Annons

Flyktinghyror okända för Migrationsverket

Örebro ​Från centralt håll har Migrationsverket inte känt till att man lokalt ute i landet, godkänner högre hyror för lägenheter där det bor asylsökande. Att göra så är ett brott mot hyreslagen.

​Att ta ut högre hyra i än den som förhandlats fram av Hyresgästföreningen, är ett brott mot hyreslagen.

Annons
Ändå har mellan 20 och 30 procent av de allmännyttiga hyresvärdarna bara i Örebro och Värmlands län ett hyrespåslag för lägenheter där asylboende bor. Påslagen ligger på mellan sju och 13 procent.
 
Hyrorna är godkända av Migrationsverket lokala enheter. Men på centralt håll är hyressättningen okänd – tills Hem & Hyra börjar granska hyrorna.
– Det är skrämmande och chockerande. Ett otroligt misstag – så här får det inte gå till. Vi måste följa lagen, säger intendent Annica Jonsson som har ett övergripande ansvar för bostäder inom Migrationsverket.
 
På grund av Hem & Hyras granskning ska Migrationsverket nu genomföra en riksomfattande översyn av hur vanliga hyrespåslagen är, för att därefter komma fram till en gemensam hållning.
 
En möjlighet är att de kommer att vända sig till hyresnämnderna runt om i Sverige för att få pengar tillbaka för de överhyror som de betalat.
 
De högre hyrorna motiveras både från hyresvärdarna och Migrationsverket lokalt med att vatten-, elförbrukning och slitage ökar.
– Många kommer direkt från bushen. De är inte vana vid vår civilisation och vet inte hur tvättmaskiner och annat fungerar. Därför blir det ett högre slitage, säger Tolle Furegård som är chef på mottagningsenheten i Örebro.
Han säger även att det bor fler personer än normalt i lägenheterna och att de är hemma mer eftersom de flesta saknar arbete.
 
På samma sätt resonerade en privat hyresvärd i Hällefors som dömdes av hovrätten för diskriminering i februari i år. Det var Diskrimineringsombudsmannen som drev ärendet.
 
Och DO är mycket kritiska till att Migrationsverket godkänner högre hyror i lägenheter som bebos av asylsökande. Även om det är oklart om det i juridisk mening är fråga om diskriminering eftersom det väldigt sällan är den asylsökande själv som står för hyran. Hyran betalas i stället av – ja, just det – Migrationsverket.
–  Det är en juridisk knäckfråga. Det är fortfarande en fördomsfull inställning, men lagen är otydlig och det är oklart vad som gäller: om diskrimineringen måste ha en faktisk effekt i form av till exempel högre hyra eller om det räcker med att det är kränkande i sig att bli utsatt för en syn som bygger på fördomar. Det måste prövas rättsligt, säger DO:s jurist Ulrika Dietersson.
 
Tolle Furegård bekymrar sig inte särskilt mycket över om det är diskriminering eller inte.
– Räknas det som diskriminering så är det väl så. Jag tycker inte det, för jag vet att det kostar mer. Många nya asylsökande är inte vana med svenska förhållanden utan kan exempelvis öppna fönstren även mitt i vintern för att inte få mögel samtidigt som elementen står på för fullt och sätter ibland på ugnen och låter den stå öppen för att värma lägenheten. Låter vi inte hyresvärden ta ut högre hyra så blir vi antingen utan lägenheter eller så får de andra hyresgästerna betala för merkostnaden, säger han.
 
Migrationsverkets Annica Jonsson tycker att resonemanget haltar – om hyresvärdarna vill ha mer pengar för att asylsökande skulle kosta mer – borde ju en sparsam ensamstående ha lägre hyra.
– Så ser inte hyressättningen ut i Sverige. Här har vi lika hyra för lika lägenheter. Jag vågar inte drömma om vad det kommer att innebära när de hyresvärdar som inte får hyrespåslag får veta det här, säger hon.
 
Hem & Hyra har tidigare skrivit om Hällefors Bostads AB, Boab, som har ökat på hyran i lägenheter där asylsökande bor med sju procent. Enligt ett styrelseprotokoll ska extrapengarna dock inte täcka eventuella merkostnader, utan investeras i energibesparande åtgärder.
 
När Tolle Furegård senare nås av informationen att påslagen är olagliga och fördöms från centralt håll, säger han:
– Vi har tyckt det varit rimligt att de tar ut högre hyra. Men vi vill också hålla oss inom lagens riktmärken. Vi får föra det här uppåt och se hur vi ska hantera det. Vi får ju redan nu placera asylsökande på hotell och det är inte bra.
 
 DO kommer att vända sig till Migrationsverket och framföra sin kritik.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Värd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – krävs på 150.000 för diskriminering Pojkvännen sålde knark från lägenhet – nu riskerar kvinnan vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.