningar” i december fyra år tidigare och att ett mindre antal bostadssökares profiler påverkats. Bostadsförmedlingen försäkrar därtill att händelsen inte påverkat tilldelningen av bostäder och understryker att man under senare tid bytt till ett mer stabilt it-system.

Läs också Falsk "Sara" lurade Pablo på 27 000 kronor – låset var utbytt i lägenheten han skulle hyra Skandalvärd döms för penningtvätt – tog emot Sandviks stålpengar Man åtalas för bedrägeri – så lurade han flera personer på tiotusentals kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.