Annons

Kackerlackor och mögel ger föreläggande

Värmland Hagfors kommun har inspekterat hyresvärden Jörgen Broos fastighet Geijersholm. Vid inspektionen hittades bland annat kackerlackor och det framkom så många fel att kommunen nu förbereder ett föreläggande. Men Jörgen Broo menar att han sålt fastigheten.
Foto: Arkivbild: Sara Igglund/Anticimex
Antalet skadedjurssaneringar ökar i Kalmar.

Tillsynen gjordes i slutet av april efter att Hem & Hyra skrivit om en hemlös man som av socialtjänsten i Spånga fått ultimatumet att flytta till fastigheten för att få hjälp. Fastigheten visade sig hyras av Migrationsverket som hade dömt ut den som bostad. Men det tog inte hyresvärden någon notis av, utan hyrde ut den till privatpersoner via bland annat socialtjänsten i Spånga.

Vid inspektionen som gjordes av miljö- och hälsoskyddsinspektörerna vid Hagfors kommun hittades en mängd fel och brister i boendet.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

I en lägenhet hittades en kackerlacka. De boende där berättade även att de misstänkte vägglöss och hade problem med myror. Inspektörerna kunde inte hitta någon tilluftsventil vilket skulle kunna förklara att lägenhetsinnehavarna upplever luften som stillastående. Dessutom var det problem med elen i lägenheten – den fungerade ibland och ibland inte.

I den andra undersökta lägenheten uppgav de boende att de hade problem med både möss, kackerlackor och myror. Här inne fanns även mögel och en allvarlig fuktskada i badrummet så att hela väggen var mjuk. I badrummet hölls tapet och golvmatta på plats av häftklammer. Även i den andra lägenheten fungerade elen lite nu och då.

Annons

Utanför fastigheten hittade inspektörerna skräp: porslin, förpackningar, trasiga möbler.

Läs ocksåFängelsedomar i muthärva inom kommunalt fastighetsbolag överklagas

Kommunen hade under hösten 2017 förelagt Jörgen Broo att genomföra den Obligatoriska ventilationskontrollen (OVK) eftersom den saknades för fastigheten. Jörgen Broo överklagade föreläggandet med hänvisning till att ingen bodde i fastigheten och menade att han skulle genomföra kontrollen om någon flyttade in igen. Men det har fastighetsägaren inte gjort.

Nu förbereder man ett nytt föreläggande som kommer innebära att fastighetsägaren måste genomföra kontroller för att bevisa att det inte är någon fara för människors hälsa att bo i fastigheten.

Hem & Hyra har skrivit om hyresvärden Jörgen Broo vid flera tillfällen. Den här gången har inte velat tala med Hem & Hyra, men skriver i ett mejl:

Annons
Läs ocksåHar du hamnat i bråk med värden? Så fungerar hyresnämndenBilden visar en lagbok och en domarklubba.

”Fastigheten är såld och handpenning mottagen. Nomor har endast hittat ohyra i 4 lägenheter enligt rapport. Ingenting i gemensamma utrymmen, migrationsverkets besiktningar endast i två lägenheter. Märkligt journalister och outbildad kommunpersonal finner mer än de besiktningsmän som gjort de rapporter som finns. Inga anmärkningar angående mögel har tidigare kommit i besiktningar verket genomfört.
Nu får nya ägaren bestämma ödet i framtiden.”, skriver han.

Vare sig Migrationsverket som hyr fastigheten av Jörgen Broo till sista maj eller kommunen har fått information om försäljningen.

Läs också Hotande hyresgäst blev uppsagd – gjorde huset strömlöst och utan värme Hyresvärd skrev fel i kontraktet – får bara höja hyran med 0,3 procent Natalie vägrade betala för gamla skador i lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.