Fastighetschef dömd till fängelse – stal 46 miljoner i kärlekssvindel
Historien om det osannolika dubbelbedrägeriet tog sin början sommaren 2012. Mannen som arbetat sig till den absoluta toppen hos fastighetsbolaget Einar Mattsson i Stockholm närmar sig 70 år och har i kraft av erfarenhet och förtroende hos ägarna en position som senior rådgivare. Med det förtroendet följde också möjlighet att hantera pengar från bland annat koncernchefens konto vilket lägger grunden för en kärlekssvindel som saknar motstycke.
Rådgivaren träffade kärleken på en kyrklig konferens 2012. Åldersskillnaden var markant, närmare 40 år och det var han själv något orolig för och ville ha det klarlagt av hennes föräldrar – om det var ok. Det fick han veta att i alla fall mamman tyckte när han följde flickvännen till hennes hemland Uganda på en två veckors semester sommaren 2013. Allt var frid och fröjd och förhållandet utvecklades romantiskt under de närmaste åren. I bevarade SMS kallar flickvännen honom för ”min kära make”, ”call me plz wife” och ”call me darling”.
Men de vackra orden skulle snart visa sig vara ett bedrägligt skimmer. Efter tre år får rådgivaren veta att flickvännens pappa insjuknat i cancer. Han får se bilder på en mycket sjuk man och snart kommer den första frågan om pengar – kunde rådgivaren hjälpa till att betala för behandlingen? Det kunde han, det var mindre summor, men behandlingen tycktes inte ha hjälpt och fadern avled.
Däremot, lämnade pappan efter sig en del guld. Utöver det fanns mer guld att tillgå genom andra släktingar i Kongo. Närmare bestämt 140 kilo. Nu fanns en möjlighet att frakta det till Sverige och tjäna pengar. Men det skulle kosta. Och det är här den osannolika svindel tar fart. Leveransen tycktes aldrig sluta krångla och krav på olika typer av betalningar upphörde aldrig. Fraktavgifter, straffavgifter – till och med FN tycktes vara inkopplat.
Först använde rådgivaren alla sina egna besparingar, 6,5 miljoner kronor, men det skulle visa sig vara långt från vad som behövdes. Och nu var han inblandad så djupt att han ville att affären bara skulle genomföras, guldet skickas och därefter säljas och hela situationen vara över.
Den var långt från över. Och för att klara åtagandet med nya kostnader tog han först ett lån genom arbetet. Det räckte inte heller. Till slut såg han som enda utväg att utnyttja sitt förtroende hos företagets ägare och började föra över pengar från deras privata konton och i slutändan till fordringar relaterade till den stora guldaffären som han själv beräknade skulle vara värd cirka 70-75 miljoner kronor. Sammanlagt försnillade han till slut 46 800 000 kronor innan de båda bedrägerierna kollapsade. Inget guld kom, inga pengar finns att återbetala till bolagets ägare.
I en tidigare intervju med Dagens Nyheter, gjord i rådgivarens lägenhet, ägd av den kvinna han lurat på 26 miljoner kronor, försöker han förklara hur det kunde gå så galet.
– Det blev ett tunnelseende. Jag såg inte personerna, bara summorna som skulle ut, så att det skulle ordna sig. Det var hela tiden min avsikt att ingen skulle lida någon skada. Allt skulle återbetalas när godset kom.
Han kunde inte föreställa sig att han blivit lurad av flickvännen. Först när polisen visade upp bilder från Uganda, där flickvännen gifter sig med en annan, under ett bröllop som påstås ha kostat tio miljoner kronor. Då förstod han.
– Det kom som en chock. Advokaten trodde att jag skulle säcka ihop, säger han till Dagens Nyheter.
För några veckor sedan hölls rättegången vid Stockholms Tingsrätt. Den tog två dagar. Den nu 34-åriga flickvännen vet ingen var hon är. Rådgivaren erkänner. I dag kom domen: Fyra års fängelse för grov trolöshet mot huvudman. Samt skadestånd om sammanlagt 46 800 000 till tre olika personer.
Och 800 kronor i avgift till brottsofferfonden.