Annons

Flytt till fast jobb – ändå får inte Amanda näringslivsförtur

Trollhättan Provanställningen har övergått till fast jobb. Och Amanda börjar känna sig hemma i Trollhättan. Kruxet är att hon saknar bostad. "Varken fast jobb, medelinkomst eller goda referenser tycks hjälpa", säger hon.
Amanda Nielsen Johansson, 27 år, och bostadssökande i Trollhättan.
Foto: Karin Gistedt
Med fast jobb och en ny stad som hon trivs i har många bitar fallit på plats för 27-åriga Amanda Nielsen Johansson. Problemet är att hon inte hittar någon bostad i Trollhättan.

Vi träffas vid Resecentrum i centrala Trollhättan. Amanda Nielsen Johansson har en ledig dag från jobbet som simlärare och badvakt på stans friskvårdsanläggning Arena Älvhögsborg.

– Det känns verkligen som jag har hittat helt rätt. Som gammal simmare har jag alltid trivts med att vara i vatten. Nu får jag dessutom jobba med det. Lära barn att simma och vara delaktig i en organisation med massor av driv, säger Amanda.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hon är 27 år och kommer ursprungligen från Svenshögen. Men det var i Lysekil hon bodde här hon i höstas sökte och fick jobbet i Trollhättan. Hittills har hon hyrt en lägenhet i andra hand. Men det kontraktet går snart ut.

– Från och med första maj behöver jag en ny bostad. Men trots fast jobb, medelinkomst och goda referenser från mina tidigare hyresvärdar har jag inte fått napp, säger Amanda.

Trollhättans kommunala bostadsbolag Eidar har 6 400 lägenheter. Men kön till dem är lång. När Hem & Hyra, i november förra året, kartlade bostadsköerna hos samtliga allmännyttiga bolag i BohusÄlvsborg-Skaraborg svarade Eidar att det stod 21 800 personer i deras kö. Och att den genomsnittliga kötiden var 3 år och 10 månader.

Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.

– Hur ska man bära sig åt om man inte kommer från stan och alltså inte har stått i bostadskön? Vill inte Trollhättan ha nya invånare och skattebetalare, undrar Amanda.

I dag står Amanda i Eidars bostadskö och hon har även frågat Eidar och kommunen om det finns möjlighet att få hjälp med bostad när man som hon, kommer utifrån och har fått fast jobb i stan.

– Svaret blev nej, säger Amanda.

Läs ocksåBostadsbolaget säljer ut drygt 170 centrala lägenheterEidar

På Eidars hemsida står det att bolaget, tillsammans med kommunens näringslivsenhet, förmedlar lägenheter ”…för att gynna näringsliv och verksamhet av strategisk betydelse för stadens sysselsättning och utveckling”.

Annons

Det kallas för näringslivsförtur och för att få det ska man:

  • Bo längre bort än 60 km från Trollhättan
  • Ha erbjudits en 100 procent anställning hos en arbetsgivare i Trollhättan inom de senaste tre månaderna
  • Kunna visa upp arbetsgivarintyg och ha minst 6 månader kvar på anställningen
  • Uppfylla Eidars övriga grundkrav

Det här är krav som Amanda Nielsen Johansson uppfyller. Varför får hon då inte hjälp?

– Jag kan inte säga något om det här specifika fallet. Men när någon söker lägenhet via näringslivsförtur gör vi alltid en bedömning från fall till fall, säger Anna Wänblom, chef för uthyrning och social hållbarhet.

Vad råder du Amanda, och andra som fått jobb i Trollhättan men som saknar bostad, att göra? 

– Är det så att man saknar bostad och inte uppfyller kraven för näringslivsförtur kan vi ibland erbjuda korttidskontrakt som en tillfällig lösning förutsatt att våra övriga uthyrningskriterier uppfylls. Det är givetvis beroende av marknadsläget.

– Och sedan finns det ju även många privata hyresvärdar i Trollhättan. En lista över dem finns på Trollhättans stads hemsida, säger Anna Wänblom.

Finns det, som du ser det, några nackdelar med att ni ger förtur till vissa av era lägenheter?

– Ja, vi är måna om att värna vår kö och förturer riskerar att urholka det systemet.

Annons

Vad säger då Hyresgästföreningen om näringslivsförturer?

Så här sa nuvarande förbundschef Erik Elmgren när han intervjuades i frågan för några år sedan:

– Vi förespråkar generella och transparenta fördelningsprinciper där alla medborgare behandlas lika och rättvist. Vad gäller förturer så har vi förståelse för att vissa grupper kan behöva prioriteras, exempelvis personer med ­särskilda behov eller i samband med kompetensrekrytering, ­säger Erik Elmgren, dåvarande förhandlingschef på Hyresgäst­föreningens riksförbund.

För Amanda börjar situationen bli mer och mer desperat. Varken hennes egna efterforskningar eller de nya arbetskamraternas kontaktnät har hittills lett till någon framgång på bostadsmarknaden. Hennes hopp står till någon av Trollhättans alla privata hyresvärdar.

– Det finns många sajter på nätet där man förmedlar lägenheter. Men ofta måste man köpa en prenumeration på omkring 500 kronor för att få se utbudet. Och det finns ju ändå inga garantier för att man verkligen hittar något där, säger Amanda.

– Det känns verkligen så tråkigt för jag trivs så bra. Både med jobbet och själva stan. Så jag hoppas verkligen att att det löser sig.

LÄS MER: Hälften av kommunerna ger förtur till bostäder – Sara kunde fly terrorn

Fakta: Eidar förmedlade 57 förturer under 2021
  • Under 2021 förmedlade Eidar totalt 57 förturer, det vill säga lägenheter som förmedlades vid sidan av den ordinarie bostadskön.
  • 15 av dem var näringslivsförturer.
  • 12 var kommunala kontrakt som förmedlades i samråd med kommunens arbetsmarknads- och socialförvaltning samt omsorgsförvaltningen.
  • Övriga förturer gick till personer som redan var hyresgäst hos Eidar. Här handlar det om:
  • 15 ekonomiska förturer.
  • 8 medicinska förturer.
  • 7 övriga förturer (gäller bland annat omfattande renoveringar där Eidar ser det som nödvändigt att hyresgästen flyttar ut för att man ska kunna genomföra renoveringen).
Läs också Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något” Oro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre" Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.