Annons

Fel av kommunen att flytta på äldre tycker anhöriga

Kiruna Socialnämnden i Kiruna har beslutat att stänga äldreboendet Rosengården. Orsaken som kommunen uppger är att det är ett sjukt hus. Fastighetsägaren håller inte med och nu protesterar anhöriga
Foto: Ulrika Vallgårda
Kenneth Paulsson har sin mamma på Rosengården i Kiruna. Nu tvingas hon och de andra boende flytta trots anhörigas protester.

Socialförvaltningen i Kiruna kommun har blockförhyrt hela byggnaden med lägenheter som hyrs ut till de äldre som har fått ett biståndsbeslut om särskilt boende. Ägare till byggnaden är Roseum fastighetsförvaltning AB. Nu håller socialförvaltningen på att tömma boendet.

Kenneth Paulssons mamma till en av det 30-talet brukarna på Rosengården. Några har redan hunnit flytta, men hon bor kvar. Han är med i en aktionsgrupp som har försökt stoppa kommunens planer. Aktionsgruppen ifrågasätter kommunens slutsats om att det är något fel på huset och misstänker att det istället handlar om att spara pengar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi har träffat representanter för Roseum förvaltning som äger huset. De har förklarat alla punkter som kommunen anmärkt på och det står dokumenterat i ett besiktningsprotokoll.

Han och de andra i gruppen tycker inte att det har gått rätt till utan betraktar kommunens handlande som ett övergrepp mot de äldre och ett brott mot socialtjänstlagen.

De fick beskedet så sent som i december förra året och skulle svara senast 10 februari om vart de önskade att deras anhöriga skulle flytta 1 mars i år.

Läs också95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning"

– De har inte frågat min mamma vad hon vill. Det har kommit en uppsägning i rekommenderat brev till min bror, berättar han.

Han betonar att det för äldre, och särskilt de med demenssjukdom, kan vara förödande att behöva byta miljö och att de har rätt att få bo kvar på samma boende så länge de lever.

Att de dessutom har hållit på med att flytta boende från äldreboendet mitt i Corona-pandemin tycker de gör saken ännu värre. Kenneth Paulssons mamma är en av de som har drabbats av Corona på äldreboendet.

Läs ocksåBrandskydd för äldre: Så kan du hjälpa dina gamla anhörigaBrandskydd dödsbrändernas offer

Magnus Bäcktorp som är en av ägarna till fastighetsbolaget Roseum förvaltning AB berättar att de har anlitat ett externt bolag för att undersöka huset.

Annons

– Jag tycker väl att vi mer eller mindre har bevisat att det inte är ett sjukt hus. Vi har anlitat den expertis som finns tillgänglig och som kan sådana här frågor och de har undersökt det vetenskapligt och tagit prover.

Ändå har kommunen beslutat att lämna huset, vilket han beklagar.

– Det är ett jättefint boende med jättefin miljö och vi har fått fin respons från de som bor där och de anhöriga, så det är tråkigt naturligtvis. Men vi kan inte göra så mycket åt det. Nu måste vi försöka hitta någon annan användare till huset.

Hur kan det kan det komma sig att man kommer till så olika slutsatser?
– Det måste du fråga kommunen om.

Socialchefen Håkan Dahlqvist, Kiruna kommun, känner till de anhörigas ståndpunkt och att man från aktionsgruppens sida anser att det inte finns någon byggnadsrelaterad ohälsa.

– Det har jag förstått. Däremot har jag inte förstått hur de menar att de har kunnat överbevisa oss.

Men fastighetsägaren tycker inte själv heller att huset är sjukt?
– Det skulle du nog inte heller tycka om du var fastighetsägare.

Han berättar att kommunens företagshälsovård har gjort undersökningar både av bygganden och bland brukarna.

– Den har visat att samtliga brukare har någon form av påverkan – irritation i ögon, slemhinnnor eller på annat sätt.

Annons

Egentligen skulle boendet ha varit utrymt 1 mars, men eftersom en del anhöriga inte har velat flytta sina äldre så har de fått skjuta fram datumet.

De anhöriga tycker inte att det har gått till på ett bra sätt, ser du själv att ni kunde ha gjort något annorlunda?
– Ja, allt kan man väl göra bättre. Men vår uppfattning är att de allra flesta har flyttat enligt den plan som vi hade lagt upp. Några hade vissa skäl att inte flytta och andra har vägrat, vilket har gjort att tidsplanen har förskjutits i tid.

Vad tänker du om att aktionsgruppen tycker att ni bryter mot lagen?
– Vår uppfattning är att vi inte bryter mot lagen. Det här är inte första gången man tvingas stänga äldreboenden. Det har hänt förut och kommer hända i framtiden också.

Kan du förstå att de anhöriga är upprörda över att de äldre, särskilt de med demenssjukdom, rycks upp ur sin gemenskap och sitt sammanhang?

– Ja, äldre människor ska man helst inte flytta och ännu mindre dementa. Så den synpunkten har jag full förståelse för. Men när man har en sådan stor hälsopåverkan på samtliga boenden så måste man vidta åtgärder.

Har alla äldre fått ett nytt boende som innehåller samma nivå på boende och vård i kombination som de har här?

– Svar ja. Det är väl snarare så att de flesta av våra boenden har bättre kvalitet, vi har bland annat två relativt nybyggda boenden.

Läs också Så kan dödsbränderna bli färre - men ingen vill ta på sig ansvaret: "Extremt riskutsatta" 96-årige Kettil dog när kylen tog eld - därför väntas dödsbränder bland äldre öka kraftigt Grannar betalar olika mycket för likadana lägenheter - nu ska Nässjös äldrehyror ses över

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.