HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fler uppsägningar i hyresnämnderna

Nyheter Antalet uppsägningsärenden i hyresnämnderna ökade med tio procent 2015 jämfört med året innan. Även Hyresgästföreningens jurister har märkt att fler uppsagda medlemmar söker hjälp.

Under 2015 fick landets åtta hyresnämnder in 2 599 ärenden som gällde uppsägningar av hyresavtal.

Det var tio procent fler än året innan, men det är inte någon ihållande ökning – antalet ärenden har gått upp och ner de senaste tio åren.

Läs ocksåTotalförstörde ettan på fem månader – krävs på nära en kvarts miljon kronorEn sönderslagen badrumsdörr och hand som håller i pengar.

Utvecklingen ser också olika ut i olika delar av landet. Störst var ökningen av ärenden i Stockholm, men även hyresnämnderna i Malmö, Jönköping och Linköping fick in fler uppsägningsfall. Scrolla i diagramet nedan för att se antalet ärenden i de åtta olika hyresnämnderna:

Även på Hyresgästföreningens juridiska rådgivning märkte man av en ökning av uppsägningstvister i fjol. För första gången var det ett av de fem vanligaste klagomålen när medlemmar har ringt in för att få råd och hjälp.

Läs ocksåVidrig stank spreds i hyreshuset - utpekade grannen slängs ut: "Har inte orsakat lukten"Person som håller för näsan och en domarklubba.

– Vi håller på att analysera vad det beror på, men vi kan se att ökningen framför allt har skett i Stockholm, säger förbundsjurist Susanna Skogsberg.

Som Hem & Hyra tidigare har skrivit om hotas tiotusentals hyresgäster med uppsägning varje år. Om hyresgästen förlorar rätten att bo kvar men vägrar att flytta så måste hyresvärden ansöka hos Kronofogden om hjälp med avhysning. Där har det dock inte skett någon ökning, berättar Johan Krantz, verksamhetscontroller på Kronofogden.

– Våra preliminära siffror visar att antalet ansökningar om avhysning har minskat litegrann. Däremot låg antalet verkställda vräkningar kvar på en oförändrad nivå i fjol.

Läs ocksåBombmannen fick komma tillbaka - nu rasar grannarna: "Jävligt obehagligt"Åsa och Katarina är rädda för grannen, som dömts för att ha haft explosiva ämnen i sin bostad. Bland annat hittade polisen 40 kilo ammoniumnitrat i en flyttkartong.
Läs också Missade att betala en månadshyra i somras – tvingas flytta Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.