Färdigombildat i innerstaden

Stockholm Stockholm stadshus sätter stopp för utförsäljningen av allmännyttan i innerstaden. På tisdagens DN debatt gick de fyra allianspartierna ut med att inga nya intresseanmälningar kommer att behandlas. – Däremot kommer alla som är inne i processen att få avsluta den, säger finansborgarrådet Sten Nordin (m).

– Beslutet kommer ur de diskussioner där vi hela tiden har förespråkat en blandning av upplåtelseformer. Det här är alltså inte kopplat till finanskrisen, fortsätter han.

Ni gick till val på att låta människor köpa sina bostäder utifrån ett individperspektiv, nu vänder ni?

Läs ocksåFöre detta bostads-vd åtalas för våldtäkt mot barn – "mycket teknisk bevisning"

– Vi har gett alla boende en möjlighet att lägga in intresseanmälningar, samtidigt har vi hela tiden sagt att det viktigaste är att ombilda i ytterstadsområden där hyresrätten har en dominant ställning.

– Just nu menar vi att vi inte bör gå högre upp i andelen bostadsrätter i innerstaden. Vi tror att stockholmarnas efterfrågan ligger någonstans på 40-50 procent hyresrätter i innerstaden.

Men om alla de bostadsrättsföreningar som ännu inte har bestämt sig och de som väntar på en fastighetsvärdering väljer att köpa blir det ju mycket färre hyresrätter än 40 procent i innerstaden?

Läs ocksåRäddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör

Därför kommer vi att stimulera hyresrättsbyggande, men det har varit trögt att komma igång. Vi kommer att utveckla det bland annat genom att göra det billigare att köpa mark till hyresrättsbyggande, säger Sten Nordin.

Terje Gunnarson, ordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm är glad åt alliansens beslut.

– Det känns bra, jag tycker att beslutet kunde kommit tidigare, vi vill förstås behålla så många hyresrätter som möjligt, säger Terje Gunnarson.

Läs ocksåAlingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:nMikael Dolietis vd för Alingsåshem.
Han tror också att det ekonomiska läget har spelat roll.
– Även om jag tror att stadshuset har planerat det här länge kan jag tänka mig att det är lättare att fatta ett sådant här beslut då det allmänna ekonomiska läget är som det är.
 
Terje Gunnarson påpekar samtidigt att många av hyresrätterna i innerstaden är privatägda och kan ombildas när som helst.
– Det är däremot alldeles utmärkt att kommunen lägger extra krut på att stimulera nyproduktion av hyresrätter, sen får man hoppas att regeringen visar samma initiativ.

Läs också Fem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolag Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.