HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Fastighetsägaren Trianon indragen i korruptionshärva

Malmö Hyresvärden anade oråd och lät göra en egen utredning. Nu misstänks fyra personer för brott. Enligt åklagaren ska en anställd på fastighetsbolaget ha mutats genom att ta emot ett “fint föremål“ från en leverantör.
Foto: Fredrik Rubin

Hem & hyra kan i dag berätta att det är den malmöbaserade fastighetsägaren Trianon som ska ha varit måltavla för korruption. Utredningen drogs igång efter att bolaget själva hade fattat misstankar och slagit larm till polisen. I oktober kallades en första misstänkt till förhör.

En person som tidigare var anställd på Trianon ska ha låtit sig mutas av någon på ett leverantörsföretag i syfte att få till ett kontrakt, det menar åklagaren. På varje sida i upplägget finns även en person som ska ha hjälpt till. Totalt fyra personer är alltså misstänkta.

Läs ocksåOklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kranKvinna vid ett handfatet. Hon har ena handen på vredet, den andra under kranen för att känna på vattnet.

En muta i en juridisk bemärkelse behöver inte vara pengar utan kan lika gärna vara en resa, en bil eller ett presentkort. I det här fallet ska det vara ett “fint föremål” till ett värde av ett femsiffrigt belopp. Brottet ska ha skett under en period från augusti i fjor och fram till februari i år. Leverantören verkar enligt åklagaren i en sektor som sysslar med installationer i fastigheter.

Utredningen leds av åklagaren Katarina Stenström Ros på specialistkammaren riksenheten mot korruption.

Det som händer nu är att vi håller förhör med de olika misstänkta. Det är sedvanliga utredningsåtgärder. Vi har även tagit in en del skriftlig information, säger hon.

Annons
Läs ocksåMiljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas"

–  Jag är i stort sett säker på att vi har de fyra misstänkta som vi vill se.

Trianon är en av Malmös största hyresvärdar med omkring 2 000 hyresrätter fördelade över flera stadsdelar men äger även kommersiella lokaler som köpcentrena Entré och Rosengård centrum. Lägenheter fördelas till hyresgäster först och främst via kommunalt ägda Boplats Syds kö.

Personen som ska ha tagit emot mutan jobbar inte längre kvar på Trianon. Bolagets vd Olof Andersson bekräftar att misstankarna uppstod internt.

Läs ocksåAvbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

Vi har gjort en polisanmälan mot en av våra för detta anställda. Vi har gjort en egen utredning och haft hjälp av externa konsulter. I övrigt vill jag inte kommentera eftersom det pågår en polisutredning som vi inte vill föregå, säger han.

Annons

Vad tänker du kring det som har hänt?

Det är klart att det är tråkigt. Vi har inte varit med om det här tidigare.

Läs också Bostaden chockhöjer parkeringshyrorna: "Jag måste nog sälja bilen" Sex års kamp är över – nu kan Annika och Jim fira jul i nya lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.