Fler sociala hyreskontrakt
Människor som av olika anledningar har svårt att få ett vanligt boende kan få en chans att etablera sig på bostadsmarknaden genom ett så kallat socialt hyreskontrakt. Det innebär att kommunens socialtjänst hyr lägenheten. Personen som flyttar in har då inget besittningsskydd och kan tvingas att flytta med kort varsel om han eller hon stör grannarna eller inte betalar hyran i tid.
Dessa typer av kontrakt har ökat. Från 11 270 lägenheter 2008 till 13 359 lägenheter 2011. Allmännyttan står fortfarande för en majoritet av dessa bostäder och merparten finns i storstadsregionerna. Det framgår av en ny rapport. Hur siffrorna ska tolkas är Micael Nilsson, expert på bostadspolitiska frågor på Boverket, osäker på. Det kan vara ett positivt tecken att fler människor ges en andra chans. Men det kan också vara ett tecken på att bostadsmarknaden blir allt hårdare och att det är svårt att få ett vanligt hyreskontrakt utan fast inkomst, exempelvis för ungdomar.
– Handlar det om att fler människor med sociala problem får tak över huvudet är det så klart bra att det blivit fler sociala hyreskontrakt. Men det kan lika gärna handla om att tröskeln för att komma in på bostadsmarknaden har höjts. Om unga utan fast anställning inte kan få ett vanligt hyreskontrakt, då är det ett problem, säger Micael Nilsson.
Han menar att det nya lagen med krav på att allmännyttan ska agera affärsmässigt kan göra det ännu tuffare för socialt utsatta att få ett vanligt kontrakt.
– Någonstans blir det en intressekonflikt om ett kommunalt bostadsbolag som ska agera affärsmässigt, ger ett förstahandskontrakt till missbrukare som nyss har muckat från fängelset, säger Micael Nilsson.
Läs även Hem & Hyras stora gräv om Hyresgästerna som samhället sviker