Annons

Fiasko för hyresgästutredningen – ingen proposition före valet

Nyheter Regeringen lägger inget förslag för att förbättra hyresgästers ställning. Trots att en omfattande utredning presenterades förra året har ärendet lagts på is.
Foto: Pixabay / Riksdagen / Montage
Under en frågestund i riksdagen bekräftade bostadsminister Peter Eriksson (MP) att regeringen inte kommer med någon proposition utifrån Hyresgästutredningen före valet.

Under två år granskades svenska hyresgästers ställning i en stor utredning. Men sedan resultatet av den presenterades förra året har det varit tyst. Nu ser den ut att “begravas” hos Regeringskansliet. Hyresgästföreningen är kritisk.

– Vi har väntat väldigt länge på denna utredning, så jag är otroligt missnöjd med att man nu inte lägger fram ett förslag, säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den offentliga utredningen “Stärkt ställning för hyresgäster” presenterades för snart ett år sedan. Den innehåller bland annat förslag om att ge hyresgäster mer att säga till om vid renovering. I många fall riskerar nämligen sådana förbättringar leda till så stora hyreshöjningar att hyresgäster tvingas flytta.

I september gick tiden ut för remissinstanser att yttra sig i frågan. Sedan dess har det varit tyst om förslagen i utredningen. Först förra veckan uttalade sig bostadsminister Peter Eriksson (MP), under riksdagens frågestund den 22 mars.

– Utredningen har genomförts, den bereds fortfarande. Därför kommer man inte hinna lägga någon proposition under den här mandatperioden, sa han då.

Läs ocksåKritik mot hyresgästutredningen: "Inte tillräckligt"

Från justitiedepartementets handläggare Thomas Edling får Hem & Hyra inget tydligare besked.

Annons

– Det bereds hos regeringskansliet, det innebär att man hanterar det, mer än så kan jag inte säga tyvärr.

Bara under mars månad har regeringen presenterat över 70 propositioner, men vad gäller hyresgästers ställning kommer alltså inget förslag. Detta förvånar Marcus Jonsson, opinionsstrateg på Hyresgästföreningen, som menar att det borde finnas ett brett stöd för ett förslag i denna riktning.

Läs ocksåUtredning föreslår mer inflytande för hyresgäster

– Ett förslag som lyfts i utredningen är möjligheten att fasa in hyran när det handlar om en stor höjning. Det förslaget tar sin utgångspunkt i en lagändring som alliansregeringen gjorde när Mats Odell var bostadsminister.

– Är man orolig för att inte få stöd för en politik som en alliansregeringen la grunden för? Har man ens försökt att prata med allianspartierna?

Eftersom det är val i höst och regeringsfrågan därefter ser osäker ut tror han att risken är stor att frågan om hyresgästers ställning kommer att rinna ut i sanden. Marie Linder är kritisk mot att politikerna inte kan enas i frågan.

Annons

– Är det värdigt Sverige 2018 att inte ha råd att bo kvar i sin lägenhet för att den renoveras?

Men hon hade samtidigt inte velat se en proposition bara för sakens skull, utan ett förslag som faktiskt klubbas av riksdagen.

– Det avgörande är inte ett politiskt spel. Jag hade velat se ett lagförslag, men fler politiska partier har ett ansvar i den här frågan. Nu kommer det finnas ett antal människor som tvingas lämna sina hem, det är konsekvensen av detta. Men politikerna kan vara säkra på att de kommer få höra från oss under hela valrörelsen.

Fakta: Om hyresgästutredningen

30 juli 2015 tillsattes utredningen av regeringen. Agneta Börjesson (MP) fick i uppdrag att överväga vissa frågor om hyra av lägenheter samt att lämna författningsförslag.

25 april 2017 presenterades utredningen “Stärkt ställning för hyresgäster” som bland annat föreslog högre krav på hyresvärdens information samt att hyresgästers intressen ska vägas in vid prövning av ombyggnation.

8 juni 2017 skickades utredningen på remiss.

12 september 2017 gick remisstiden ut. Vissa instanser, som Fastighetsägarna, tyckte då att hyresgäster riskerade få för stort inflytande medan andra, bland annat Chalmers tekniska högskola, inte tyckte att förslagen gick långt nog.

22 mars 2018. Under riksdagens frågestund bekräftar bostadsminister Peter Eriksson (MP) att regeringen inte kommer att lämna någon proposition under nuvarande mandatperiod.

Läs också Dramatik när Göteborgs stad sade ja till Hyresgästutredningen Göteborgs stad sågar stärkt ställning för hyresgäster Risk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.