HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Trygghetsvärdar mordhotade trots försiktighet

Örebro Både Vivalla i Örebro och Bergsjön i Göteborg har trygghetsvärdar. I Göteborg rapporterar trygghetsvärdarna till polisen. I Örebro har man valt en mer försiktig väg. Ändå har trygghetsvärdar i Vivalla mordhotats och misshandlats.
Foto: Anna Rytterbrant
Ted Hällmark är chef över trygghetsvärdarna i Vivalla.

LÄS MER: Trygghetsvärdar i Göteborg rapporterar till polisen

Fastighetsbolaget Västerporten i Vivalla i Örebro har anställt åtta hyresgäster som trygghetsvärdar. Det gjordes efter att huvudskyddsombudet förbjudit väktare att åka till Vivalla utan poliseskort.

Läs ocksåKvinna attackerade granne med kniv - fick bo kvar i nio månader

Trygghetsvärdarna fick omgående effekt: Vivalla centrum och idrottsplats blev tryggare. I Vivalla är man mer fokuserad på dialog än på att rapportera till polisen.

– Problemet i centrum var en bristande vuxennärvaro, med trygghetsvärdarna har vi bemanning sju dagar i veckan, säger Ted Hällmark som är chef över trygghetsvärdarna i Vivalla.

Trots det har även trygghetsvärdarna i Vivalla kontakt med polisen och socialen. Men till skillnad från i Bergsjön i Göteborg ska trygghetsvärdarna i Vivalla inte rapportera in detaljer som felparkerade bilar eller om de ser någon som röker på.

Läs ocksåDe vill ha mer kamerabevakning: ”trötta på sopsnusket”

I stället rapporterar värdarna mer generella iakttagelser som att folk samlats på vissa platser eller att de sett glaskross. En gång i veckan rapporteras händelserna i ett datasystem för att polis och kommun ska få en lägesbild och lättare kunna planera hur nästa veckas arbetsinsatser ska fördelas.

– Det är av säkerhetsskäl. Värdarna ska kunna jobba och bo här. Jag vill inte att de klockan nio på kvällen möter ett gäng kriminella som frågar ”varför har ni rapporterat oss?” säger Ted Hällmark.

Den enda gång de gjort avsteg och rapporterat mer detaljerat var vid mordet i Vivalla för två år sedan.

Läs ocksåLisa jagar löss med ficklampa om nätterna - vill rädda barnen

– Trygghetsvärdarna var först på plats och larmade polis. I ett sådant allvarligt läge måste vi så klart kontakta polis, anmäla och vittna.

Trots att man är försiktigare än i Bergsjön, har trygghetsvärdar i Vivalla både mordhotats och misshandlats. Även detta har polisanmälts.

– Generellt har även kriminella stor respekt för våra värdar. Men just i dessa fall är det två påtända personer som misshandlade och hotade, säger Ted Hällmark.

Trots det har ingen velat sluta sin tjänst som trygghetsvärd.

– Sex av dem kommer från området och det ger ett annat driv än att detta bara är ett jobb. De gör det för sina barn och för framtiden.

LÄS MER: Trygghetsvärdar i Göteborg rapporterar till polisen

Läs också Fyrbarnspappan misshandlade tidningsbud – familjen riskerar vräkning Pandemin stoppade inte tjuven – inbrotten ökar igen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.