Annons

Farhiyo jobbar med hjärtat i Vivalla – skapar trygghet genom att störa

Örebro Farhiyo Nur skapar trygghet genom att störa. Hon griper in, ställer frågor och ringer föräldrar. Hennes arbete som centrumvärd är att skapa ett tryggt Vivalla, men hon har själv blivit angripen med sparkar.
Foto: Anna Rytterbrant

Farhiyo står utanför biblioteket i Vivalla och spanar ut över centrum. Det är rätt lite folk, mindre än vanligt men hennes ögon och öron är på helspänn. Hon är en av tio personer som anställts av fastighetsbolaget Västerporten som trygghetsvärd.

I våras skrev Hem & Hyra om trygghetsvärdar i Vivalla och skillnaden i hur de jobbar jämfört med i Göteborg. I Göteborg har hyresvärdar fått kritik eftersom trygghetsvärdarna ska rapportera felparkerade bilar eller om de ser någon som röker på till polisen, vilket kan göra jobbet farligt då de ses som tjallare av kriminella.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Farhiyo Nur och hennes kollega Mohammed Al Mahmoud tycker bägge att de gör skillnad med sitt arbete som trygghetsvärdar i Vivalla.

I Örebro är poängen med trygghetsvärdarna i stället att de bor eller har bott i området och har ett brett kontaktnät som bygger på förtroende, respekt och dialog. Trots försiktighet har trygghetsvärdar mordhotats även i Örebro.

Ted Hällmark är chef över trygghetsvärdarna i Vivalla.

– Det är av säkerhetsskäl. Värdarna ska kunna jobba och bo här. Jag vill inte att de klockan nio på kvällen möter ett gäng kriminella som frågar ”varför har ni rapporterat oss?” säger Ted Hällmark som är chef över trygghetsvärdarna i Vivalla.

I stället rapporterar värdarna mer generella iakttagelser som att folk samlats på vissa platser eller att de sett glaskross. En gång i veckan rapporteras händelserna i ett datasystem för att polis och kommun ska få en lägesbild och lättare kunna planera hur nästa veckas arbetsinsatser ska fördelas.

Annons
Läs ocksåTrygghetsvärdar mordhotade trots försiktighet

En liten tjej springer fram och kramar Farhiyo. Tjejen ska handla något gott på Vivalla frukt och grönt. Det är ju fredag.
– En del kallar mig för Vivallas mamma, säger Farhiyo och ler.

Vuxna och barn kommer fram och vill krama Farhiyo under kvällen.

En rätt jobbig mamma om du frågar buset eller tonåringar som vill vara ifred. För även om värdarna inte ska polisanmäla, så skapar de trygghet genom att störa dem som skapar otrygghet i området.
– Jag har blivit uppringd av boende som inte vågar gå till tvättstugan för att det sitter folk och röker hasch där, säger hon och berättar om flera tillfällen då hon gått till tvättstugor och vänligt men bestämt förklarat att tvättstugan inte är rätt plats för den sortens aktiviteter. Nu sitter det sällan någon där längre och röker.
– De vet att vi kommer, säger hon.

Farhiyos kollega Mohammed Mosi som har semester kommer med barnvagn genom centrum och stannar till för att prata lite med kollegorna.
– Ser jag något som händer griper jag in även om jag har semester. Jag bor ju här och vill vara med och göra skillnad, säger han.

Läs ocksåTrygghetsvärdar i Göteborg rapporterar till polisen
Kollegan Mohammed Mosi som har semester stannar till och pratar med Farhiyo Nur och Mohammed Al Mahmoud som jobbar den här kvällen.

Men det är som sagt inte alltid ofarligt att försöka göra skillnad. Farhiyo berättar om gången då en missbrukare blev arg och sparkade henne när hon utförde sitt jobb. Men Farhiyo vidare och gör bilden mer mångfacetterad än så. För samme person som sparkat Farhiyo, kontaktade henne senare och bad henne om hjälp.
– Han ville sluta med droger och börja jobba. Jag sa att han måste gå till vårdcentralen och berätta ärligt om sina problem. I dag har han jobb.
– Man måste se att alla människor kan göra fel. Och därför inte döma någon för hårt utan se personen där under. Man måste alltid jobba med hjärta, säger hon.

Annons
Klockan är åtta och trygghetsvärdarna gör upp vem som tar vilka arbetsuppgifter i kväll.

Vi går en sväng i området. Vid fotbollsplanen kickar några killar boll i kvällssolen. Farhiyo stannar till.
– Jag blev så ledsen när jag såg unga killar ha sönder saker i vårt område. Jag frågade dem: ”varför kastar ni sten på vår skola, vår buss och vår polis? Det är ju saker vi alla i området behöver. Jag såg att de skämdes men de sa att de var arga. Jag bad dem skriva ner varför de var så arga och sedan lämnade jag det till kommunen, säger hon.

Många har samlats utanför skolan där det pågår en talangjakt. Farhiyo stannar för att prata med föräldrar.

Vid fritidsgården står två tjejer på scenen och sjunger inför en engagerad publik i kvällens talangtävling. Det kokar av aktivitet.
– När familjerna går hem blir ungdomarna kvar och då kan det bli stökigt. Vi håller koll och ringer till föräldrar om det behövs. De är väldigt tacksamma och kommer direkt och hämtar sitt barn. Nu har föräldrar även börjat kontakta oss så vi hjälper varandra. Det märks för det har blivit lugnare.

Det har hänt att Farhiyo ifrågasatt sitt jobb. Är det värt att möta hot, våld, höra skottlossning och kallas golare: att riskera livet för att hålla Vivalla tryggt när hon flytt från krig i Somalia? Hon som är ensamstående mamma med sex barn?
– Jag har väldigt förstående chefer och de hjälper mig att vilja fortsätta. Jag vet att det är ett jobb som gör skillnad och jag älskar Vivalla och människorna här.

Fakta: Det här är Farhiyo

Farhiyo arbetar som gruppledare för trygghetsvärdarna i Vivalla. Hon är 43 år och ensamstående mamma med sex barn. Hon har fram till förra året bott i Vivalla men bor nu i centrala Örebro. På fritiden umgås hon med sina barn eller besöker sin mamma i Lindesberg.

 

Fakta: Lite om Vivalla, Västerporten och Öbo

Det bor över 7200 personer i Vivalla. (Det kan jämföras med kommuner som Hällefors (7013 personer), Storfors (4014), Älvdalen (7031) och Vingåker (9111)).

Det bor många barnfamiljer i Vivalla och därför är befolkningen ung: 40 procent av invånarna i Vivalla är under 18 år. 32 procent av de boende i Vivalla är mellan 25 och 49 år enligt siffror från Örebro kommun 2018.

Området stod klart 1970 och består av tvåvåningshus i tegel med uteplats eller balkong och ett höghus i centrum som
stod klart 1990.

Vivalla centrum är ett inomhuscentrum med butiker, restaurang, café, vårdcentral, närpolis, bibliotek, folktandvård och folkhögskola.

Västerporten ägs av den kommunala hyresvärden Örebrobostäder, Öbo. Västerporten har inga bostäder men förvaltar Vivalla centrum, Vivalla företagsby och Vivallaskolan.

Västerportens uppgift är att stärka de västra stadsdelarna genom att skapa mötesplatser för organisationer och företag för att de i sin tur ska kunna skapa nya arbetstillfällen.

Läs också Älgarna integrerar med jobb i Vivalla När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.