Annons

Alingsåshem backar från försäljningsplaner: ”Inte en god affär”, säger vd:n

Alingsås Det blir ingen försäljning av Alingsåshems lägenheter. Åtminstone inte nu. "I dagsläget är det varken en god affär att sälja fastigheter eller att bygga nytt", säger vd:n Mikael Dolietis.
Mikael Dolietis vd för Alingsåshem.
Foto: Kajsa Wedberg och Emilia Dalen
Alingsåshem backar från planerna på att sälja en del av sina lägenheter. "Det ekonomiska läget gör en försäljning till en dålig affär", säger vd:n Mikael Dolietis.

Hyresgäster som varit rädda för att Alingsåshem skulle sälja deras hem kan pusta ut. Det kommunala bostadsbolagets styrelse reviderat Alingsåshems budget och strukit planerna på försäljning av hyresrätter under mandatperioden.

Agnetha Andersson, ordförande för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg, kallar beskedet för ”en liten seger” men vågar ändå inte ropa hej.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Det är naturligtvis bra att mångas hem inte planeras att säljas. Samtidigt understryker det problemet med att Alingsåshem så snabbt kan tvärvända, och besluta något helt annat, säger hon.

Agnetha Andersson ordförande för Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.
Hyresgästföreningens ordförande i BohusÄlvsborg-Skaraborg Agnetha Andersson välkomnar beskedet om att försäljningen dras tillbaka.

I mars 2021 bestämde Alingsås kommunpolitiker att Alingsåshem skulle få sälja fastigheter för klara investeringar och betala lån. I våras lades försäljningsplanerna in i budgeten för nästa år. Men nu har de alltså plockats bort igen.

– Förändringarna i omvärlden och det ekonomiska läget har lett till att fastighetsmarknaden inte fungerar. Just nu är det varken en god affär att sälja fastigheter eller att bygga nytt. Därför kommer det inte bli någon försäljning av våra hyresrätter under den här mandatperioden, säger Alingsåshems vd Mikael Dolietis.

Annons
Läs ocksåExperter på bostadsrätt om värdens försök att köpa röster: ”Tangerar mutor och korruption”
Enig bolagsstyrelse

Enligt Alingsåshems ordförande Thorsten Larsson (M) var det enig styrelse som fattade beslutet.

– Ledamöterna från samtliga partier var överens om att det skulle vara en dålig ekonomisk affär för Alingsåshem att sälja lägenheter nu, säger han.

Pengarna som Alingsåshem skulle ha fått in vid en försäljning skulle, enligt vd Mikael Dolietis, ha gått till nyproduktion av bostäder. Han nämner projekt som Brunnsgården, Stockslycke och kvarteret Förmannen 2 i Bolltorp. Och konstaterar att det nu inte blir något bostadsbyggande där. Åtminstone inte för Alingsåshem.

Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.

– Jag kan inte se att vi, under överskådlig tid, kommer att dra igång någon nyproduktion. Men det kan förstås hända att vi säljer byggrätter till andra aktörer som vill börja bygga, säger Mikael Dolietis.

Annons
Hyresgäster negativa till försäljning

Efter att Alingsåshem budgeterat för försäljning genomförde Hyresgästföreningen en enkätundersökning för att ta reda på vad hyresgästerna tycker i frågan. Av de 800 hushåll som fick enkäten har 174, det vill säga 22 procent, svarat hittills. Svaren visar att hyresgästerna i huvudsak är negativa till planer på att sälja bostadsfastigheter. Att de är oroliga för vad som händer vid en försäljning samt att frågan är så viktig att den kommer att påverka vilket parti de röstar på i nästa kommunalval.

– Kommunpolitikerna måsta ta tillbaka kontrollen och ansvara för att säkra trygga hem för Alingsåshems hyresgäster. Nu hamnar deras hem, och mångas trygghet, i en osäker limbosituation, säger Agnetha Andersson, Hyresgästföreningens regionordförande.

Läs också Övikshem säljer 607 lägenheter till norrländska Westerlind Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Oro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.