Annons

Fastighetsägare positiva till förslag om hissbidrag

Nyheter Ett hissbidrag som ska göra lägenheter mer tillgängliga för äldre får tummen upp av såväl Hyresgästföreningen som fastighetsägare.

Sveriges befolkning blir allt äldre och år 2025 kommer det att finnas 350 000 fler hushåll med 70-plussare än vad det gjorde för fem år sedan, visar en beräkning från Boverket.

En statlig utredning har därför tittat på vad som krävs för att så många som möjligt av ska kunna bo kvar hemma när de blir äldre. Ett hissbidrag på halva kostnaden, upp till 650 000 kronor, är ett av förslagen.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu har ett 70-tal remissinstanser fått säga sitt. Hyresgästföreningen är positiv till hissbidraget, liksom branschorganisationen Fastighetsägarna och allmännyttans ägarorganisation Sabo.

Annons

Fakta: 1,5 miljarder i hissbidrag

En SCB-undersökning som gjordes under 2012 och 2013 visade att nästan hälften av dem som är över 65 och bor i flerbostadshus saknar hiss. 
Utredningen föreslår att 300 miljoner kronor per år under 2017–2021 anslås till hissbidraget.
Stöd ska även kunna ges för byte till en hiss som är tillgänglig med rullstol eller som gör att man kan nå fler våningsplan.

Källa: Bostäder att bo kvar i (SOU 2015:85)

Läs också 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Brandskydd för äldre: Så kan du hjälpa dina gamla anhöriga Så kan dödsbränderna bli färre - men ingen vill ta på sig ansvaret: "Extremt riskutsatta" 96-årige Kettil dog när kylen tog eld - därför väntas dödsbränder bland äldre öka kraftigt Brita och Thomas oroliga för brand på trygghetsboendet: "Känns livsfarligt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.