Annons

Fastighetsägarna tror inte på politikernas byggambitioner

Göteborg Göteborgs politiker vill bygga 7 000 bostäder per år. Men branschorganisationen Fastighetsägarna GFR tror inte att målet kommer att nås.
I Kvillebäcken på centrala Hisingen har det byggts mycket nytt det senaste året.

Det var för en dryg vecka sedan som det förvånande beskedet kom från de ledande politikerna i Göteborgs byggnadsnämnd: byggtakten i staden ska upp till 7 000 bostäder per år. Många aktörer, däribland Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen, välkomnade beskedet.

I samma veva som Göteborgs politiker signalerade att man vill öka byggtakten presenterade Fastighetsägarna GFR resultaten av en enkätundersökning som man låtit genomföra hos sina största medlemsföretag.

Läs ocksåLilla Nykvarn toppar listan – bygger flest nya hyresrätterNatalie Karlsson Nykvarn

De stora privatvärdarna menar att kapital och byggvilja finns. Istället är det just kommunen som är det största hindret för ökad nybyggnation. Oöverskådliga planprocesser och otillräcklig marktilldelning är några av förklaringarna, menar fastighetsbolagen själva.

Fler detaljplaner, mer byggbar mark

Rikard Ljunggren är ansvarig näringspolitik på Fastighetsägarna i Göteborg.

Läs ocksåFörsta hyrorna avgjorda av skiljeman – resultatet: 5,3 procent i GöteborgFörhandlingarna om hyrorna för 28 000 hushåll i Göteborg har brakat samman. Nu vill flera hundra privata hyresvärdar att hyresnämnden utser en skiljeman för att lösa stortvisten.

– Nummer ett är att använda den mark staden äger – se till att det finns byggbar mark – och att ha detaljplaner för områden där det finns en efterfrågan på att bo, säger han.

Annons

– Det är klart att om varannan detaljplan överklagas så måste du ha betydligt fler detaljplaner igång än vad man kan bygga. Därför vore det bra om man kunde bygga upp en planreserv.

Rikard Ljunggren ser framför allt två sätt att öka antalet detaljplaner på.

Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.

– I Stockholm har man en modell där du kan anlita en extern planarkitekt. Då kan Stadsbyggnadskontoret avlastas, eftersom någon annan gör själva detaljplanen. Sedan får ju Stadsbyggnadskontoret ändå godkänna planen när det är klart, så du tar ju inte över någon myndighetsutövning. Det du gör är att frigöra resurser.

– Sedan kan också staden ta fram detaljplaner med mindre detalj- och särkrav. De är av tradition ganska detaljerade, och då tar det också längre tid att få fram dem, säger han.

Tror inte på 7 000 per år

Annons

Rikard Ljunggren säger att han självklart välkomnar politikernas signaler om ökad nybyggnation. Men på frågan om han verkligen tror att vi kommer upp i 7 000 bostäder per år inom några år i Göteborg är svaret nekande.

– Nej, det tror jag inte. Tittar vi historiskt så har vi en byggtakt som ligger alldeles för lågt. Om vi kommer upp till drygt 4 000 bostäder om året så vore det bra.

– En rimlig ambitionsnivå är att åtminstone inte förvärra bostadsbristen. Men att nå upp till 7 000 bostäder, då krävs det krafttag. Då måste man ha en dialog med alla parter på bostadsmarkanden; med bolagen, tjänstemännen på kommunen och med våra politiker. Hur ska vi göra?

Läs också Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.