Annons

Garagestriden har fått hyresgästerna att gå samman

Lerum Garagestriden i Lerum har fått de boende att skaka liv i den lokala hyresgästföreningen. Nu planerar de för aktiviteter och träffar. Nästa månad tänker hyresvärden Förbo riva garagelängorna. Men när det ska byggas något nytt på platsen är osäkert.
Foto: Lotta Engelbrektsson
Vid vägs ände. Enligt Förbo finns det inget mer att tilläga i garagefrågan. Garagen ska rivas i februari. Men Ingrid Svensson och Catherine Gauffin i bostadsområdet Höjden i Lerum tänker inte ge upp. "Tack vare Förbos agerande har hyresgästerna blivit väldigt sammansvetsade", säger Catherine Gauffin.

Hem & Hyra har tidigare berättat om den infekterade striden i bostadsområdet Höjden i Lerum. Den kommunala fastighetsägaren Förbo vill riva hyresgästernas garage för att ge plats åt 20 nya lägenheter, enligt en detaljplan från 2006.

– De nya husen kommer förvandla området till en innergård. Därför har vi kämpat i tre år för att få behålla garagen, säger Catherine Gauffin, ordförande i den lokala hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt Förbo har ärendet nu nått vägs ände. Efter flera överklaganden från hyresgästerna finns ett slutgiltigt beslut hos Mark- och miljödomstolen. Bostadsbolaget har full rätt att både riva garagen och bygga nya bostäder på platsen.

Stått tomma i ett år

– Nu är vi i färd med att planera rivningen och räknar med att genomföra den i februari, säger Anna Olá, fastighetsutvecklingschef på Förbo.

Anna Olá, fastighetsutvecklingschef Förbo.

Sedan ett år tillbaka står de tre garagelängorna tomma, något som hyresgästerna tycker är obegripligt. Efter en förlikning i hyresnämnden 2021 förlängdes först deras hyresavtal fram till första december förra året. Därefter tog Förbo Kronofogden till hjälp för att tömma garagen.

– Vi betalade hyra varje månad och fattar inte varför vi inte kunde få använda utrymmena fram tills rivningen. Det är ju idiotiskt att de bara står där, säger Catherine Gauffin.

”Säkrast att riva”

Hyresvärden hänvisar till det fattade beslutet i hyresnämnden. Med en förhoppning om att snabbare komma i gång med nybyggnationen, valde Förbo att avsluta uthyrningen. Enligt Anna Olá har garagen över femtio år på nacken och kräver underhåll som man inte vill betala.

Annons

– Det finns brister i dem och vi ser det som säkrast att riva dem, konstaterar hon.

Läs ocksåDe vägrar lämna garagen – värden sätter in KronofogdenLinnea Edvardsson och Catherine Gauffin är bland de hyresgäster i Lerum som vägrat lämna sina garage. Nu vräker hyresvärden Förbo dem med hjälp av Kronofogden.

Den envisa striden om garagen på Höjden har åtminstone haft en god sak med sig. Hyresgästerna har aldrig varit lika sammansvetsade som nu. Bland annat har den lokala hyresgästföreningen, som legat i dvala i över femton år, väckts till liv.

Vill ha lokal

Hyresgästerna Catherine Gauffin och Ingrid Svensson är entusiastiska. De berättar att ambitionen är att skapa bokcirklar, stickkvällar och kanske en och annan pubafton som kan samla de boende i området.

– Det finns en lokal i huset som tidigare har använts av hyresgästföreningen, men den behöver saneras. Nu vurmar vi för att få ordning så att vi får en plats att träffas på, säger Ingrid Svensson.

Läs ocksåHyresgästerna går samman för att rädda sina uteplatser: ”Vi vill bara ha trygghet”
I husets källare finns en lokal som tidigare har använts av hyresgästföreningen. Nu vill Catherine Gauffin och Ingrid Svensson ha tillgång till den igen.

Förbo välkomnar initiativet, men lämnar inget besked om lokalen. Just nu tittar förvaltningschefen på olika lokaler som kan samutnyttjas av de lokala hyresgästföreningarna i Förbos bostadsområden, menar kommunikationschefen Hanna Holmström Tomic.

Olika mening om dialog

– Vi vill gärna ha en bra dialog med den lokala hyresgästföreningen. Det är mycket som ska hända framöver och det är alltid värdefullt med en engagerad part i området, säger hon.

Ett klagomål som framförts till hyresvärden är just bristen på dialog. Catherine Gauffin och Ingrid Svensson tycker att de vid flera tillfällen har mött en nedlåtande attityd från Förbo. Att alltid bli hänvisad till bostadsbolagets webbsida är både opersonligt och okänsligt, anser de.

Annons

Förbo slår däremot tillbaka kritiken. Den planerade byggnationen har varit en långdragen process och hyresgästerna har informerats på alla upptänkliga sätt.

– Vi startade det här arbetet redan 2003 och det är förståeligt om hyresgästerna inte kommer ihåg alla vändor. Vi har hela tiden varit tydliga med vad som ska hända och har inhämtat åsikter både under öppet hus och via en referensgrupp som var med under framtagandet av detaljplanen, säger Hanna Holmström Tomic.

Catherine Gauffin ingick i referensgruppen redan från början 2003 och hon minns alla turer. Hon anser inte att Förbo har varit tydliga i sin information.

När garagen är rivna återstår frågan vad som ska hända på platsen. Förbo tittar just nu på två olika scenarier. Det ena är att skapa tillfälliga parkeringsplatser på den frigjorda ytan, det andra är att utnyttja den till uppställningsplats inför ett kommande målningsprojekt.

När bygget av de nya lägenheterna drar i gång är däremot osäkert, med tanke på läget i omvärlden.

– Flera bolag pausar sina nyproduktioner och vi tittar nu på hur vi ska göra. Men vi hoppas ändå kunna starta inom en snar framtid, säger Hanna Holmström Tomic.

Läs också Ofrivilligt isolerad av dålig snöröjning: "Jag hamnade i en husarrest" Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med” Nya hyror hos Förbo efter beslut i Stockholm

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.