Annons

Färre byggregler för mindre vindslägenheter

Nyheter Vindslägenheter på högst 35 kvadratmeter ska inte behöva vara tillgängliga för alla. Regeringen sänker byggkraven för att skapa fler bostäder.

Det har länge förts en het diskussion om att minska kraven på tillgänglighet för att ska fler och billigare bostäder åt unga och studenter. Bostadsminister Stefan Attefall (KD) har uttalat sig positivt till att göra det möjligt att bygga mindre lägenheter, bland annat genom att skippa kravet på badrum och ha gemensam dusch och toa för flera studenter. Handikapporganisationerna har varit starkt kritiska och menar att bostäder ska vara tillgängliga för alla.

I en lagrådsremiss föreslås inte så stora förändringar som tidigare diskuterats. Avsteg från kraven på tillgänglighet ska enbart få göras när det handlar om att inreda vindar till lägenheter på högst 35 kvadratmeter. Syftet är att skapa små lägenheter i centrala lägen.
Den maximala tiden för tidsbegränsade bygglov, som ofta ges för så kallade modulbostäder, höjs från dagens 10 år till 15 år.
De nya reglerna ska träda i kraft 1 juli 2014.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
Annons
Läs också Därför kan det byggas rum utan fönster redan nästa år: "Sämre än poliscell" "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Kommunens känga till regeringen: ”Orimligt att bli lämnad så ensam” Studenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden” Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.