Annons

Färre lokaler drabbar de boende

Malmö På tio år har antalet lokala hyresgästföreningar i Skåne halverats. I samband med det försvinner också de lokaler som varit navet i verksamheten.
Foto: Anders Högmark
På grund av för låg aktivitet i den lokala hyresgästföreningen förlorar de sin lokal på Vårsången på Lindängen i Malmö.

Barnkalas, fritidsgård, bingokvällar och bomöten. Förr var ofta hyresgästföreningslokalen i bostadsområdet ett nav för både sociala aktiviteter och för mer bostadspolitisk påverkan för hyresgästernas del. De boendes samlingslokal var ofta så självklar att den ritades in i huset redan från början. Men i takt med att lokala hyresgästföreningar lagts ned – i Skåne handlar det om en halvering på drygt tio år, från 286 till 143 föreningar – försvinner också hyresgästernas gemensamma lokaler i bostadsområdena. Och det handlar om lokaler varit tillgängliga för alla hyresgäster i området – inte bara för dem som är engagerade i
Hyresgästföreningen.

– Att lokalerna försvinner är ett bekymmer för vår organisation men det är ett ännu större bekymmer för de boende. Kärnan i mycket engagemang kretsar kring lokalerna, säger Patrik Ruppel, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen, med ansvar för Lund.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Att andra organisationer tar över en lokal från en befintlig lokal hyresgästförening, som i fallet med Lindängen i Malmö, är betydligt mer ovanligt, enligt Hyresgästföreningen.
– Det är tråkigt när vi förlorar lokaler ute i ett bostadsområde på det viset. I takt med att folk blir allt mer trångbodda fyller lokalerna en allt viktigare social funktion, säger Patrik Ruppel.

Även i nybyggda områden saknas ofta en lokal.
– Då blir det också betydligt svårare att organisera hyresgäster,
säger Patrik Ruppel

Annons
Fakta: Flest lokaler finns i Malmö - se hela Skånelistan

 

Kommun Antal
Malmö 42
Lund 21
Helsingborg 15
Landskrona 10
Burlöv 7
Ängelholm 6
Höganäs 5
Kristianstad 5
Trelleborg 5
Bjuv 4
Eslöv 4
Klippan 4
Hässleholm 2
Kävlinge 2
Simrishamn 2
Staffanstorp 2
Svedala 2
Åstorp 2
Bromölla 1
Båstad 1
Lomma 1
Sjöbo 1
Skurup 1
Vellinge 1
Ystad 1
Hörby 0
Höör 0
Osby 0
Perstorp 0
Svalöv 0
Tomelilla 0
Örkelljunga 0
Östra Göinge 0
Läs också Lokalen blir symbol i nytt Sverige Risk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!" Här gnager råttorna sönder hyresgästernas bilar: ”Tänk om bromsarna slutar fungera” Garagestriden har fått hyresgästerna att gå samman Hyresgästföreningen avslog Michels överklagan – stängs av efter lokalt engagemang

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.