Folkbokföringen bevisade inte uthyrning i andra hand
Historien handlar om trovärdighet, och om vem som ska bevisa vad som hänt.
Mannen hyrde en tvårumslägenhet i Lund. Hösten 2009 upptäckte hyresvärden – Lunds kommuns Fastighets AB – att tre främmande personer var folkbokförda på lägenheten, samtidigt som förstahandshyresgästen var skriven på en annan adress. Hyresgästen uppmanades att snarast flytta in i sin lägenhet, eller att säga upp avtalet.
Några månader senare konstaterade värden att de tre personerna lämnat lägenheten, men att tre andra personer var skrivna där. Då sa värden upp hyresgästen på grund av otillåten uthyrning i andra hand.
Hyresgästen hävdar att han bott i lägenheten hela tiden.
Han medger att andra personer varit skrivna i lägenheten, men kan förklara saken. Själv var han skriven på samma adress som sin tidigare fru, eftersom de hade gemensamma bolån på det radhus som de fortfarande ägde tillsammans. De ville inte riskera att banken sa upp lånen om mannen skrev sig på annan adress.
De tre personer som först bodde i lägenheten var förstahandshyresgästens dåvarande flickvän samt hennes mamma och mammans pojkvän.
När förhållandet tog slut flyttade de tre ut.
De tre personer som därefter skrev sig på lägenheten har aldrig bott där, enligt förstahandshyresgästen. Den familjen hade inte möjlighet att formellt skriva sig på den bostad de hyrde svart, i andra hand. Men de behövde en adress för sin post.
Hyresnämnden tvivlade på förstahandshyresgästens historia, och gav värden rätt att säga upp avtalet.
Hyresgästen gick vidare till hovrätten som drar motsatt slutsats. Enligt hovrätten har värden varken lyckats bevisa otillåten andrahandsuthyrning, eller att hyresgästen i verkligheten bodde på annat håll och därför inte behövde lägenheten. En oenig hovrätt låter därför mannen behålla bostaden.
En av hovrättens tre ledamöter hade avvikande mening och ansåg att värden hade rätt att avbryta hyresavtalet.
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.