Annons

Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: ”Helst hade jag fortsatt att hyra”

Skövde Han har fört en stenhård kamp mot ombildning av allmännyttan. Nu har han själv köpt loss sin hyresrätt. "Helst hade jag fortsatt att hyra", säger Anders Forsberg, aktiv i Hyresgästföreningen i Skövde.
Anders Forsberg som är aktiv i Hyresgästföreningen har alltid tagit strid mot ombildningar. Nu har han själv köpt loss sin hyresrätt från allmännyttan i Skövde. "Inget vi efterfrågat", säger han.
Foto: Karin Gistedt / Johanna Ohlsson
Anders Forsberg som är aktiv i Hyresgästföreningen har alltid tagit strid mot ombildningar. Nu har han själv köpt loss sin hyresrätt från allmännyttan i Skövde. "Inget vi efterfrågat", säger han.

I alla år har Hyresgästföreningens Anders Forsberg kämpat mot ombildning av allmännyttans hyresrätter till bostadsrätter. Nu har han själv gjort just den resan. För hyresrätten på Billingens sluttning, som han och frun Maj-Britt flyttade in i år 2006, har blivit till bostadsrätt.

Hur kunde det bli så här? 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det beror på att Skövdebostäder, som vi hyrt av i 17 år, frågade oss som bor här i kvarteret Armborstet om vi ville bilda en bostadsrättsförening och köpa loss våra bostäder. 92 procent av hushållen var intresserade. Även jag, säger Anders Forsborg.

Bakgrunden är att Skövdes politiker, våren 2015, gav sitt bostadsbolag Skövdebostäder i uppdrag att ombilda hyreslägenheter till andra upplåtelseformer. Beslutet står med i bolagets ägardirektiv och syftar till att skapa bostadsområden med olika typer av bostäder. Något som i sin tur ska främja integration och social sammanhållning.

Planen var att välja ut något eller några av Skövdebostäders områden och fråga hyresgästerna där om de ville bilda en bostadsrättföreningen och köpa loss sina lägenheter. I en fullmäktigedebatt nämndes Spånvägen i miljonprogramsstadsdelen Södra Ryd som ett tänkbart område. Men där blev det stopp.

Läs ocksåHovrättens dom: Tidigare styrelseledamot måste betala 10 miljoner kronor efter ombildningssvindel
När det, våren 2015, fanns planer på att ombilda allmännyttans hyresrätter på Södra Ryd i Skövde gjorde Anders Forsberg från Hyresgästföreningen vad han kunde för att stoppa det.

– Hyresgästerna protesterade. De förstod att de inte skulle ha råd, säger Anders Forsberg.

Den politiska oppositionen i Skövde, (S) och (V), var emot. Precis som Hyresgästföreningen.

– Varför skulle ett väl fungerande kommunalt bostadsbolag som Skövdebostäder sälja ut sina lägenheter? Det går ju stick i stäv med allmännyttans uppdrag att se till att det finns bra och billiga hyresrätter för kommuninvånaren, säger Anders Forsberg.

Läs ocksåBanken godkände lån trots att bostadsrätt var hyresrätt – ”oerhört slarv”Ingrid Uggla

Själv försökte han förhindra försäljningen genom att skriva insändare i lokaltidningen, SLA, och uppvakta den borgerliga majoriteten med motargument.

Annons

Frågan av försäljning av hyresrätter på Södra Ryd dog ut och under flera år hördes ingenting. Men så, i början av 2022, lades en ny idé fram. Den här gången var det kvarteren Armborstet och Vadden på Billingens sluttning som var aktuella. Och nu har alltså Skövdebostäder sålt Armborstets 36 lägenheter till den nybildade bostadsrättsföreningen Armborstet Billingen för 85 miljoner kronor.

Kvarteret Armoborstet på Billingstorpsvägen i Skövde är ett av områdena som kan komma att ombildas till bostadsrätter.
85 miljoner blev prislappen när Skövdebostäder sålde Kvarteret Armborstet till den nybildade bostadsrättsföreningen.

Anders Forsberg säger att han allra helst hade fortsatt att hyra sin lägenhet av Skövdebostäder. Men att han trots allt tackade ja när erbjudandet om att köpa dök upp.

– När vi flyttade hit 2006 var det för att få ett enkelt och praktiskt boende som hyresgäster. Vi hade bott i villa men behövde inte så stort längre, sedan barnen flyttat ut. Det här med att köpa och bli del av en bostadsrättsförening är inget vi planerat eller efterfrågat. Men, nu är det som det är, säger Anders Forsborg.

Är du den ofrivillige bostadsrättsägaren?

– Nja, ofrivillig och ofrivillig. Vi hade ju kunnat fortsätta som hyresgäster och fått bostadsrättsföreningen som hyresvärd. Vi är inte tvingade att köpa. Men vad vi förstår, så är det här en bra affär, säger Anders Forsberg.

Har du svängt i din åsikt om ombildning av allmännyttan? 

– Nej. Jag tycker fortfarande att det är fel att Skövdebostäder ska arbeta för ombildning. De allmännyttiga bostadsbolagen är politikernas främsta verktyg för att se till att kommuninvånarna har någonstans att bo, säger Anders Forsberg, som samtidigt vill poängtera att han inte har något emot att folk äger sina bostäder.

– Jag har själv varit villaägare och trivdes med det. Men politikerna och Skövdebostäder borde värna om hyresrätten i stället för att sälja ut den, säger han.

Annons

Inför försäljningen har såväl hela fastigheten Armborstet som varje enskild lägenhet besiktigats och värderats. Anders Forsberg säger att han blev förvånad när han fick hör att marknadsvärdet för deras radhuslägenhet på 117 kvadrat var 3 miljoner 250 tusen kronor.

Nästa steg blev att gå till banken där de fick ett lån på 70 procent av marknadsvärdet. Resterande 30 procent blir bankens säkerhet. Någon insats behöver alltså inte betalas in.

Blir det billigare för er att bo här nu? 

– Nej, med ränta, amortering och avgift till föreningen blir det snarare något dyrare per månad. Sen kan vi ansöka om skattejämkning och då går det kanske på ett ut, säger Anders Forsberg.

I dagsläget finns inga fler planer på ytterligare försäljning av Skövdebostäders hyresrätter. Men bolagets ägardirektiv, med punkten om att arbeta för ombildning, finns fortfarande kvar.

– Den punkten borde strykas. För genom den så bidrar politikerna till att nedvärdera hyresrätten, säger Anders Forsberg.

Fakta: Så har ombildningen gått till
  • I januari 2022 skickar Skövdebostäder ut ett brev till hyresgästerna i kvarteret Armborstet där man frågar om de är intresserad av att bilda bostadsförening och köpa loss sina lägenheter.
  • 92 procent av de 36 hushållen i Armborstet ger positivt besked.
  • Hyresgästerna bildar bostadsrättsföreningen Armborstet Billingen.
  • Skövdebostäders styrelse erbjuder bostadsrättsföreningen att köpa.
  • Föreningen har nu åtta månader på sig att fatta beslut om köpet. Två två tredjedelar av de boende måste rösta ja vid köpstämman. Att rösta ja vid köpstämman är inte samma sak som att svara ja till att köpa sin lägenhet. Däremot är man positiv till att bostadsrättsföreningen får köpa fastigheten och att man då själv hyr sin lägenhet hos dem. Föreningens kalkyl baseras dock på de som är intresserade av att köpa sina lägenheter.
  • Innan köpstämman har fastigheten värderats, besiktigats och en ekonomisk plan har upprättats.
  • I januari 2023 går köpet igenom. Skövdebostäder säljer Armborstet till bostadsrättsföreningen för 85 miljoner kronor.
Läs också Ali köpte bostadsrätt som inte fanns – krävdes på en halv miljon av banken: ”Hela mitt liv är förstört” Nordea godkände lån för bostadsrätt som inte fanns – här är missarna som banken inte vill kommentera Bostadsbolaget säljer ut drygt 170 centrala lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.