Annons

Fler studenter och invandrare är trångbodda

Nyheter Trångboddheten i Sverige har ökat. Särskilt bland studenter och invandrare, där andelen trångbodda är högre än något år sedan början på 1980-talet.

Statistiska Centralbyrån, SCB, kom i dag med nya siffror om hur vi bor i Sverige. Förändringarna mellan åren är oftast små, men när det gäller trångboddheten ser den ut att ha ökat med 23 procent mellan 2007 och 2008/2009.

Jämförelser längre bakåt i tiden är mer osäkra eftersom SCB har övergått till nya mätmetoder.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din
– Men när det gäller bostadsfrågot har inte så mycket ändrats och det här är det här tror vi är en faktisk ökning, säger Philip Andö på SCB.
 

Allra minst rum har män som är födda utomlands. Tolv procent av dem är trångbodda enligt den norm som vanligen används. Då räknas ett hushåll som trångbott om det finns fler än två boende per rum, kök och vardagsrum oräknade.

Annons

Enligt denna ”norm 2” ska alltså en familj på fyra personer ha minst tre rum och kök. Ensamstående anses inte trångbodda oavsett antal rum. 

Studenter är en annan grupp som sticker ut. Åtta procent av dem är trångbodda, jämfört med 5,5 procent för två år sedan. I den gruppen är det vanligare att kvinnor än män bor trångt.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras publicering – hyresvärden Einar Mattsson ändrar policyMagnus Molin vd Einar Mattsson

Samtidigt har 42,5 procent hög utrymmesstandard. Då har en familj på fyra personer sex rum eller mer i sin bostad.

Annons

Siffrorna kommer från SCB:s undersökningar av levnadsförhållanden, ULF. Över 15 000 personer över 16 år har intervjuats.

Andel trångbodda
  Tångbodda 2009 Ökning från 2007
Samtliga 16+ år 3,2 % 23%
Utrikes födda 10,3 % 37%
Studerande 7,9 % 44%

Läs också Psykologerna om ofrivilligt hemmaboende: “Uppgjort för konflikter” Casper, 25, en av 100 000-tals vuxna "barn" som tvingas bo hemma Tröstlös väntan på större lägenhet för fyrabarnsfamiljen Boråspolisen Nadim Ghazale: "Vi kan inte låta en etnifierad underklass samlas i de utsatta områdena"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.